banner

Doğa Nesli, AB projelerini hayat geçiriyor




Doğa Konseptli Eğitim Modeliyle yetişen Doğa Nesli, Doğa Okulları Avrupa Birliği Projeleri Koordinatörleri öğretmenlerle işbirliği içinde olup pek çok AB Projesi’ni hayat geçiriyorlar. 

bunyamin_celikten_dogaÖğrencilerin merakları ve çözüm bulmak istedikleri konular çevresinde yoğunlaştıklarını belirten Doğa Okulları CEO'su Bünyamin Çelikten, “Proje yapan öğrenciler, birçok konuda donanım sahibi oluyorlar. Yine bunları yaparken sosyal yönden iletişim ve süreç yönetimi konusunda ciddi aşama kaydediyorlar” diyor.

Doğa Okulları olarak 2015-2016 eğitim öğretim yılına hangi projelerle hazırlandınız? Projeler şu an hangi aşamadalar? Daha çok hangi alana yönelik projeler gerçekleştiriyorsunuz?
Doğa Okulları olarak kurulduğumuz günden bu yana öğrencilerimizin eğitim ve öğretimine destek olacak her proje de yer almaya özen gösteriyoruz. Bizim misyonumuz “ öğrencinin başarı kavramı ile taşımasıdır”. Geçtiğimiz yıl yer aldığımız projeleri özetlemek gerekirse;

• Kurtköy Doğa Okulu Robotik Kulübü öğrencileri, bu yıl 11.’ si düzenlenen FLL turnuvalarında dereceye girdiler. Öğrencilerimiz, program becerileri, proje üretme yetenekleri ve stratejik davranabilme becerilerini geliştirerek "Strateji ve Yenilikçilik" ödülünü almaya hak kazandılar. Yenilikçi ve çağa uygun düşünme becerilerini aldıkları ödülle pekiştirdiler. Türkiye genelinde yapılan bu turnuvanın öğrencilerimize kattığı muhteşem deneyim hayatları boyunca zihinlerinde kalacak.
• Öğrencilerimiz “Bilim ve Teknoloji Işığında; Küresel İklim Değişimi ve Kentlerimiz” temalı proje yarışmasında "Az Tüket, Geri Dönüştür" adlı projesiyle “En Kapsamlı Uygulama” ödülünü almaya hak kazandılar. Öğrencilerimiz hazırlamış oldukları "Az Tüket, Geri Dönüştür" adlı projesiyle “En Kapsamlı Uygulama” ödülünü almaya hak kazandılar. SEMEP 2015 proje kapsamında geçen senelerden farklı olarak, sosyal medyada da, her ay değişen farklı bir çalışma aşamasından geçen öğrencilerimiz İstanbul temasıyla hazırlayıp, katılımcı okullarla paylaştıkları etkinlik videolarıyla da “En İyi Sosyal Medya” ödülünü almaya hak kazandılar.
• Yaratıcı Çocuklar Derneği tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen “Samsung Geleceğin Mucitleri” bilim yarışmasında, Ataşehir 2'nin 6. sınıf öğrencilerinden Tuana Daş, hazırladığı “Fişmatik” adlı proje ile ikincilik ödülünü almaya hak kazandı.

• Amerika Birleşik Devletleri’nde bilim, sanat, müzik, yaratıcı yazarlık ve iş alanlarında düzenlenen Genius Olimpiyatları’nda finalist olarak seçilen 58 farklı ülkeden ve 38 Amerika eyaletinden katılan öğrenciler bulundu. New York Üniversitesi Terra Bilim ve Eğitim Vakfı tarafından Oswega kentinde düzenlenen 2015 Genius Olimpiyatları’nda öğrencilerimiz başarılı bir şekilde sunumlarını jürilerin karşısında gerçekleştirerek ülkemizi ve okulumuzu en iyi şekilde temsil ettiler.
• Doğa Okulları Brezilya MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları’nda bilimsel proje yarışmalarındaki başarısını yeni bir Dünya Şampiyonluğu ile taçlandırdı.

dogaÖĞRETMENLERLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE PROJELER HAYATA GEÇİRİLİYOR
Avrupa Birliği’nin Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Comenius Programı kapsamındaki projelerinizin içeriği hakkında bilgi verir misiniz? Comenius Programı dışında uluslararası düzeyde gerçekleştirdiğiniz projeler var mı? Bunlar hakkında neler söyleyebilirsiniz?
İnsana yatırımın en önemli göstergeleri eğitime verilen önem, eğitim alanında oluşturulan proje ve programlardır. Bir ülke, topluluk, aile insan kalitesi ile güçlü ve değerlidir. Eğitim, insan kalitesini belirleyen en önemli kriterlerden biridir. Sınırların belirsizleştiği, küreselleşen dünyamızda eğitimin de sınırları genişliyor. İletişim, kültür paylaşımı ve evrensel değerler hemen hemen her insanın gündeminde yer alıyor.
İçinde bulunduğumuz zaman diliminde Avrupa Birliği’ne üyelik girişimleri devam ederken Avrupa ülkeleri ile yapılan her ortak girişim ülkemiz ve insanımız adına son derece önemli ve değerlidir.
AB üyeliğinde en önemli safhalardan birisinin de eğitim sistemlerinin tüm üye ülkelerde uyumlu ve bütünleşik bir yapıya kavuşması olduğunun farkında olan Doğa Okulları, öğrencilerin var olan güçlerine ve gelecekteki başarılarına inanarak onlara büyümeyi, gelişmeyi ve öğrenmeyi öğreten; rahatlatıcı, destekleyici, sevgi dolu, işbirlikçi ve değişime açık bir eğitim sistemi uygular.
Doğa Konseptli Eğitim Modeliyle yetişen Doğa Nesli, Doğa Okulları Avrupa Birliği Projeleri Koordinatörleri öğretmenlerle işbirliği içinde olup pek çok AB Projesi’ni hayat geçirmektedirler.

Projelerin hazırlanma aşaması hakkında bilgi verir misiniz? Ayrıca projelerle ulaşmak istediğiniz hedefleri de anlatabilir misiniz?
Sosyal sorumluluk içeren ya da olay sayısının çok olduğu projeler 2 sene gibi uzun bir hazırlık süreci neticesinde değerlendirilecek hale geliyor. Kaynakların incelenmesi, yöntem belirlenmesi, veri toplama, sınıflama, veri analizi gibi süreçlerin kontrollü bir şekilde sürdürülmesi esas alınıyor.
Yeni bir şeyin bulunması, farklı konuların bir arada tekrar yorumlanarak değişik bir sonuca ulaşılması tarzındaki bilim projeleri ise öncelikli olarak fikrin denenmesi yani laboratuvar çalışmaları şeklinde başlıyor. Aslında bu tür projelerin hazırlık süreci ile yapım süreci eş zamanlı ilerliyor. Bir projeye verilen emeklerin nasıl sonuçlanacağı, bu hazırlık süreçlerinin verimli geçmesine bağlı olduğu için bu aşama ince elenip sık dokunması gereken önemli bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.

PROJE YAPAN ÖĞRENCİLER, BİRÇOK KONUDA DONANIM SAHİBİ OLUYORLAR
Projelerde yer alacak öğrencileri nasıl belirliyorsunuz? Projeler öğrencilere neler katıyor? Projelerde yer alan öğrencilerde ne gibi değişiklikler gözlemliyorsunuz?
Öncelikle öğrencilerimizin merakları ve çözüm bulmak istedikleri konular çevresinde yoğunlaşıyoruz. Fikir kendilerinden çıktığı için bu proje onlar ile özdeşleşmiş oluyor. Bazı öğrencilerimiz ise çok hevesli ve proje yapmaya motive bir enerjiyle çalışmak istediklerini söylüyor. Bu öğrencilerimizle bazen yeni bir konu araştırıp çalışırken bazen de takım çalışmasının bir parçası olarak birlikte oluyoruz. Her iki durumda da proje yapacak kişinin bu çalışmayı istemesi başarı adına bu işin sırrı olarak yorumlanabilir.
Proje yapan öğrenciler, kaynak araştırma, sebep sonuç ilişkisi kurma, analiz yapabilme, zamanı doğru kullanma, sonuca gidecek birden fazla yol arama-bulma, yapabilme sınırlarını belirleme, yanlışlarını görme, kendisi ile yüzleşme, sunum yapabilme, fikrini savunma gibi birçok konuda donanım sahibi oluyorlar. Yine bunları yaparken sosyal yönden iletişim ve süreç yönetimi konusunda ciddi aşama kaydediyorlar.

Projelerin sonuçları nasıl değerlendiriliyor?
Öğrencilerime en büyük başarının öncelikle proje yapmak olduğunu söylüyorum. Sonra bir yarışmaya katılmak. Bu süreci takip edip başvurmak. Ardından gidip bunu anlatmak ve savunmak. Projenin derece alıp almaması işin bize bakan kısmı değil. Bu zincir kendi içinde bir çözüm içerdiği için sonuçlar bizi çok etkilemiyor. Tabi bir yandan da bu algı başarıyı getiriyor. Başarı alışılan bir olgu. Bütün öğrenciler üzerinde bir motivasyon ve teşvik oluşturuyor. Kaliteyi arttırıyor. Ödüllü öğrencilerin yurt dışı eğitim seçenekleri, burs imkanları, tercih edilme sebebi olmaları sonuçlarında aslında küçümsenmeyecek bir başarı olduğunun göstergesi olarak anlaşılıyor.

150 KAMPÜSE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ
Ulaştığınız kampüs sayısı ve 2016 yılına ilişkin hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?
Bu yılı bizim için başarılarla dolu bir sene oldu. İstikrarlı bir şekilde belirlemiş olduğumuz hedeflere ulaştık. Bu yılsonu itibariyle 104 kampüs ve 70 bin öğrenciye ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Doğa Okulları olarak kendimizle yarışarak, sürdürülebilir başarımıza bu yılda devam edeceğiz ve 150 kampüse ulaşmayı, 100 bin öğrenci sınırını aşmayı hedefliyoruz. Şu anda Türkiye dışında Kıbrıs'ta varız.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.