banner

Doğa Anaokulları’nda başarının sırrı üniversite modeli




Doğa Anaokulları’nda uygulanan eğitim modelinin üniversite eğitim anlayışının temel modüllerinin erken yaş eğitimine entegre edilmesiyle oluşturulduğunu ifade eden Doğa Okulları Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayfer Erdem, öğrenme heyecanı ve merakı ömür boyu süren, öğrenmekten zevk alan, sorgulayabilen ve araştırabilen öğrenciler yetiştirdiklerini söyledi.

doga_kolejiDoğa Okulları okul öncesi eğitimde hangi yöntemleri uyguluyor?
Doğa Anaokulları'nda yetişen öğrenciler, edindikleri sağlam temel sayesinde başarıyı ömür boyu yaşıyorlar. Doğa Anaokulları öğrenme merakının yitirilmediği, üniversite eğitim anlayışının temel modüllerinin erken yaş eğitimine entegre edilmesiyle oluşturuldu. Araştırmaya dayalı, proje bazlı performans görevleri ile bir çocuğun neler yapabildiğinin görüldüğü bir eğitim modeli uyguluyoruz. Çocuğun çok yönlü gelişimini temel alarak fen bilimleri, matematik, düşünce yeteneği, sosyal bilimler ve performans modüllerinden oluşan bir program uygulanıyor. Öğrenme heyecanı ve merakı ömür boyu süren, öğrenmekten zevk alan, sorgulayabilen ve araştırabilen öğrenciler yetiştiriyoruz.

Okul Öncesinde sınıf dışı etkinliklerin önemi nedir? Uygulamalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Doğa Anaokulları’nda sınıf dışı etkinlikleri çok geniş bir yelpazede uyguluyoruz. Bunları şöyle sıralayabilirim:
Deneylerle Bilim Atölyesi :’Deneylerle Bilim Atölyesi’ dersi ile öğrencilerimizin öğrendikleri üzerine yaşantılar oluşturarak, öğrendiklerini deneyimleme fırsatı oluşturuyoruz. Ders içeriğinde kullandığımız ‘Deney Seti ‘ ile öğrencilerimizin bilime merakını uyandırıyor bilimin içinde yaşayarak bilgiyi yorumlamalarına, uygulamalarına ve eleştirisel bakış açısı ile araştırmalarda yeniden yapılandırmalarına rehberlik ediyoruz.
Bireysel Performans Günleri: Doğa Koleji’nde her çocuk keşfedilmesi gereken ayrı bir bireydir. Bu nedenle öğrencinin bireysel özellikleri göz önünde tutularak Bireysel Performans Günleri başlığı altında “Bireysel Resim Sergisi”, “Kids Athletics”, “Ritim Performans Günleri” gibi organizasyonlar düzenleniyor.
Assembly: 3+ ve 4+ yaş grubu öğrencilerimizin uygulamalı derslerdeki performanslarını Assembly Günlerinde velilerimizle bir araya gelerek paylaşıyoruz. Velilerimizin etkinliklerin bizzat içinde ve katılımcısı olarak yer almasını sağlıyor, Öğrencilerimizi de sahne fobisi ve stresten uzak tutarak; dans, drama ve şarkıları daha keyifle ve coşkulu bir şekilde sergilemelerini sağlıyoruz.
Düşünme Becerileri: Düşünme Becerileri dersimiz. 4 ve 5 yaş grubu öğrencilerimizin haftalık ders programlarında yer alan farklı bir uygulamamız. Yıl boyunca 6 farklı bölümden oluşan mantık setimiz ile yaptığımız çalışmalar sayesinde çocuklarımızın üst düzey düşünme becerilerini geliştiriyoruz.
Sanat Tarihi: Sanat Tarihi dersimiz 5+ yaş grubu öğrencilerimizin her ay heyecanla takip edip bekledikleri derslerimizin başında geliyor. Artist of the Month- Her aya özel bir sanatçı belirleyerek, sanatçının kimliğini, hayatını ve eserlerini tanıyor geçmişte gizemli bir yolculuğa çıkıyoruz. Sanatın olmazsa olmaz sekiz farklı uygulama alanını her ayın sanatçısı ile birlikte keşfediyor, çizgiden şekillere, şekillerden doku ve desene kadar tüm çalışmaları büyük bir heyecanla yorumluyoruz.
doga_kolejiOkul öncesi eğitim neden önemlidir? Okul öncesi eğitime en uygun başlama yaşı kaçtır?
Okul öncesi eğitim süreci bir bireyin tüm yaşamı boyunca ihtiyaç duyduğu sosyal ve akademik becerilerin büyük bir çoğunluğunun kazanıldığı ve nasıl birer yetişkin olacaklarının yapılandırıldığı dönemdir. Bunun yanı sıra okul öncesi eğitim süresince ilkokula hazırlanırken, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrenirler. Bu dönemde çocukların birçok ilki deneyimlediklerinin bilincinde olarak eğitim programları oluşturulurken her çocuğun keşif yapabileceği birçok alan ve çalışma ortamında planlanması çocukların kendilerini keşfederken çocukluklarını da yaşamalarına olanak sağlar. Çocukların sosyal bir ortama uyum becerilerinin geliştiği dönem 3 yaş civarıdır. Çocukların bağımsızlıklarını kazanmaya başladıkları bu dönem onların farklı ortamları keşfetmeye başladıkları bir dönemdir. Bu nedenle 3 yaştan çocukların okul ortamına geçiş yapmaları için ideal bir dönemdir.
Okul öncesi eğitimde son dönemde öne çıkan yaklaşımlar ve bu konuda değerlendirmeleriniz nelerdir?
Bizim anaokulunda gerçekleştirmiş olduğumuz ve öne çıkan yaklaşımları şöyle özetleyebilirim; Doğa Koleji Ana Okulları’nda uygulanan eğitim programı ile öğrencilerimiz ezberden öte özümseyerek öğrenen, merak duygusu gelişmiş, araştıran, sorgulayan, bilgiyi kullanan, uluslararası etkinlik ve yarışmalarda kendini ifade eden ve deneyim kazanan, bireysel özelliklerine ve yaş düzeylerine uygun bir eğitim almaktadırlar.

Doğa Anaokulları’nda uygulanan yabancı dil eğitimi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Okul öncesinde yabancı dil eğitiminin ağırlığı ne olmalıdır?
Doğa Okulları’nda 3 yaşında başlayan İngilizce eğitimi ile çocuklarımızı akademik dünyaya erken yaşlardan itibaren hazırlıyoruz. Onlara, teknolojiden faydalanılarak ev ortamında devam ettirilen, özel etkinlikler ve 5 yaşında başlayan ‘Yurtdışı hazırlık programı’ ile pekiştirilen eğitimlerle İngilizceyi ezberleyerek değil yaşayarak öğretiyoruz.
İNGİLİZCE’YE ÖZEL EĞİTİM STRATEJİSİ
Anaokulu yaş grubunda hedeflenen ilk kazanım da iletişim becerisi. Çocukların, kendisini ifade etmesi için bütün platformlar oluşturuluyor. Bu kapsamda ‘Aktif Dil Yeterliliği Yönetimi’ çalışmaları yapılıyor. Her gün 15’er dakikalık konuşma görevlerinin yanı sıra çocuklar her hafta ‘Little Helper of the Week’ seçilerek bir konuşma platformuna katılıyor. Çocukların video ya da ses kaydı yaparak projelerin sunduğu her gün sınıf içerisinde gerçekleştirilen ‘Message Board Time’ çalışması yapılıyor. Çocukların bir platformda kendilerini başka bir dilde de ifade edebilme becerisini kazandırmak üzerine düzenlenen bu etkinlik sonraki akademik süreçler için önemli bir temel oluşturuyor
5 YAŞINDA AKADEMİK İNGİLİZCE!
Öğrencilerin 5 yaşından itibaren ilerleyen dönemde Cambridge gibi uluslararası sınavlarda başarı sağlamasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Akademik İngilizce’nin gelişmesi için, çocuğun ev ortamını yöneten ‘English at Home’ projesi var. Anaokulu 5 yaştan itibaren çocuklara haftalık çalışma programları veriyoruz. Bu çalışma programı haftanın her günü evde farklı dijital etkinliklere katılma yöntemiyle ilerliyor
ANAOKULUNDA YURTDIŞI HAZIRLIK PROGRAMI
Tüm bunların yanı sıra öğrenilen İngilizce’nin kalıcı hale gelmesi ve yaşayarak öğrenme modelinin gerçekleşmesi için çocukların yurtdışında bir arkadaş edinmesi ve bu arkadaşıyla video konferansta sohbet etmesi sağlanıyor. Teknolojik kullanımların yanı sıra yılbaşında kart gönderimi gibi iletişimsel süreçlerde de bulunuyorlar

Öğretmen kadronuzu oluştururken hangi kriterleri gözetiyorsunuz? Okul öncesinde öğretmenler hangi niteliklere sahip olmalı
Pedagojik olarak alana hâkim İngilizce öğretmenleriyle çalışıyoruz. Yabancı yayın evlerine danışmanlık yapan Tony Gurr gibi sektörel anlamda çok ünlü isimler bünyemizde yer alıyor. Öğretmenlerin profesyonel gelişimiyle ilgili fırsatlar sunuyoruz. Öğretmenlerin dil öğretiminde neler olduğunu takip edebilmesi, sınıf için metodojilerini güncelleyebilmeleri ve sınıfta iletişim odaklı yaklaşım metodunu kullanabilmeleri için yılda 2 kere profesyonel eğitimler düzenliyoruz. Teknoloji, küçük yaş grubu ve velilerle iletişimlerini sağlayan eğitimler veriyoruz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.