banner

AREL öğrencileri Bahçelievler Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkrıkçı ile konuştu




Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak 4 yıldır bu görevde bulunan Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkrıkçı, AREL Koleji öğrencileri Şebnem Ceceli ve Ayberk Aytekin’in sorularını yanıtladı. 8 yıl öğretmenlikten sonra, okul müdürlüğü ve idareci olarak eğitime hizmetini sürdürdüğünü belirten Çıkrıkçı. “Bugün bu makamda bulunmamın en önemli nedeni çocuklarla daha çok ilgilenip sorunlarına çözüm bulmak, eksikleri gidermek.” diye konuştu.

arel_ropOkul yıllarınızda nasıl bir öğrenciydiniz?
Azimli bir öğrenciydim. Ortaokul yıllarımda çoğu dersimin çok iyi olmasına rağmen matematik dersini bir türlü yapamıyordum fakat orta 3. sınıfa geçerken 8. sınıf öğretmenim bunun tek nedeninin ön yargı olduğunu söyledi ve onun sayesinde ön yargılarımı yıktım. Rekabet, azim bana başarıyı getirdi. Arkadaşlarım ile aramdaki iyi rekabetin sonucu okulumu birincilikle bitirerek mezun oldum. Annemin öğütlerinin de eğitim hayatımın üzerinde çok büyük etkisi var. O, her zaman okumamı isterdi.

Bu mesleği seçmenizdeki amacınız nedir? Neden eğitim sektörü?
Zamanında sözele daha yatkın bir öğrenci olduğum için zihnimde 3 meslek vardı. Ya hukuk seçecektim, ya öğretmen olacaktım ya da uluslararası ilişkiler okuyacaktım. Sonra öğretmenliğe yöneldim. Sekiz sene boyunca öğretmen olarak çalıştım ve işimi çok sevdim. Sonra arkadaşlarımın önerisi ve desteğiyle müdür yardımcısı oldum. Ardından okul müdürü oldum. Tabi ilerleyen süreçte bu makama kadar yükselmemde en büyük pay geçmişte yaptığım güzel işlerdi. Bugün bu makamda bulunmamın en önemli nedeni çocuklarla daha çok ilgilenip sorunlarına çözüm bulmak, eksikleri gidermek.
ÖNCELİĞİMİZ ÖĞRENCİLERİ GÜVENLİĞİ
Milli Eğitim Müdürü olarak eğitimi nasıl yönetiyorsunuz?
Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne; İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Bakanlığa bağlıdır. Öğrenciler ve ebeveynleriyle birlikte her gün 345.000 kişiyle neredeyse iletişim içindeyiz. Bu nedenle çok aktifiz. Bu kadar yoğun olan bu süreçleri tek başımıza yapabilmek neredeyse imkânsız. Bu yüzden görevin yerine getirilmesinde ve denetiminde herkesin ayrı bir sorumluluğu var. Bizim alt kadromuzda sekiz tane şube müdürü, şube müdürlerinin altında da şefler. Bu liste biraz daha uzayarak gidiyor... Her şube müdürü farklı farklı görevlerle ilgileniyor. Görevleri birimlere bölmüş ve her görev için ayrı bir birim dizayn etmiş durumdayız. Sonra okullarımız geliyor. Her okul bize bağlı. Okullardaki işleyişi de okul yöneticilerimiz sağlıyor. Okul başlangıç ve bitiş saatini belirleyen bir birim, öğrenci servisleriyle ilgilenen ayrı bir birim, okullardaki kantinlerle ilgilenen ayrı bir birim… Oldukça fazla birimimiz var ve titizlikle çalışıyoruz. Ayrıca okullarımızdaki sosyal etkinlikleri planlıyor, çalışan personeli denetliyoruz. Öğrencilerimizin güvenliği için iş alımlarına çok dikkat ederek detaylı araştırmalar yapıyoruz. Bizim için önemli olan öğrencilerin güvenli bir ortamda eğitim görmeleri. Biz de bu güvenli ortamı oluşturmak için çalışıyoruz. Bunun dışında öğrencilerin yeteneğini ortaya çıkarmak ve onları yönlendirmek için adımlar attık. Örneğin; birçok okulumuzda mimari, teknoloji, resim atölyeleri açtık. Öğrencilerimizin farklı yabancı diller öğrenmesi için birçok projeye başvurduk ve hepsini yürürlüğe koyduk.
90 KİŞİLİK SINIFLARI 35-28’E DÜŞÜRDÜK
Bahçelievler’in eğitim ihtiyaçları nelerdir? Bunlara nasıl çözüm üretiyorsunuz?
Bu ilçede 20. yılım. 8 yıl öğretmenlik yaptım ve son 4 yıldır ise bu görevdeyim, uzun süre de idarecilikle uğraştım. 97-98 yıllarında bir sınıfta 91 öğrenciyle ders işlendiği zamanlar vardı, bu neredeyse şu an olan 4-5 dersliğe denk düşüyor. 99 depreminden sonra birçok okul yenilendi, yenileri inşa edildi ve bu sorun düzeldi. Şu an öğrenci sayısını 91 kişiden 35-28’ e düşürdük. Okullarımızın fiziki koşulları oldukça geliştirildi, fiziki dönüşüm projelerimiz oldukça fazla. Okullara öğrencilerimizin kendilerini keşfedebilecekleri, yeteneklerini bulabilecekleri alanlar dizayn ettik. Laboratuvarları arttırdık, okullara sanat atölyeleri ekledik, her türlü müzik enstrümanının olduğu müzik derslikleri yaptık, sporla alakalı faaliyetleri arttırdık. Bu faaliyetlerimiz devam ediyor ve devam edecek, her okula bu olanakları sağlamak hedefimiz. Okullarımızda 32 adet kapalı spor salonu ve 4 adet halı saha bulunmaktadır. Özellikle sporda çok iddialı bir ilçeyiz. Türkiye Şampiyonu takımlarımız var. Bireysel spor dallarında Avrupa derecelerimiz var.

Eğitim ortamını iyileştirmek için neler yaptınız? Hangi projeleri hayata geçirdiniz?
Milli Eğitime ait eski okullar yıkıldı, yerlerine yenileri yapıldı, var olan arsalara farklı yeni okullar yapıldı, hızlı bir fiziki dönüşüm süreci yaşandı. Bu da derslik sayılarımızı arttırdı. Derslik sayılarımız artınca derslik başına düşen öğrenci sayımız azaldı.
Okullarımızla beraber farklı projeleri hayata geçirdik. Bazı dersliklerimizi teknoloji sınıflarına dönüştürdük. Bu sayede geleceğimiz olan teknolojinin büyük havuzunda yer almak için çocuklarımıza bunu öğretmeye başladık. Robotlar ve programlar geliştirdik. İleride tabi ki bunun sayısını arttıracağımıza inanıyoruz. Öğrencilerin ders yaptığı sınıflarının dışında eğitim destek sınıfları oluşturduk. Peki bu ne için? Proje kapsamında 34 bin öğrencimizi bir testten geçirdik. Rehberlik ve araştırma merkezimizdeki uzmanlarımız vasıtasıyla öğrencilerimizi taradık. Üstün, özel yetenekli ve farklı becerileri olan öğrencilerimizin bu kabiliyetlerini geliştirmeleri için eğitim destek sınıfları oluşturduk. Ortaokullarımıza robot atölyesi, robot ve astronomi atölyeleri, müzik atölyesi, yazarlık ve hitabet atölyesi, çok dillilik atölyesi, mimarlık atölyesi, İslâm sanatları atölyesi, moda ve tasarım atölyesi, doğa kâşifliği atölyesi, ahşap atölyesi, genetik ve biyoteknoloji atölyesi, gıda ve gastronomi atölyeleri kurduk.

Son olarak eğitime yönelik hedeflerinizi ve hayallerinizi öğrenebilir miyiz?
Bu makama gelmeden önce bile hayalimde eğitimdeki eksikleri tamamlamak için projeler vardı. Bunları hayata geçirmeyi ve başarıyla sonuçlandırmayı hedeflemiştim. Bunun bizzat içerisinde yer alarak büyük çoğunluğunu yaptık. Tek bir hayalim var, o da öğrencilerimizin yabancı dili öğrendiğini ve konuştuğunu görebilmek.

Öğrenci: Bize zaman ayırdığınız ve sohbetiniz için çok teşekkür ederiz.
Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü: Bize ilçemizin eğitim durumunu anlatma fırsatı sunduğunuz için sizlere de çok teşekkür ederiz.

KÜNYE:
• Emin Çıkrıkçı
• Üniversite: Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
• İlçenin nüfusu: 650.000
• Resmi okul Sayısı: 91
• Özel Okul Sayısı: 79
• Öğrenci Sayısı: 345.000
• Öğretmen sayısı: 6.580

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.