banner

İKEK öğrencileri İnovasyon Kültürü ile buluşturuyor




Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin öğrenci profillerini ve yaşam biçimlerini değiştirdiğini, bu durumun geleneksel eğitim uygulamalarının değişmesi anlamına geldiğini belirten İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu, “Öğrenme - öğretme sürecinde, öğrencilere inovatif bir bakış açısı kazandırılması ana hedef olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu noktada, 57 yıllık Eğitim Efsanesi Kültür Koleji, geleneğinden gelen yayıncılık tecrübesiyle 8-16 yaş arası çocuk ve gençleri, içinde bulunduğumuz çağın kültürü, “İnovasyon Kültürü” ile buluşturuyor.” diye konuştu.

biriz_kutogluİstanbul Kültür Eğitim Kurumları yeni eğitim-öğretim yılına hangi yeniliklerle merhaba diyecek? Öğrencileri yeni dönemde bilimsel çalışmalarda, sanatta, sporda ve kültürde neler bekliyor?
Eğitimde; öğretmen eğitimi, eğitim programı ve fiziki ortamın düzenlenmesi önemlidir. Diğer taraftan bunların sürdürülebilir olması ve yaşaması için yayın da önemlidir. Biz de bu amaçla çok güzel yayınlar oluşturmayı hedefledik. Bilim ve inovasyon konusundaki söz sahibi kişilerin de bize danışmanlık yaptığı ve tamamen öz kaynağımız ve kendi öğretmenlerimizin desteği ile çıkardığımız, tüm çocuklara, gençlere hitap eden İnovasyon Kültürü dergimiz yeni sayılarıyla bu yıl öncelik vereceğimiz konulardan biri.
Günümüzde dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler öğrenci profillerini ve yaşam biçimlerini değiştiriyor, onlara analitik düşünme, tasarlama, üretme ve girişimcilik becerilerinin kazandırılmasını gerektiriyor. Bu durum, geleneksel eğitim uygulamalarının değişmesi anlamına geliyor. Öğrenme - öğretme sürecinde, öğrencilere inovatif bir bakış açısı kazandırılması ana hedef olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu noktada, 57 yıllık Eğitim Efsanesi Kültür Koleji, geleneğinden gelen yayıncılık tecrübesiyle 8-16 yaş arası çocuk ve gençleri, içinde bulunduğumuz çağın kültürü, “İnovasyon Kültürü” ile buluşturuyor. Yenilikçi ve uygulanabilir fikirlere sahip genç beyinlerin yaşamda aktif bir şekilde rol almaları ve fikirlerini yaymaları gerekiyor. Hızla dijitalleşen dünyada, hemen hemen birçok sektör bu değişime ayak uydurmak durumunda. İnovatif bakış açısı kazanmak da bunun en önemli parçası. Yaratıcı fikirleri ortaya çıkarmak ve yeni düşünceler üreterek hayal gücünün yanında tasarlama ve üretim kültürü kazanmayı gerektiriyor.
İstanbul Kültür Eğitim Kurumlarında, öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bireysel özelliklerinin temel alındığı bir eğitim süreci planlandık. Bu amaçla, eğitim programları alışılmış yapılardan uzak, öğrenmenin öğrenileceği ve yaşam becerilerinin kazanılacağı şekilde geliştirildi. İlkokuldan liseye kadar tüm öğrencilere inovatif bakış açısı kazandırılarak yaratıcılık, üretim ve girişimcilik kültürünün daha da ileriye taşınması hedeflendi. Bu doğrultuda Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji her sene olduğu gibi bu yıl da teknolojik gelişmeleri takip ederek, öğrencilerin analitik düşünme, tasarlama, üretme ve girişimcilik becerilerini geliştirmeye yönelik imkanlar sunacak.
2017-2018 eğitim – öğretim yılında ulusal ve uluslararası alanda hangi projeler gerçekleştirilecek?
Geçen yılın teması olarak seçtiğimiz çevre kirliliği konusunda 2008-2012 dönem rektörümüz Prof. Dr. Dursun Koçer’in başkanlığında çevre kirliliği ile ilgi projelerimizi yaptık. Projenin ikinci senesinde yani 2017-2018 yılında yerel yönetimlerle işbirliği başlayacak. Öğrencilerimiz bu konudaki projelerini sokaklara çıkarak topluma anlatacaklar. Bununla birlikte uluslararası projelerimizin sayısı artıyor. Uluslararası projelerde öğrencilerimiz kendilerini daha fazla ifade edebilme şansı yakalayacaklar.
LİSE DÖNEMİ YAŞAMDAKİ DÖNÜM NOKTASI
Yeni eğitim – öğretim yılına başlarken veli ve öğrencilere tavsiyeleriniz neler olacak?
Sadece okul öncesi ve ilkokula başlayan değil, ortaokula gidecek öğrenciler de yeni bir okul ve öğrenme ortamıyla karşılaşacaklar. Özellikle ortaokul döneminde, artık çocukluk döneminden çıkarak ergenlik dönemine girmeye başlandığı için, okul ve çevre değişikliği, derslerdeki akademik içerik ve düzeyinin farklılaşması, çok sayıda ders çeşidi ve öğretmenle karşılaşılacak olması tüm kademeler için uygulanan oryantasyon günlerini bu nedenle çok önemli kılıyor. Velilerin çocukların eğitimi konusunda daha duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla, öğrenci ve veli ilişkisinin önemi, öğrencilerde oluşabilecek kaygılarda alınacak tedbirler gibi konularda rehber öğretmenler tarafından bilgilendirme yapılması oldukça önemli.
Ergenlik yıllarındaki en büyük heyecanlardan biri de liseye başlamak. Herkes için bambaşka bir deneyim olan liseye geçmek hayattaki dönüm noktalarından biri aslında. Uzun sürecek arkadaşlıkların ve akademik başarının temeli burada atılıyor. Biz, okullarımızda İstanbul Kültür Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz sinerji çalışmasını uyguluyoruz. Yani, yüksek öğrenimin bir çeşit ön gösterimini okullarımızda öğrencilerimize sunuyoruz. Farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle projeler hazırlıyor, takımlar oluşturuyoruz, kulüpler kuruyoruz. Bilim Merkezimizde ve Da Vinci İnovasyon Merkezinde çalışan çeşitli kulüplerimiz var. Önerim, lise kademesindeki tüm öğrencilerimizin bunları deneyimlemeleri... Bu şekilde, birkaç sene içinde karar verecekleri meslekleri tanıma fırsatı yakalayacaklar.

KÜGEM!LE EĞİTİMDE FARK YARATIYORUZ
İstanbul Kültür Eğitim Kurumları öğretmenleri yeni eğitim – öğretim yılına nasıl hazırlandı?
Öncelikle amacımız öğretmenlerimizin daha çok proje üretmesi ki bunu her yıl yaptığımız çalışmalar ardından çok somut olarak görüyoruz. Buna bağlı olarak da öğrenci projeleri daha çok artıyor. Öğretmenler daha istekli çalışıyorlar. Karşımızda Z Kuşağı var; Z Kuşağına hitap edebilmek o kadar kolay değil. Bizler kendimizi güncelleyeceğiz ki Z Kuşağına hitap edebilelim. Aslında güncellememiz gereken konular çok zevkli. Yaratıcılık kültürü özde olduğu için öğretmen de heyecanlanıyor, bir şeyler üretmek istiyor. Kültür’ün kurum geleneğinden gelen, Kültür’ün vizyonunu, misyonunu anlamış, elini taşın altına koymuş çok kıymetli öğretmenler var. Haliyle bakış açısı hep kendini geliştirme yönünde. O anlamda artılarını yaşıyoruz. Eğitimde ARGE ve ÜRGE çalışmalarımızın adresi olarak Kültür Koleji Eğitim ve Geliştirme Merkezini (KÜGEM) tasarladık. Hizmete açıldığı günden bu yana başta alanımızda temel bir kalite göstergesi olan eğitimcinin eğitimi başlığı olmak üzere, dokunduğu her noktaya örnek dokunuşlar sağladı bu yapı. ARGE ve ÜRGE gibi bu iki iddialı misyonu taşırken, yıllara dayanan bir çalışma kültürünün, eğitim deneyiminin çıktısı olan “Kültür Anayasası”nı temel alıyoruz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.