banner

Öğrencilerimizin demokrasiyi özümsemelerini istiyoruz




İçinde yaşadığın toplumun dününü ve bugününü bilmenin yarına ışık tutacağının bilinci içinde olduklarını söyleyen Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, “Bu açıdan öğrencilerimizin tarih bilincine erişmesini istiyoruz. Demokrasiyi özümsemiş bireyler olmalarını arzu ediyoruz” diyor.

salim unsalKültür Temel Liseleri, 1979 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan Kültür Dershaneleri’nin en eski ve aynı zamanda en yeni üyesi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin Temel Liseye dönüşüm kararından sonra eğitim öğretim faaliyetlerini lise olarak devam eden öncü kurumlardan biri olduklarını belirten Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, şu an Türkiye genelinde 50’nin üzerinde okulu ile gençlere hem iyi bir lise eğitimi sunduklarını, hem de kariyerli bir üst okula hazırlık süreçlerini yürüttüklerini sağlıyor.

Kültür Temel Liseleri olarak çağdaş Türkiye ideallerine ulaşmak için gerçekleştireceğiniz çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Biz ülkemizdeki demokrasi ve özgürlüklerin eğitimle istenilen noktaya geleceğine inanıyor ve gençlerimizi bu ideale ulaşmak adına eğitmeye çalışıyoruz. Düşünen, üreten, etik ve estetik değerleri yüksek, özgüvenli bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz. Okul, bir toplumun gelişim ve değişim sürecinde çok önemli bir misyonu üstleniyor. Çocuklar aile bireylerinden çok bizlerle birlikte. Onlara değerli zamanlar yaşatmanın çabası içindeyiz. Bir taraftan temel bilimlerdeki akademik yeterliliklerini artırmaya çalışırken, diğer yandan çağdaş Türkiye idealine ulaşmanın temel değerlerini kazandırmaya özen gösteriyoruz. 

Eğitimdeki hedefleriniz neler? Bu hedefleri nasıl belirlediniz?

Eğitimin, ölçülebilir ve gözlenebilir davranış değişikliği yaratan temel bir görevi var. Aslında ana hedefimiz bu görevi layıkıyla yerine getirmek. Çağımızda öğrenci ve genç olmak eskiye oranla çok daha zorlayıcı. Çocuklar artık daha çok uyaranın olduğu sabahlara uyanıyorlar. Hangi uyarıcıya gün içinde nasıl tepki verecekleri konusunda standartlaşmış bir bilgi ve deneyime de sahip değiller. Amacımız doğru tepki ve davranışları pekiştirip, yanlış ve istikrarsız tepkileri de giderici çalışmalar yapmak. Buradaki doğru ve yanlış kavramından kastımız evrensel anlamda doğru ve yanlışlar. Yoksa bir ideoloji ve bir zihniyetten bahsetmiyorum. Onlara özgür bireyler olduklarını hissettirebilmek ve kendi kararlarını kendilerinin verebilmelerine olanak sunmak. İyi bir gelecek ve kariyer planı günümüz çocuklarının en önemli beklentisi. Bu beklentiyi karşılayacak süreçleri de eğitimin bir parçası olarak düşünüyor ve programlarımızı bireysel ayrılıkları dikkate alarak bu doğrultuda hazırlıyoruz.

TARİH BİLİNCİNE ERİŞMİŞ BİREYLER YETİŞTİRECEK

Kültür Temel Liseleri eğitimde nasıl bir misyon üstlenecek? Uygulayacağınız eğitim anlayışının temelini hangi değerler oluşturuyor? Bu değerleri öğrencilerinize nasıl aktaracaksınız?

Çocuklara onlarca farklı değer ve bilgi yükleyebilirsiniz. Önemli olan bunların ne ölçüde kabul gördüğü, ne ölçüde uygulanabildiği ve yaşama entegre edilebildiği. Bunlardan birkaç tanesini sayarsak, Kültür Temel Liseleri’nde çocuklar farkındalık yaşasın istiyoruz. Hem kendilerinin ve yapabildiklerinin farkına varsınlar, hem de kendileri dışında bir dünyayı fark etsinler istiyoruz. Öz saygı ve saygı bir başka değerimiz. Kişi narsizme sapmadan kendi benliğine saygı duysun ama aynı zamanda kendi dışındaki insanlara da saygılı olsun istiyoruz. İçinde yaşadığın toplumun dününü ve bugününü bilmesinin yarına ışık tutacağının bilinci içindeyiz. Bu açıdan öğrencilerimizin tarih bilincine erişmesini istiyoruz. Demokrasiyi özümsemiş bireyler olmalarını arzu ediyoruz. Hepsinden önemlisi insanlık adına güzel izler bırakacak bir birey olmasını, kendisi, ailesi ve ülkesi için gelecekte güzel şeyler yapmasını arzu ediyor ve çalışmalarımızı genel olarak bu değerler üzerinden yürütüyoruz.

Kültür Temel Liseleri’nde Cumhuriyetin değerleri genç nesillere nasıl aktarılacak?

Çocuklar her ne kadar ortaöğretimin son kademesinde bizde olsalar da daha kişilik gelişimlerini tamamlamış değiller. Gençlerin yaşamlarında örnek aldıkları çeşitli karakterler yani fenomenleri vardır. Öğretmen bu açıdan örnek alınan önemli fenomenlerden biridir. İşte biz bu değerleri öncelikle örnek öğretmen profilimizle sağlamaya çalışıyoruz. Bunun dışında özel günlerde bir takım sosyal ve kültürel etkinliklerle Cumhuriyetimizin temel değerlerini kazandırma çabası içindeyiz.

HARF DEVRİMİ DOĞRU BİR KARARDI

Cumhuriyet, Atatürk ve eğitim hakkında düşüncelerinizi iletebilir misiniz?

Halk egemenliğine dayalı Demokratik Cumhuriyet bizim en vazgeçilmezimiz. Bir eğitimcinin demokrasi ve cumhuriyet kavramlarını içselleştirmemiş olması beklenebilir mi? Çağdaş, müreffeh bir toplum olmanın yegane ön koşulu bu iki kavram. Bugün dünya üzerinde temel insan hakları konusunda gelişmiş, bilimsel ve teknolojik devrimlerini gerçekleştirmiş yegane topluluklar bu iki kavramın yaşam alanı bulduğu toplumlar. Mustafa Kemal Atatürk bunu yıllar önce görmüş ve o dönemin koşullarında uygulamaya geçirmiş önemli bir deha ve devlet adamı. Atatürk’ün eğitim konusuna ve genç nesle ne kadar önem verdiğinin bilincindeyiz. Bugün hala onun öngördüğü ilkeler ışığında hareket ediyor ve devrimlerindeki evrenselliğe bir kez daha şahit oluyoruz. 

Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte eğitimde gerçekleştirilen devrimleri nasıl değerlendiriyorsunuz? O dönemde getirilen değişikliklerden sizce en önemlileri hangileriydi, neden?

Bilimsel ve laik eğitim anlayışına geçmek en temel değişikliklerin başında geliyor. Harf devrimi belki o dönemde en çok eleştiri alan değişikliklerden biri olarak algılansa bile bugün evrensel anlamda ne kadar doğru bir karar olduğu bir kez daha anlaşılıyor. Cinsiyetçi yaklaşımlardan vazgeçilip herkesi kuşatan bir eğitim anlayışına geçilmesinin de büyük faydaları olduğuna inanıyoruz. Bu değişimin toplumsal dinamizme olumlu yansımalarını bugün daha net görüyoruz. Hemen her alanda, her sektörde çok yetenekli kadınlarımızın olması bunun bir sonucu.

SINAV ODAKLI EĞİTİM ANLAYIŞI EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ

 Günümüzde eğitimde yaşanan öncelikli sorunlar nelerdir? Bu sorunların çözümü için neler yapılmalı?

Cumhuriyetin temel kazanımlarını eğitimde kullanmamış olsaydık yakın coğrafyamızda yaşanan pek çok sorunu bizler yaşıyor olacaktık. Eğitimde temel sorunlarımızı tamamen hallettiğimiz elbette söylenemez. Ancak en azından evrensel değerlere ait bilgi, ders ve kavramların müfredat içine alınmış olması çok önemli bir ayrıcalık.  Günümüzde eğitim sisteminin en önemli sorunlarının başında sınav odaklı bir anlayış geliyor. Bütün sistemi yılda bir veya birkaç kez yapılan sınava odakladığınızda sistemin kazandırmaya çalıştığı pek çok kazanımı göz ardı edebiliyorsunuz. Genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Elbette sınavlar ve ölçme değerlendirme eğitim sisteminin olmazsa olmazlarından birisi. Ancak ana aktör haline gelmemeli. Bu konuda zamanla daha rasyonel çözümler üretileceği kanaatindeyim. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.