banner

Taş Koleji’nin mottosu geleneği koruyarak çağdaşı takip etmek




Çağdaş Türkiye ideallerine ulaşmak için çağdaş öğretmenler, çağdaş yöneticilerle birlikte sistemlerini kurduklarını söyleyen Taş Koleji’nin Müdürü Dr. Ali Akdoğan, “Geleneği koruyarak çağdaşı takip etmek. Daha iyisini yapmak. Sınırlarımızı zorlamak… Tüm bunları düşünerek, eğitimdeki amacımızı ülkemize ve dünyaya büyük bir etkide bulunmak olarak ortaya koyduk” diyor.

tas kolejiÖzel Taş İlköğretim Kurumları/Taş Koleji nasıl doğdu? Okulun tarihçesini ve kuruluş hikayesini anlatabilir misiniz?

Özel Taş İlköğretim Kurumları 1992 yılında asırlık bir binada ilkokul olarak kuruldu. Bakırköy’ün merkezinde yer alan bina aynı zamanda kurucusu Tarık Akan’ın da bir zamanlar okuduğu ortaokul binasıydı. Uzun zamandır depo ve ardiye olarak kullanılan neredeyse metruk bina kiralanıp tekrar eğitime kazandırıldı.  Aslına bakarsanız burası zamanında bir rahibe okuluymuş. Daha sonraları, Tarık Akan’ın öğrencilik yıllarında Bakırköy Ortaokulu olmuş. Sonra da bakımsızlıktan kaderine terk edilmiş. Her gün önünden geçtiği kendi okulunun böyle bir vaziyette olmasını yüreği kaldırmamış Tarık Akan’ın. Bundan yirmi altı yıl önce samimi bir heyecanla başlamış her şey. 7 sanat dalının bir arada okutulduğu bir okul açmak amacıyla oluşmuş ilk düşünceler. Amaç sanatçı yetiştirmekmiş en başta. Sonra danışılan mimarlar, böyle bir eğitim için okul binasının yeterli olmayacağı bilgisini vermişler. 1884 yılında yapılmış olan bir tarihi eser olduğu için de tadilat yapıp büyütmek mümkün değilmiş. Hatta bazı kişiler binanın çok iyi bir restoran olabileceğini söylemişler.

Okulun kuruluş aşamasında eğitimdeki hedeflerinizi nasıl belirlediniz? Bu hedeflere nasıl ilerlediniz?

Hedef belirlerken ilk önce memnuniyetsizliklerinizi göz önünde bulunduruyorsunuz. Bu böyle olmamalı diyorsunuz mesela. Diğer ülkelerle karşılaştırmalar yapıyorsunuz. Neden olmasın diyorsunuz ayrıca. Tabi ilk önce ilkokuldu Taş. Beş tane sınıf… Sonra sekiz yıllık kesintisiz eğitimle Taş İlköğretim oldu. Bina yetmedi. Ek bir bina yapıldı. Böylece sekiz yıllık kesintisiz eğitime de geçilmiş oldu. Fakat asıl sorun fiziksel yapının gelişmesinden sonra ne yapılacağıydı. Çağdaş Türkiye ideallerine ulaşmak için çağdaş öğretmenler, çağdaş yöneticilerle birlikte kuruldu sistem. Geleneği koruyarak çağdaşı takip etmek. Daha iyisini yapmak. Sınırları  zorlamak… Tüm bunları düşünerek, eğitimdeki amaç;  ülkeye ve dünyaya büyük bir etkide bulunmak olarak ortaya koyuldu. Bu etki mezun çocuklarla daha bir hissedilir oldu. Onların hayatta duruşuyla, bilgi ve becerileriyle, bakış açılarıyla, tutumlarıyla olgunluklarını göstermeleri harika bir şey.

ÖĞRETMEN EĞİTİMİNE ÖNEM VERİLİYOR

Eğitimde nasıl bir misyon üstleniyorsunuz? Uyguladığınız eğitim anlayışının temelini hangi değerler oluşturuyor? Bu değerleri öğrencilerinize nasıl aktarıyorsunuz?

ali akdoganÖzel Taş İlköğretim Kurumları  sorgulamaya önem veren hatta sorgulamayı her şeyin üzerinde gören bir sistem üzerine kurulu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatının yanında International Baccalaureate PYP programı resmi olarak uygulanıyor. Planlamaların çoğu öğrencilerle birlikte yapılıyor.  Öğretmen eğitimine önem veriliyor. Yurt içi ve yurt dışında birçok seminere, konferansa katılım sağlanıyor.  Bilgiler başkalarıyla da paylaşılıyor.  Ama tüm bunların başında PYP’nin kurguladığı bir öğrenen profili kavramı var. Öğrenciler işte bu profile uygun düşecek şekilde yetiştirmeye çalışılıyor. Kısaca, sorgulayan, bilgili, düşünen, iletişim kuran, ilkeli, açık fikirli, önemseyen, risk alan, dengeli ve dönüşümlü düşünen (olguları başka olgularla birleştirebilen) bireyler yetiştirilmeye çalışılıyor.

Ulusal ve uluslararası arenada elde ettiğiniz başarıları paylaşabilir misiniz?

Uluslararası arenada olan bir çok mezunu var Özel Taş İlköğretim Kurumları’nın. Mezunlardan bir kısmı üniversite eğitimini yurt dışında sürdürüyor. Yine çalışma hayatına yurt dışında devam eden mezunlar var. Bu mezunların okul kültürlerini yansıtma çabası içinde oldukları da muhakkak.

CUMHURİYET, ATATÜRK VE EĞİTİM BAĞLI KALMAMIZ GEREKEN ÜÇ UNSUR

Cumhuriyet, Atatürk ve eğitim hakkında düşüncelerinizi iletebilir misiniz?

Ülkemiz insanının aklından çıkarmaması gereken üç önemli değer bunlar. Üçü de birbiriyle sıkı sıkıya bağlı. Ne Cumhuriyeti eğitimden ne de Atatürk’ü Cumhuriyet’ten ayırmak imkansız. Dolayısıyla birlikte düşünülmesi gereken ve sıkı sıkıya bağlı kalmamız gereken üç unsur. Ne yazık ki eğitim konusunda iyi bir düzeyde olduğumuz söylenemez. Bu konuda Mustafa Kemal’in 20. yüzyıl başındaki öngörülerinden hareket etmek ve rotamızı böyle belirlemek zorundayız.

Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte eğitimde gerçekleştirilen değişikliklerden sizce en önemlileri hangileriydi, neden?

Eğitimde gerçekleştirilen devrimlerin çağdaşlaşma ve aydınlanma adına yapıldığını biliyoruz. Cumhuriyetin kabulüyle tüm bir sistem kökten değişmeye başlamıştır. Bu değişimler, süreç halen devam etmekte. Sanırım bu değişimin önemi sürece yayılmasında. Harf devrimiyle birlikte takvim düzenlemesinde ve kıyafet değişikliğine gidilmesinde bir bağlantı olduğu muhakkak... Çağdaş dünyanın mümkün olan enstrümanlarını hayata geçirmek için köklü düzenlemeler bunlar. Ve muhakkak ki hepsi de birbirinden önemli.

Cumhuriyet’in başlangıcında eğitimde gerçekleştirilen reformların bugüne yansıması hakkında neler düşünüyorsunuz?

Günümüz dünyasında karmaşık bir tablo hakim. Aslında bu kadar karmaşık olmamalı hiçbir şey. Nasıl insanlar yetiştireceğimizle ilgili olmalı bakış açımız. Ama bu da her başa gelen iktidarla değişmemeli. Bir ülkenin genel bir takım amaçları, hedefleri olur. Batı bu genel hedefleri hayata geçirerek ve kavgayı da neredeyse bitirerek ilerledi. Bunu da demokrasiyle becerdiler diye düşünüyorum. Demokrasinin oturduğu yerde bu tip bir kargaşa ve karmaşa olacağına ihtimal vermiyorum. İsveç hükümetinin oturup biz nasıl insan yetiştirelim diye düşündüğünü sanmıyorum mesela. O defteri kapamışlar. Yüzyıl ortalarında çözmüşler problemi. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.