banner

İFK öğrencisi Brezilya’da dünya birincisi oldu




İzmir Fatih Koleji öğrencisi Serra Doğanata projesiyle Brezilya’dan Dünya Birinciliği getirdi. Fizik - Matematik kategorilerinde birincilik alan Serra, Türk katılımcılar arasında da “En iyi Proje” ödülünün ve bütün kategorilerde "Uluslararası En İyi Proje" ödülünü kazandı.

ifk serraBrezilya’da gerçekleşen MOSTRATEC Uluslararası Proje Yarışması’nda Ulusal ve Uluslararası 376 proje ile yarışan Serra Doğanata üç ödül birden kazandı. Fizik - Matematik kategorilerinde birincilik alan Serra, Türk katılımcılar arasında da “En iyi Proje” ödülünün ve bütün kategorilerde "Uluslararası En İyi Proje" ödülünü kazandı.

Proje danışman öğretmeni Meltem Gönülol Çelikoğlu ile Brezilya’dan “Dünya Şampiyonluğu” getiren Serra Doğanata, “Fotonik Kristal Fiber İle Gaz Sensörü Uygulamaları ve Karbondioksit Sensörü Tasarımı” adlı projesiyle optik yöntem kullanarak gaz sensörü tasarladı. Fotonik Kristal Fiber denilen ve içinde çok küçük hava delikleri içeren bir fiber malzeme kullanarak ortamda farklı bir gaz bulunduğunda Fotonik Kristal Fiberin hava boşluklarına gaz dolması ve ışık geçirgenliğinin değişimiyle gazı algılayan bir sistem oluşturdu ve maliyeti düşürmek, kullanımını kolaylaştırmak için karbondioksit sensörü olarak özelleştirdi.

Öğrencimizin geleceğin bilim insanı olacağından eminiz

Yurt içinde ve yurt dışında birçok ödüller kazanan Serra Doğanata, gelecekte bilim insanı olmak istediğini belirtti. İzmir Fatih Fen Lisesi öğrencisi Serra Doğanata, Brezilya’da projesiyle büyük ilgi gördü ve jürinin takdirini topladı. İzmir Özel Fatih Koleji Projelerden Sorumlu Müdür Yardımcısı Ümit Karademir, “Öğrencimiz Serra Doğanata’yı ve proje danışmanı Meltem Gönülol Çelikoğlu’nu ülkemizi ve okulumuzu en iyi şekilde temsil ettikleri için tebrik ederim. Serra, ortaokuldan beri projeler yaptı ve TÜBİTAK dahil ulusal ve uluslararası alanda dereceler kazandı. Öğrencimizin geleceğin bilim insanı olacağından eminiz. Ülkemize daha nice başarılar getireceğine inancımız tamdır” dedi.  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.