banner

Mektebim’in omurgasını öğrenci koçluğu oluşturuyor




Mektebim Okulları’nda yürütülen öğrenci koçluğu sisteminin eğitim sistemlerini omurgasını oluşturduğunu ifade eden Mektebim Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, her öğrenciyi bireysel olarak takip eden bir öğretmen koçu bulunduğunu ve bu koçların öğrencileri yıl boyunca belirlenen hedefe doğru her adımını değerlendirdiğini söylüyor. 

kalko2011 yılında 150’ye yakın öğrencisi ile Büyükçekmece’de açtığı ilk kampüsünde eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan Mektebim, çağdaş ve modern eğitim ortamlarında en son teknolojileri kullanarak eğitimde kalite anlayışını ülkenin her noktasına ulaştırarak öğrencilerine dünya standartlarında eğitim imkânı sunuyor. Anaokulu, İlkokul, Ortaokul, Anadolu Lisesi, Anadolu Fen Lisesi ve Anadolu Sağlık Meslek Liseleriyle eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren Mektebim’in, İstanbul’da Silivri, Büyükçekmece, Bahçeşehir, Fatih, Bahçelievler, Beylikdüzü, Beykent, Bakırköy, Ümraniye, Kartal gibi lokasyonlarda ayrıca Çorlu, Tekirdağ ve Edremit, Yalova, Adana, Yozgat, İzmir Çiğli, Ankara Etimesgut, İncek ve Batıkent’te kampüsleri bulunuyor. 35 kampüs ve 103 okuluyla faaliyete devam eden Mektebim Okulları’nın gelecek yıllarda yeni okul yatırımlarının yurt içi ve yurt dışında devam edeceğini söyleyen Mektebim Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, 2016-2017 eğitim öğretim yılında İstanbul’da Avcılar, Atakent, Ataşehir ve Ankara’da Oran kampüslerinin faaliyete gireceğini belirtti. İki yıl içinde Trabzon, Samsun, Antalya, Bursa ve Eskişehir'de yeni kampüsler açacaklarını ve 4 yılda 100 kampüse çıkmayı hedeflediklerini dile getiren Kalko, “Yurtdışı açılımımıza Dubai ve Londra’da açacağımız okullarla start vereceğiz. Kalite anlayışımızdan ödün vermeden yurt dışında en iyi Türk eğitim markası olmak istiyoruz. Avrupa, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerinde ilerleyen yıllarda eğitim yatırımlarımız olacak. 4 yıl içerisinde 100 kampüs ve 70 bin öğrenciyi hedefliyoruz” diyerek hedeflerini anlattı.

Mektebim diğer özel okullardan hangi özellikleriyle öne çıkıyor? Bu kapsamda okullarınızda uyguladığınız eğitim modelleri ve programları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Mektebim Okulları, öncelikle eğitim teknolojileri yönünden öne çıkıyor. Mektebim olarak doğru lokasyonlarda, son derece inovatif ve çağdaş eğitim sistemleriyle beslenen, yabancı dile önem veren, öğrenci koçluğuyla çocuklarımızın eğitim-öğretim süreçlerine yön veren ve onların hayatlarını etkileyecek tüm süreçleri gözetim altında tutan bir yapı oluşturduk. İngilizce başta olmak üzere Almanca, Fransızca ve İspanyolca dillerinde eğitim veriyoruz. Okullarımızda sınav hazırlık süreçlerine destek vermek amacıyla ciddi çalışmalar yaptık. TEOG’tan YGS’ye birçok farklı sınav için yeni içerikler Mektebim eğitim sistemine dâhil oldu. Dersler bittikten sonra yapılan etütler ve hafta sonu yapılan ilave dersler, çocuklarımızın sınavlara hazırlanmasına ciddi bir katkılar sağlıyor. Mektebim, ders içeriklerini ve eğitim modellerini çocukların; bedensel, zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişimlerini ön planda tutacak şekilde oluşturarak, yabancı dil eğitimiyle öğrencilerine dünya vatandaşı olma imkânı sağlıyor. Mektebim’de eğitim modellerimizi kurgularken anne, baba ve okul işbirliği ile öğrencilerimizin bilgiyi ezbere dayalı şekilde değil, araştırarak, keşfederek, sorgulayarak ve yaşayarak edinmesini sağlamayı amaçladık. Kariyer okur-yazarlığı, Bilim okur-yazarlığı, Sanat okuryazarlığı, Medya okur- yazarlığı, Teknoloji okur-yazarlığının arttırılmasına yönelik özgün modeller benimsedik. Öğrencilerimizi temel yetkinlikler kazandırarak, inisiyatif alabilen, problem çözebilen, liderlik yönü güçlü, teknolojiyi yakından takip ederek uygulayabilen bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz.

TEKNOLOJİYİ EĞİTİMLERİMİZE ENTEGRE EDİYORUZ
Eğitim sisteminde teknoloji kullanımının önemi gün geçtikçe artıyor. Bu kapsamda son yıllarda Akıllı Okul Konsepti öne çıkıyor. Bu konsept hakkında ne düşünüyorsunuz? Okullarınızda bu konsepte uygun eğitimler veriyor musunuz?
Akıllı Eğitim Uygulamaları, Akıllı Tahtalar ve tabletlerle teknolojiyi eğitimlerimize entegre ediyoruz. Öğrencilerimiz dijital materyaller kullanarak yabancı dil bilgisini güçlendirmektedir. Mektebim’de anaokulundan liseye kadar her kademe de Akıllı Eğitim Teknolojileri ve Akıllı Sınıf konseptleri kullanılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatına uygun şekilde hazırlanan Dijital Materyalleri teknoloji konusunda eğitimli ve tecrübeli TPAB Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisine sahip uzman kadromuz en iyi şekilde kullanmaktadır. Okul derslerini destekleyici "online etüt" sistemiyle öğrencilerimiz okul saati dışında da her an eğitimlerine devam edebilmektedir.

Okulunuzda çalışacak öğretmenleri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz, hangi kriterlere öncelik veriyorsunuz?
Öğretmenlerimizi eğitim sistemimizdeki yerlerini almadan önce farklı kriterler doğrultusunda değerlendirerek mesleki bilgi ve becerilerini ölçüyoruz. Öğretmenlerde, meslekte geçirdikleri süre, eğitim belgeleri, çalışma süreleri, anadal ve yan dallarıyla ilgili aldıkları eğitim ve sertifika programları, akademik başarılar, lisansüstü eğitim belgeleri, yabancı dil bilgisi ve yeterliliği, ulusal ve uluslararası alanda yapılan çalışmalar, teknoloji kullanım bilgisi gibi kriterlere önem veriyoruz.

KENDİNİ EN FAZLA GEÇEN ÖĞRENCİYİ ÖDÜLLENDİRİYORUZ
Öğrencilerinizi TEOG ve üniversite sınavlarına hazırlamak için yaptığınız çalışmalara da değinebilir misiniz?
Okullarımızda yürüttüğümüz öğrenci koçluğu sistemi bizim aslında eğitim sistemimizin omurgasını oluşturuyor. Her öğrencimizi bireysel olarak takip eden bir öğretmen koçu bulunuyor ve bu koçlar öğrencilerimizin yıl boyunca belirlenen hedefe doğru her adımını değerlendiriyor. Koç öğretmenlerimiz öğrencilerimizin okuldaki velisi ve velilerimizle de öğrenci arasındaki iletişim köprüsüdür. 8 ve 12. sınıflarımız için yürüttüğümüz TEOG/ YGS- LYS Coaching sistemimiz koçluk sisteminin bir parçasıdır. Bu sistem içerisinde öğrenci ders ders konu konu takip edilir. Her hafta öğrencinin hangi dersten hangi konuya hangi kaynaktan nasıl kaç soru çözerek kaç deneme sınavı yaparak hazırlanması gerektiği koç öğretmen ve branş öğretmenleri işbirliği ile öğrenciye verilir. Haftalık olarak takibi yapılır. Kendimi Aşıyorum ve Başarı Duvarımızı Örüyoruz projeleriyle birleştirilen bu sistemde öğrenicilerimiz önce kendini sonra da arkadaşlarını başarı anlamında aşmak için sınav hazırlıkları yaparlar. Rekabet ne yazık ki sınav sisteminin bir gerçeği. Her deneme sınavı sonrası kendini en fazla geçen öğrenciyi ödüllendiriyoruz. Koç öğretmeni öğrenciye haftalık olarak hangi konuda ne kadar soru çözmesi gerektiğinin bilgisini verir.

Öğrencilerinize okullarınızda sunduğunuz imkanlardan da bahseder misiniz?
Her yıl düzenlediğimiz NASA’ ya ve İsviçre CERN’e gezileriyle dünyanın kapılarını öğrencilerimize açıyoruz. Şehir içi ve şehir dışı sosyal, kültürel, tarihi yerleri gezmelerini ve görerek öğrenmelerini sağlıyoruz. Anaokulu ve ilkokullarında bulunan branş dersleri ile öğrencilerimiz oldukça aktif zaman geçirmektedirler. Ayrıca öğrencilerimiz öğrendikleri konuları kalıcı hale geçirmeleri için bu derslerimizin okul içi ve okul dışı aktivitelerine katılıyorlar. Her kampüsümüzde öğrenci konseyleri tüm okul içi organizasyonlarda aktif rol alıp sosyal sorumluluk projeler üretip, öğrenci kulüpleri ile sosyalleşme imkânları buluyor. Aynı alanda sanat ve spor, bilim, müze ve sergiler ile çeşitli aktiviteler gerçekleştiriyorlar. Öğrencilerimiz tüm kampüslerimizde Mektebim Okulları’nın sağlamış olduğu sosyal ve kültürel ortamlardan, etkinliklerden faydalanabilmektedir. Bu tip etkinliklerimiz sadece öğrenciler için değil, ana-baba hatta tüm aileyi kapsamaktadır. Öğrencilerimize Sporda Başarı ve Eğitimde Başarı bursları vererek geleceklerine yön veriyor, katkı sağlıyoruz.

MEB'E AYRILAN BÜTÇE YETERSİZ
Özel okul sektörünün ülkemizdeki durumunu değerlendirir misiniz? Yaşanan sorunlar ve sorunlara yönelik çözüm önerileriniz nelerdir?
Öğrenci nüfusunun artmasıyla birlikte OECD ülkelerinin standartlarını yakalayabilmek için, derslik açıkları, kalabalık sınıflar, ikili eğitim, okullar arasındaki eşitsizlikler ve öğretmen açıkları sorunlarını kısa sürede çözmemiz gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin yetersiz kalmasını eğitim sektörünün hızını kesen önemli bir etken olarak görüyorum. Ülkemizde eğitime tahsis edilen kaynaklar %8 civarındadır.
Milli eğitim düzeyinde 4+4+4 sisteminden sonra son yıllarda yapılan en önemli değişiklik özel okula giden öğrencilere teşvik verilmesi oldu. Devletin kendi okullarına yaptığı yatırımlarla birlikte özel okullar içinde yaptığı düzenlemelerle bugün %4 olan özel okullaşma oranının 2023 vizyonuyla doğru orantılı olarak %25’lere çıkacağını umuyoruz. OECD ülkelerinde bu oran şu an %25’ler dedir. Bizim ülkemiz içinde yüzüncü yılımızda böyle bir hedef var. Özel eğitim sektörünün önümüzdeki yıllarda %5 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. OECD ülkelerinde %25’ler de olan bu rakam bizi çok daha hızlı yol alabilmek için teşvik ediyor. Bu büyümeye yabancı sermaye önemli katkılar gösterebilir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okullara kayıt yaptıran öğrencilere sağladığı teşvikler sektöre önemli katkılar sağladı. Yatırımcılar içinde destekler gün geçtikçe artıyor. Biz de eğitimden kazandığını eğitime yatırmak için yola çıkıyoruz. Teşvik ücreti ve teşvik verilecek öğrenci kontenjanının arttırılması özel okula olan ilgiyi daha da arttıracaktır. Özel kurumlara devletin verdiği destekler mevcutta var. Bunlara ilaveten devlet okullarında olduğu gibi özel okular içinde doğalgaz, elektrik, su faturalarının daha makul oranlara indirilmesi ve KDV oranının %8’den %1’e indirilmesi sektörün gelişmesine katkı sunacaktır. Eğitimde yeme-içme kadar zaruri bir giderdir. Ekmek almak nasıl zorunlu bir ihtiyaç ise ve %1 KDV’si varsa eğitimde en az ekmek kadar zorunlu bir ihtiyaçtır ve ülkemizi muhasır medeniyetler seviyesine taşıyacak en önemli olgudur.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.