banner

Projeler sayesinde öğrenciler kendi güçlerinin farkına varıyor




Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji olarak sosyal sorumluluk projeleri projeler sayesinde toplumsal sorumlulukları yerine getirme fırsatı bulduklarını belirten İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu, “Öğrencilerimizin birer dünya vatandaşı olarak yakın ya da uzak çevrelerinde yaşanan bir duruma karşı çözüm üretme becerilerini destekliyoruz.” diye konuştu.

biriz_kutogluİstanbul Kültür Eğitim Kurumları olarak sosyal sorumluluk projelerini belirlerken neleri ön planda tutuyorsunuz?
Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji, sosyal sorumluluk projeleri konusunda 58 yıldır oldukça hassas davranan bir kurumdur. Bu projelerle biz eğitimciler, öğrencilerimizde kalıcı davranış değişikliklerini hedefleriz. Yaşam içinde kalıcı iz bırakan, sürdürülebilir davranış kazanımları oluşturan, içinde yaşanılan toplumda dezavantajlı kitlelerle buluşma sağlayan, empatik deneyimler yaşatan projeler, sosyal sorumluluk projelerinin özünü oluşturur.

PROJELER BİREY OLMAYI SAĞLAR
Sosyal sorumluluk projeleri öğrencilere ve eğitim kurumlarına neler kazandırıyor?
Sosyal sorumluluk, öğrencilere belki de hayatları boyunca hiç karşılaşmayacakları bir ortamda bulunmayı; kendilerine ait olmayan bir problemi çözmeyi ya da güçlerinin yetmeyeceğini düşündükleri evrensel bir soruna karşı birey olarak davranış sergileyebilmeyi öğretir. Bu projeler sayesinde öğrenciler belki de ilk kez kendi güçlerinin farkına varırlar. Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji olarak bizler de, bu projeler sayesinde toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirme fırsatı bulup ve öğrencilerimizin birer dünya vatandaşı olarak yakın ya da uzak çevrelerinde yaşanan bir duruma karşı çözüm üretme becerilerini destekliyoruz.

İstanbul Kültür Eğitim Kurumları olarak sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili nasıl bir vizyon ortaya koyuyorsunuz?
Anaokulundan lise son sınıfa kadar tüm Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji öğrencilerinin sosyal sorumluluk hakkında bilgilendirme, deneyimlendirme ve sosyal sorumluluğu davranışa dönüştürmeleri konusunda gerekli eğitimi almalarını sağlıyoruz. Bu sosyal sorumluluk çalışmalarından bazıları okulumuzun bir ritüeli haline gelmiştir. Günümüzde sosyallik evrensellik, sorumluluk ortak üretim geliştirme noktasına taşınmıştır. Bu yüzden CERN’de yapılan bir deney lise öğrencilerimizin gündemini oluşturmakta; yapılan bir projenin hedefi artık Nobel’e ilk adım olarak tasarlanmaktadır. Dolayısıyla sosyal sorumluluk projeleri okullarımızda bilimin ve kültürün uzantıları olarak geleceğin vizyonunda yerlerini edinmiş durumdadır.

BİLİMDEN SANATA SPORDAN KÜLTÜRÜ FARKLI PROJELER
Gerçekleştirilen ve devam eden sosyal sorumluluk projeleri hangileri? Projelerden elde edilen sonuçlar nasıl değerlendiriliyor?
Bu yıl, Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji her sınıf kademesinde pek çok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi. Bunların bir kısmı uzun zamandır devam eden, artık bir “Kültür” geleneği olan projeler. Öğrenciler, her yıl Darülaceze sakinlerini ziyaret ederek farklı yaşam deneyimleri kazanırlar. Kültür Koleji Mezunları Derneği ve öğrencilerimiz her yıl, Çatalca’daki kardeş okulumuza yardım kampanyası düzenleyerek kitap, kırtasiye ve giysi yardımı yaparlar. Sosyal sorumluluk projelerimizin bir kısmı da yeni başlatılan yeni kalplere dokunan projelerdir. Kültür Koleji Fen Lisesi Kanser Kaderimiz Değildir sloganı eşliğinde, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde kurulması planlanan kan transfüzyon laboratuvarına destek olabilmek için bir çalışma yürüttü. Yapılan TÜBİTAK Projelerinde kanserle mücadele temelli çalışmalar projenin okulda bütüncül biçimde yürütülmesini sağladı. Geçen dönem yılın sosyal sorumluluk projesi ödülünü alan Benim Okulum Engelsiz çalışması bu yıl da sürdürüldü. Hakkari Yüksekova’da Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu’nda eğitim gören 10 görme engelli öğrenciye kendilerine uygun eğitim materyalleri gönderildi. Bu, yılın ilk sosyal sorumluluk projesi olan “Hayallerime Ortak Ol” kapsamında Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu’nun anaokulu ve birinci sınıf öğrencilerine yeni yıl hediyeleri ulaştırdı. Radyo Kültür öğrencilerinin görme engelli öğrenciler için okudukları masallar QR kod kullanılarak yeni yıl kartlarına basıldı ve hediye olarak verildi. Kültür2000 Koleji Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri, Foça Gerenköy İlkokulu için okullarının içinde bir kütüphane hazırlandı. Öğrencilerimizin yiyecek satışları ile elde ettiği gelir minik yüreklere büyük bir dokunuş sağlandı. Kültür2000 Koleji Fahamettin Akıngüç Kütüphanesi, Gerenköy İlkokulu Öğrencilerine 23 Nisan çocuk bayramında hazırlanıp teslim edildi. Kültür Koleji Ortaokulu öğrencileri Türkiye Spastik Çocuklar vakfı ile “İnovasyon İçin Engel Yok” isimli bir projeye imza attı. Kültür2000 Koleji ilkokul ve ortaokul öğrencileri “Ayaklar Üşümesin” projesini hazırladı. Yılın son sorumluluk projesi olan Tabiat İçin Empati Dans tiyatrosuyla da final yapıldı. Kültür Koleji Fen Lisesi Dans Kulübü öğrencileri ve Hakan Ceyhan Dance Company Topluluğu Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği yararına düzenlenen gecede “Tabiat için Empati” adlı dans tiyatrosuyla sahne aldı.

Sosyal sorumluluk projelerine nasıl karar veriliyor ve hangi süreçler işletiliyor?
Okullarımızda sosyal sorumluluk projelerine Öğrenci Meclisi, Onur Kurulu ve Veli Konseyi birlikte karar verir.

HER PROJE FARKLI BİR PENCERE AÇIYOR
Gerçekleştirilen projelerde öğrenciler nasıl yer alıyor? Sosyal sorumluluk projelerinin öğrencilere etkileri neler?
Öğrenciler, gönüllülük esasına göre projelerde yer alırlar. Her bir proje öğrenciler için farklı dünyalara açılan bir pencere niteliğindedir. Gelecekte yapacakları meslek seçimine kadar yaşamlarındaki pek çok sürece katkı sunar.

Öğrencilerinizi sosyal sorumluluk projelerine teşvik etmek ve farkındalık yaratmak için ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Öğrencileri bu projelere dahil ederken bir süreç planı hazırlıyoruz. Konuyla ilgili bir bilgilendirme semineri, video gösterimleri yapıyoruz. Kaynak oluşturma süreçlerinde görevlendirme veriyoruz. Hedef belirleme ve hareket planı oluşturma proje yürütme sürecimizi oluşturuyor.

Sosyal sorumluluk projelerine katılan öğrenciler ne düşünüyor?
Öğrencilerimizin sosyal sorumluluk projelerine ilişkin ortak görüşü; kendilerini daha mutlu hissetmeleri, farklı deneyimler edinmeleri ve gerçekleştirdikleri projeleri daha da büyütüp daha da duyulur hale getirme çabaları olarak özetlenebilir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.