banner

Cumhuriyet Okulları kendine güvenen çocuklar yetiştiriyor




Cumhuriyet Anaokulları okul öncesi eğitimde öğrencilerin ilgi alanlarını geliştirmeyi ve sorumluluk duygusunu kazandırmayı hedefleyen bir program uyguluyor. Cumhuriyet Koleji Anaokulu Koordinatörü Simge Katıkçı öğrenme süreçlerini anaokulu öğrencileri için sınıf dışı etkinliklerle eğlenceli hale getirdiklerini belirterek, velilere yönelik projeleriyle de aileleri sürecin içerisine kattıklarını söylüyor.
simge_katikciÖzel Cumhuriyet Okulları okul öncesi eğitimde hangi yöntemleri uyguluyor?
Okul öncesi eğitim ve öğretim programımız her öğrencinin bireysel gelişimini göz önünde bulundurarak kişilik gereksinimleri ve yetenekleri üzerinde yoğunlaşıyor. Bu anlamda programımız öğrencilerin var olan ilgi alanlarını geliştirmelerini ve seçimlerinin sorumluluklarını almalarını sağlar. Anaokullarımızda ‘tematik yaklaşım ve sarmal eğitim sürecini uygulamaktayız. Öğrencilerimiz haftalık program ve yıllık takvim etrafında kurgulanan birçok öğrenim etkinliğine katılıyor. High Scope, Scamper, Gems, Math Their Way, Çoklu zekâ ve proje tabanlı öğrenme yaklaşımlarını çeşitli yönleriyle bir arada kullanıyoruz. Ayrıca, dünyayı tanımak için Dünya Vatandaşlığı ve toplum değerlerini kaybetmemek adına Değerler Eğitimi etkinliklerini de uyguluyoruz.

Okul Öncesinde sınıf dışı etkinliklerin önemi nedir? Uygulamalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Öğrenciler için öğrenme sınıf dışı etkinliklerle eğlenceli hale gelmekte. Etkinliklerimizi planlarken önceliğimiz çocukların merak duygularını geliştirmek, öğrenme konusundaki motivasyonlarını yükseltmek ve onlara öğrenme heyecanı aşılamaktır.’’ Çünkü bilgiye giden yol meraktan geçer’’. Hedefimiz çocuklarımızın öğrenirken aktif olan, soru soran, fikirlerini ortaya koymaktan korkmayan, kendi fikirlerini savunabilen öğrenciler olarak yetişmesini sağlamak.
Kampüsümüz içinde buz pateni-bedensel etkinlikler, satranç ile müzik, dans ve görsel sanat çalışmaları yürütüyor, öğrencilerimizin okul sahası dışında tema konularımızla entegreli olarak birçok geziye katılmalarını sağlıyoruz. Geziler görsel öğrenmenin ve öğrencinin sosyal gelişiminin gözlemlendiği en etkili yol. Akvaryum, Pelit çikolata müzesi, İTÜ zooloji müzesi, bilim müzeleri, piknikler, binicilik kulübü, doğa gezileri ve en önemlisi Resmi gün ve törenlerde Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili geziler düzenlenmektedir.
Drama ve tiyatronun okul öncesi eğitiminde vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz. Bu dönemdeki çocuklar duygularını ve bedenlerini korkusuzca dile getirebiliyorlar. Okulumuzda yapılan drama çalışmalarının dışında mutlaka tiyatro etkinliği düzenliyoruz.
Velilerimizin ilgiyle katıldığı aile katılımı etkinlikleri vazgeçilmezlerimiz arasında. Aile bireylerinden biri okulumuza gelerek bir etkinlik saatine katılıyor. Bu etkinlik bazen doktor mesleğinin anlatımı bazen de ilginç bir deney çalışması oluyor…
Cumhuriyet Okulları olarak Sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veriyoruz. Örneğin;üç yıl önce işitme engelliler için 1 mont-bir bot ile başlayan çalışmalarımıza yenilerini ekleyerek devam ediyoruz.

Okul öncesi eğitim neden önemlidir? Okul öncesi eğitime en uygun başlama yaşı kaçtır?
0-6 yaş dönemi, öğrenmenin en yoğun olduğu, temel alışkanlıkların kazanıldığı ve zihinsel yeteneklerin hızlı bir biçimde gelişip biçimlendiği dönemdir. Yapılan araştırmalar, erken çocukluk eğitimi almaya imkân bulan ve bu imkândan yoksun çocuklar arasında iki okul yılına denk başarı farkı olduğu ortaya koymaktadır.
Okul öncesi eğitim için hazır olma yaşı her çocuk için aynı değildir. Genel olarak anaokuluna başlama yaşının 2-4 yaş arası olduğunu söyleyebiliriz. Gelişimsel olarak bazı çocuklar 2 yaşında, bazı çocuklar da 3-4 yaşında anaokuluna başlamak için hazır olabilmektedir. Annenin çalışması nedeniyle daha önceden anneden ayrı kalmaya alışık olan, ihtiyaçlarını konuşarak veya başka biçimlerde ifade edebilen, basit komutları izleyebilen, yürüme ve koşma gibi kaba motor fonksiyonları gelişmiş olan çocuklar 2 yaş itibariyle anaokuluna başlayabilirler. Konuşma, yemek yeme, hırçınlık, büyüklerden ayrılamama, aşırı hareketlilik gibi sorunları olan çocukların anaokuluna gitmeleri de özellikle tavsiye etmekteyiz. Alanında uzman öğretmenler ve psikolojik danışmanı olan bir anaokulunda öğrenci ailenin de desteği ve yakın takibi ile bir sorununu çözebilir, çözdük. Bu işte asıl olan güvenmektir. Hiç bir ebeveyn güvenmediği yerde çocuğunu bırakmak istemez.

cumhuriyet_okul_oncesiOkul öncesi eğitimde son dönemde öne çıkan yaklaşımlar ve bu konuda değerlendirmeleriniz nelerdir?
Montessori, waldorf, reggio emilia, pvp, high scope, bank street ve diğerleri. Bu yaklaşımların her biri farklı gelişim alanlarına odaklanır, değerlere öncelik verirler ve bu amaçla bazı davranışları geliştirmeyi hedeflerler.
Takip ettiğim en iyi okul öncesi eğitim şüphesiz ki Finlandiya! Burada çocuklar 7 yaşına kadar hiçbir akademik eğitim almıyorlar. Özgürler ve çok güzel bir atasözleri var “Çocukların çocuk olmalarına izin verin” . “Çocuklar en iyi oyun yoluyla öğrenir.”
Cumhuriyet Anaokulları eğitimcileri olarak bir çocuğun yaşayarak öğrenmesinin en önemli etken olduğunu biliyoruz. Çocuk, deneyimleyebilmeli, fırsat bulabilmeli, sorgulayabilmeli, araştırabilmeli… ‘’Her çocuk öğrenir bazen aynı yolla bazen farklı yolla’’.Bu sebeple yukarıda belirttiğim ve bizimde uygun alanda uygun metotla kullandığımız çok kaliteli yaklaşımlar var. Ancak tek bir kalıpta değil geniş bir yelpazede verilen okul öncesi eğitiminin doğru bir yaklaşım olduğuna inanıyoruz. Öğrenmeyen çocuk yoktur, öğretmeyen metot vardır.

Okul öncesinde yabancı dil eğitim politikanız hakkında neler söyleyebilirsiniz? Okul öncesinde yabancı dil eğitiminin ağırlığı ne olmalıdır? Yabancı dil konusunda öğretmenlerinizi nasıl seçiyorsunuz?
Neden Erken İngilizce? diye başlayabiliriz. Dil ediniminin en yoğun, en aktif ve en uzun vadeli olduğu süreç erken yaşlarda meydana gelmektedir. Dolayısıyla İngilizceye de ne kadar erken yaşta başlanırsa öğrenme o kadar kolay ve kalıcı öğrenilir. Bu yaş dönemindeki çocuk duyduklarını adeta bir kasete kaydedercesine beynine kaydeder. Bu dönemden sonra bu mekanizma özelliğini kaybeder ve kayıt özelliği azalır. Bu sebeple okulumuz 4+ ve 5+ yaş gruplarında çift dilli eğitim modelini esas almaktadır. Oyun grubu ve 3+ yaş gruplarımızda dili tanıma –alt yapıyı oluşturma için ders saati olarak uygulanmaktayız.

CUMHURİYET KOLEJİ ANAOKULUNDA ÇİFT DİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ İŞLEYİŞİ NEDİR?
 Sınıflarda gün boyunca iki öğretmen bulunur. Bir anaokulu öğretmeni ve bir İngilizce öğretmeni çocuklara tüm derslerde eşlik eder. İngilizce öğretmeni gün boyu çocuklarla İngilizce konuşur.
 İngilizce dersleri yoğun işlenir. İngilizce sınıf öğretmeni dışında program native İngilizce öğretmenlerince Story telling ve Drama oyunları ile desteklenir. Oyunlar, hikâyeler, çalışma kitapları, şarkılar eşliğinde çocuklar eğlenerek öğrenir.
 Programın evde de desteklenmesi oldukça önemlidir. Kullanılan kitap ve materyaller ünite sonlarında eve gönderilir, veliye dönem başında teslim edilen ilgili audio cd ve dijital oyunlarla çocuğa evde de destek sağlanır.
 Anadili edinim metodu uygulanır. Çocukların 4 duyusuna hitap edecek çalışmalarla, dil edinimi gerçekleştirmeyi hedefleriz.
 Öğretmenler öğrencinin dil gelişimleriyle ilgili sık sık veliyi bilgilendirir, destek olur ve yönlendirir. Okulumuzda tüm kademelerin yabancı dil eğitimlerini hazırlayan çok iyi bir ekip var. Öğretmenlerimizi seçerken ilgili bölümlerden mezun, okul öncesi seviyesine inebilen ve en az 5 yıl deneyimi olan öğretmenleri tercih ediyoruz. Bölüm başkanları tarafından birkaç aşamada yapılan görüşmeler sonucunda tercihimizi en iyiler ile yapmaya özen gösteriyoruz.

Veliler, okul öncesi eğitim kurumlarını seçerken nelere dikkat etmeliler?
Çevresel koşular ne kadar iyi olursa olsun belli bir yaş döneminden sonra ev ortamında sağlanabilecekler okul öncesi eğitimin yerini tutmaz. Bir eğitim kurumu seçerken ebeveynin öncelikle, çocuğunu tanıması, onun ilgi alanları ve beklentilerini bilmesi gerekir. Ben veli olarak okuldan neler bekliyorum, ihtiyaçlarımız neler, gibi sorulara yanıt vermesi, gerekli ise bir uzmandan destek alması iyi olabilir. Sonrasında uygun olan kurumların listesini çıkarıp, çocuğunuzla birlikte onları ziyarete gitmek ilk adım olacaktır.
Sonrasında; okulla ilgili olarak düşünülmesi ve cevaplanması gereken sorular:
• Okul mevcudu, sınıf mevcudu?
• Sınıflara kaç öğretmen düştüğü?
• Özel bir eğitim sistemleri var mı?
• Ulaşım nasıl sağlanıyor? (ev-okul arasındaki mesafe özellikle küçük çocuklar için önemli)
• Bir psikolog ya da psikolojik danışman var mı?
• Güvenlik önlemleri ve hijyen (sınıflar-tuvalet-mutfak) koşulları yeterli mi?
• Eğitim materyali yeterli mi? Oyuncaklar tahtadan mı plastik mi vb.?
• Spor ya da sanatsal faaliyetler var mı?
• Yemekler nerden nasıl temin ediliyor?
• Tuvalet eğitimi veriyorlar mı?
• Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mı?
• Okul velilerden neler bekliyor?
• Maddi olarak bütçemize uygun mu?
Bu yanıtlar sonrasında okullar arasında karşılaştırmalar yapmak, en uygun olanın seçiminde kolaylık sağlayacaktır. Bunların sonucunda hem çocuğun hem de velinin okulu beğenmiş olması ve en önemlisi güvenmesi.

Öğretmenin niteliği okul öncesi eğitimde kaliteyi belirleyen temel öğelerden biri. Öğretmen kadronuzu oluştururken hangi kriterleri gözetiyorsunuz? Okul öncesinde öğretmenler hangi niteliklere sahip olmalı? Öğretmenlerinize hizmet içi eğitimler düzenliyor musunuz? Burada ne gibi eğitimler veriliyor?
Bir konuda çok şanslıyız. Cumhuriyet okulları yönetim kurulu başkanı sn. Yaşar Özdemir eğitimin temelinin okul öncesi olduğunu, okul kültürümüzün ve başarısının alt yapısını burada sağlam temeller ile başladığının altını çizmektedir. Biz Cumhuriyet ailesiyiz. Öğretmenlerimizin mutluluğu, çalışma motivasyonu bizim için çok önemli. Bu sebeple büyüyen okullarımızda kadromuzu oluştururken kendiyle barışık, mutlu çalışanları tercih ederiz.
Okul öncesi öğretmeni dediğiniz zaman aklıma ilk gelen kelime YARATICILIK! Okul öncesi öğretmeni üreten kişidir. Önceliğimiz ilgili alanlardan mezun olması ve mutlak tecrübesidir. Anaokulu öğretmenliği bir iş değil, hobidir. Sevmezseniz yapmanızın imkânı yoktur.
Cumhuriyet anaokullarının her yıl yeni döneme, tüm kampus öğretmenleri ve koordinatörleri eşliğinde yapılan eğitim kampıyla başlarız. Bu kamplar okul sahası içinde ve ya dışında olabilir. Okulumuzun eğitim öğreniminin yanı sıra uzman pedagoglardan alan eğitimleri, drama öğretmenlerinden uygulamalı çalışmalar ve iletişim seminerleri gibi etkinliklerle yeni döneme Cumhuriyet okulları kültürüne uygun bir şekilde başlarız. Öğretmenlerimizin kendilerini geliştirmeleri önemli bir yatırım. Bunun için tam destek vermekteyiz. Yıl içinde belli üniversitelerin yürüttükleri eğitim çalıştayları ve seminerlere mutlaka katılmalarına destek oluruz. Okulumuzun da rehberlik ve koordinatörlüklerinin düzenlediği, program içeriğinde takip edilen hizmet içi eğitimler devam eder. Çocuk güvenliği eğitimi, rehberlik çalıştayları,gelişen teknoloji,drama eğitimleri,beden dilini kullanmak için dans çalışmaları….

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.