banner

Avrupa Koleji sosyal sorumluluk projeleri fark yaratıyor




Öğrenci odaklı bir eğitim anlayışını benimseyen ve sosyal ortam farkındalığı yüksek bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Avrupa Koleji Kazlıçeşme Kampüsü Lise Müdürü Miray Şengül, öğrencilerini sosyal sorumluluk projelerinde de desteklediklerini söylüyor.

avrupa_koleji_22Her yıl iki kez öğrenci-öğretmen-veli işbirliği ile geliri çeşitli yardım kuruluşlarına bağışlanmak üzere düzenlenen kurum bünyesinde gerçekleştirilen kermeslerde Avrupa Koleji öğrencilerinin aktif görev aldıklarını ve öğrencilerin organizasyonun her sürecini kendilerinin yönlendirdiklerini ifade eden Avrupa Koleji Kazlıçeşme Kampüsü Lise Müdürü Miray Şengül, “Avrupa Koleji Okulları’nda artık bir gelenek gibi sürdürülen bu yardımlaşma anlayışı her öğrenci ve öğretmenin ortak düşünme tarzı olmuştur. Bu şekilde empati kurabilen bireylerin yetiştirildiği kurum olma hedefini de gerçekleştirmek mümkün olabiliyor.” diye konuşuyor.
ENGELSİZ MATEMATİK GÖRME ENGELLİLERE IŞIK OLDU
Bu yaklaşımın ürünleri olarak nitelenebilecek iki örneği anlatan Şengül, ilk örneği “Matematiğe dokunmak hiç bu kadar anlamlı olmamıştı” diye insanı düşündüren bir serüven olarak nitelendiriyor. 
Avrupa Koleji Kazlıçeşme Kampüsü 6. sınıf öğrencileri Bernis Dila Ergül ve Ecehan Kekum’un, matematik öğretmenleri Gülşah Ekinci’ye farklı bir şeyler üretmek ve insanların hayatlarını değiştirmek istediklerini söylemeleriyle Engelsiz matematik projesinin ortaya çıktığını ifade eden Şengül, sonraki süreci şu sözlerle anlatıyor: “Bu çok iddalı bir hedefti. Onları yönlendirme konusunda profesyonel olan öğretmenlerinden biri “eğer görme engelli olsaydınız matematik derslerini nasıl algılardınız hiç düşündünüz mü?” sorusunu yöneltir öğrencilerine. İşte bu soru ilk kıvılcımdır. Buradan yola çıkan öğrenciler ve öğretmenleri görme engellilerin matematik öğrenmelerini kolaylaştırabilecek bir materyal yapmaya karar verirler. Başlangıçta bir proje yarışması hazırlığı olarak başlar çalışmaları. Tasarladıkları materyal uzun çalışmalardan sonra oluşur. Artık bu materyalin denenmesi gerekmektedir. Öğrencilerimiz ve öğretmenleri görme engellilerin eğitim aldığı bir okulu ziyaret ederler. Aldıkları tepkiler beklediklerinden daha olumludur. Bazı ekleme ve düzeltmeler yapmaları konusundaki tavsiyelerle okula dönerler. Büyük bir heyecanla materyallerini yeniden düzenlemeye başlarlar. Bu oluşuma okul ve aileler de destek vermektedir. Hedefledikleri yarışmaya katılıp ikincilik ödüllerini alırlar ancak artık amaçları derece değildir aslında. Onlar okullarının da desteğiyle görme engelli öğrencilere yardım edebilecekleri bir sosyal sorumluluk projesinin merkezindedirler artık. Küçücük yürekleriyle ortaya koydukları bu büyük çaba meyvelerini vermektedir. Projeleri görsel basının ilgisini çekmiş ve ana haber bültenlerinde öğrenciler ve öğretmenleri bu süreci tüm ülkeye anlatabilme fırsatını da yakalamışlardır. Bugünlerde materyallerini geliştirme çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu geliştirme çalışmalarını da Görme Engelliler Federasyonu ile yaptıkları görüşmeler doğrultusunda kurumun da desteği ile sürdürüyorlar.”

mirayAVRUPA KOLEJİ OYUNCULARI GELİRİ BAĞIŞLIYOR

Diğer örnek ise Avrupa Anadolu Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu ve yardım amaçlı kurulan Tiyatro Kulübü olduğunu dile getiren Miray Şengül, Avrupa Koleji Okullarının sanata ve sosyal sorumluluk projelerine olan duyarlılığından yola çıkarak, katkıda bulunmak isteyen öğrencilerin bir araya gelerek Avrupa Koleji Oyuncuları adı altında oluşturduğu tiyatro kulübünün, 2014 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürdüğünü söylüyor.
Yıl içinde en az bir oyun olmak üzere performans hazırlayan öğrencilerin, sergiledikleri gösteri sonrası oyunun tüm gelirini bir yardım kuruluşuna bağışladıklarını belirten Şengül, kulüp faaliyetleri hakkında şu bilgileri veriyor: “Kulüp, oyunun konusunu güncel, eğitsel ve eleştirel olarak seçmeye özen gösteriyor. Şimdiye kadar küresel ısınma, çarpık kentleşme, sağlık sorunları gibi başlıklarda oyunlar oynayan grup, ulaştıkları kitleyi hem bilinçlendirme hem de çözüme katkıda bulunmalarını sağlama amacı güdüyor. Küresel ısınma ve muhtemel sonuçları üzerine hazırladıkları oyunda elde ettikleri tüm geliri TEMA vakfına bağışlarken, insan sağlığını konu alan oyunda ise LÖSEV’e katkıda bulunmuşlardır.”
Şengül, Tiyatro Kulübü’nün gönüllülük esasına göre tüm öğrencilere açık şekilde oluşturulduğunu, sanatta yetenekten ziyade çalışmanın ve azmin önemini farkında olan oyuncu öğrencilerin, emek verdiklerinde ortaya çıkan ürünü gördüklerindeki heyecan ve coşkuyu seyirciyle paylaşmaktan mutluluk duyduklarını ifade ettiklerini vurguluyor. İşbirliği içerisinde oyunun her aşaması ile ilgilenen oyuncuların, kostümden dekora her hazırlığı kendi önerileri doğrultusunda oluşturduklarını belirten Şengül, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Avrupa Koleji Oyuncuları çalışmalarına sene başında temel oyunculuk çalışmalarıyla başlıyor. Prodüksiyon çalışmasına geçmeden önce; fiziksel aksiyon çalışmaları, mekan tanımlama, olmayan nesnelerle ilişki kurma, ses ve diyafram egzersizleri gibi sahne çalışmalarının ardından partnerli güven alıştırmaları ve serbest doğaçlama çalışmaları yapılmaktadır. Tüm bu süreç boyunca öğrenciler hem sosyal iletişim becerilerini geliştirmiş hem de aidiyet duygusu kazanmış oluyorlar. Çalışması yapılan oyunlar farklı dönemlerde sergilenmektedir. Yıl sonu gösterileri, okumuzun yaz festivali ve 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kapsamında düzenlenen şenliklerde hem okulumuz öğrencilerine yapılan sunumlarda hem de dışarıdan katım sağlanan açık gösterimlerde seyirci ile buluşturuluyor. Öğrencilerimiz, yaptıkları çalışmaları sahne sanatları üzerinden bir sosyal sorumluluk projesi haline getirip, bunu gelenekselleştirme ve devamlılığını sağlama konusunda kararlı olmaları bizleri mutlu ediyor.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.