banner

Geleceğin aydınlık bireyleri DOĞA’da yetişiyor




‘Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlılık’ esasının cumhuriyet değerlerinin yaşatılmasında önemli rol oynadığını dile getiren Doğa Okulları CEO'su Bünyamin Çelikten, “Doğa Okulları olarak biz de, öğrencilerimizin bugün eğitim gördükleri okulun da Atatürk’ün ilke ve inkılâplarının bir ürünü olduğunu kavramalarını sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda eğitim hayatları boyunca tarihimizden bahsederek geleceğin aydınlık bireyleri olarak onlara önemli bir görev düştüğünü anlatıyoruz” diyor.

doga liseDoğa Okulları nasıl doğdu? Okulun tarihçesini ve kuruluş hikayesini anlatabilir misiniz?

Her şey; eğitimin sınıflarda dört duvar arasında değil de doğayla iç içe açık alanlarda özgürce ve keyifle yapıldığı, çocukların görerek, yaşayarak ve eğlenerek öğrendiği, okula gitmenin sıkıntı değil mutluluk verdiği, bir eğitim düşüyle başladı. 2002 yılında, doğadan örnek alınarak geliştirdiğimiz, dünyada benzeri olmayan 'Doğa Konseptli Eğitim Modeli' ile 'Bir Doğa Nesli Yetiştirmek" amacıyla Beykoz Kampüsü’nde gerçeğe dönüşmeye başladı. Doğa Okulları, bugün başarısını Türkiye genelinde 104 kampüs, 70 bin öğrenciye ulaştıran lider bir eğitim kurumuna dönüştü.

Çağdaş Türkiye ideallerine ulaşmak için kuruluşunuzdan bugüne gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Çağdaş Türkiye'nin temeli eğitimdir. Eğitim sektöründe yakalanan başarı o ülkeye çağdaşlık kazandırır. 21. yüzyılda klasik eğitim anlayışı ile yola devam edemezsiniz. Bu sizi hiçbir yere götürmez. Biz büyük değişimi eğitim dünyasında ilk başlatan okuluz. Doğa’yı da farklı ve bu kadar başarılı kılan da dünyadaki değişimi bu kadar iyi okuması, iyi yorumlaması ve geliştirdiği stratejik yaklaşımı yenilikçi anlayışla eğitime aktarmasıdır. Bu misyon ile bizi Çağdaş Türkiye ideallerine ulaştıracak nesiller yaratıyoruz. Bizim en büyük amacımız; mezun olan öğrencilerimizin ülkemizi hatta dünyamızı iyi anlamda değiştirecek çalışmalara imza atan bireyler olmasıdır.

t-MBA EĞİTİM MODELİ 1300 OKULDA UYGULANIYOR

Doğa Okulları eğitimde nasıl bir misyon üstleniyor? Uyguladığınız eğitim anlayışının temelini hangi değerler oluşturuyor? Bu değerleri öğrencilerinize nasıl aktarıyorsunuz?

bunyamin celiktenDoğa Okulları, mutlu, özgüveni yüksek, değerlerine bağlı, dünyayı takip eden, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak bireyler yetiştirme vizyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın stratejileri ile uyum içerisinde çalışmalara imza atarak basan rotasını belirtiyor. Doğa Okulları'nın  ilköğretimde uyguladığı eğitim modeli olan "Doğa Konseptli Eğitim Modelimiz" sadece ülkemizde değil tüm dünyada yankı uyandıran bir konsept oldu. Bu eğitim metodu ile öğrencilerimiz her şeyi, yaparak ve yaşayarak; dünyanın en büyük öğretmeninden, yani doğadan öğreniyorlar.

Doğa Okulları'nın eğitimde yarattığı farklılıklar şu öğeleri içeriyor;

Mutlu öğrenciler yetiştirmek,

Özgüveni yüksek öğrenciler yetiştirmek.

Doğayı seven doğayı koruyan, doğa bilinci yüksek bir nesil yetiştirmek,

Eğitimin rutin kalıpları içerisine girmemek,

Eğitim adına özgün projeler üretip çalışmalar yaparak daima birinciliğimizi korumak.

Bu misyonumuzu projeler ve kalıpları yıkan eğitim anlayışımız ile öğrencilerimize aktarıyoruz. Doğa Okulları'nın ilköğretimde uyguladığı eğitim modeli olan Doğa Konseptli Eğitim Modelimiz doğadan esinlenilerek geliştirilen eğitim konsepti. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada yankı uyandıran bu konseptle öğrencilerimiz her şeyi, yaparak ve yaşayarak; dünyanın en büyük öğretmeninden, yani doğadan öğreniyorlar.

Milenyumla birlikte dünyada birçok alanda büyük yenilikler yaşanmaya başladı. t-MBA Eğitim Modeli bu yenilikçi eğitim anlayışımızın en güzel örneğidir. Doğa’da öğrenciler sadece üniversite sınavına hazırlanmaz. Bizim öğrencilerimiz üniversite ve iş hayatına hazırlanır. Gelecekte lider olmak istiyorsanız sadece iyi bir üniversitede okumak artık yeterli değil. Sizi hayata çok yönlü hazırlayan, algılarınızı açan bir lise eğitimi almak zorundasınız. İşte t-MBA Eğitim Modeli bunu veriyor. O kadar başarılı oldu ki bu eğitim modelimiz bugün ABD’den Rusya’ya, Azerbaycan’dan Brezilya’ya birçok ülkede 1300 okulda uygulanıyor. Her yıl artan sayıda okul bizden t-MBA uygulama hakkını alıyor. t-MBA Türkiye’den çıkan ve dünyaya yayılan tek eğitim modelidir.

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİYLE ERKEN YAŞTA TANIŞTIRIYOR

Doğa Okulları’nda Cumhuriyetin değerleri genç nesillere nasıl aktarılıyor?

Cumhuriyet’in kurulmasından bu yana eğitim kurumlarının benimsediği ‘Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlılık’ esası cumhuriyet değerlerinin yaşatılmasında önemli rol oynuyor. Doğa Okulları olarak biz de, öğrencilerimizin bugün eğitim gördükleri okulun da Atatürk’ün ilke ve inkılâplarının bir ürünü olduğunu kavramalarını sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda eğitim hayatları boyunca tarihimizden bahsederek geleceğin aydınlık bireyleri olarak onlara önemli bir görev düştüğünü anlatmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çeşitli sosyal sorumluluk projeleriyle, okulda sağladığımız sosyal ve kültürel olanaklarla onların Atatürk’ün istediği gibi çağdaş bireyler olarak yetişmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü öğrencilerimizin eğitim hayatları boyunca bizim onlara aktardığımız cumhuriyet değerlerini sonraki nesillere aynen aktaracaklarına inanıyoruz. Doğa Okulları öğrencileri araştırmaya dayalı, proje bazlı performans görevleri ile üniversite eğitim anlayışının temel modülleriyle erken yaşta tanışıyor. Bizler cumhuriyetin çocukları, cumhuriyetin torunları olarak bugünde, bundan sonraki süreçte de ülkemizin bu güzel değerlerini, Atatürk’ün bize gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine yükselme hedefine de, yine el birliğiyle ulaşacağımıza inancımız tamdır diyoruz. Okullarımızda yetişecek bilgili, kültürlü, donanımlı öğrencilerimizle, yeniden Türk milleti olarak dünyada her alanda en önde olmayı bizler hedefliyoruz. İnşallah bu güçle, bu azimle, bu kuvvetle çalışarak muasır medeniyetler seviyesine de en kıza zamanda yükseliriz. Bu güzel ülkenin, bu güzel değerlerini hepimiz bizden sonra yetişecek olan çocuklarımız için ilelebet yaşatacağız.

Ulusal ve uluslararası arenada elde ettiğiniz başarıları paylaşabilir misiniz? Dünyada ülkemizin adını duyurmak için hangi çalışmalara imza atıyorsunuz?

Kurulduğumuz günden bu yana duyurduğumuz bütün hedeflere başarı ile ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Sadece ülkemizde değil dünya arenasında yakaladığımız akademik ve sosyal başarılarla marka algımızı çok daha yukarıya çıkartıyoruz. Her yıl judodan basketbola, voleyboldan hentbola birçok spor branşında sayısız dünya ve Türkiye şampiyonlukları kazanan öğrencilerimiz bu yıl başladıkları seriyi sürdürüyor. Fransa’da düzenlenen 2015 Dünya Liselerarası Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye’yi ve okulumuzu temsil eden Genç Erkek Basketbol Takımımız 2. kez Dünya Şampiyonu oldu ve takım sporlarında 5. Dünya Kupası’nı Doğa Okulları'na kazandırdı. Bu muhteşem başarıyla, Genç Erkekler Basketbol Takımımızın 2009’da, Genç Kızlar Basketbol Takımımızın 2013’te, Genç Kız Voleybol ve Genç Kızlar Hentbol Takımlarımızın 2014’te kazandığı başarılardan sonra Dünya Kupası 5. kez Türkiye’nin ve Doğa Okulları'nın oldu. Farklı branşlarda yaklaşık 120'ye yakın birinciliğimiz bulunuyor.  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.