banner

Vizyon Koleji yenilikçi uygulamalarıyla öne çıkıyor




Vizyon Kolejinin bürokratik bir okul modelindense işbirlikçi okul modelini benimsediğini belirten Vizyon Kolejji Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Burcu Ağca Karakaya, bu modelde, yöneticisinden öğretmenine, öğretmeninden öğrencisine ve velisine kadar herkesin elini taşın altına koyduğunu söylüyor. Karakaya, yeni dönemdeki planlarını ve hayata geçirecekleri uygulamları artı eğitim’e anlattı.

 

burcu_agca_karakayaVizyon Koleji yeni eğitim ve öğretim dönemine nasıl hazırlandı? Yönetici ve çalışanlarınıza yönelik hangi eğitimler gerçekleştirildi?

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır.” sözünü kendine ilke edinen Vizyoner Öğretmen Akademisi Vizyon Kolejinin en önemli ayaklarından biridir. Eğitimler ağustosta başlar ve tüm yıl boyunca belirli bir program çerçevesinde devam eder. Bu kapsamda 2018-2019 eğitim öğretim yılı eğitimlerine ağustos ayının ilk haftası aramıza yeni katılan öğretmen arkadaşlarımızın oryantasyon çalışmaları ile başladık. Eğitimlerdeki amacımız öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerini zenginleştirerek tutumlarını gözden geçirmelerini sağlamaktır. Kurumsal ve sektörel ihtiyaç analizi ile tespit ettiğimiz konuları tüm yıla yayılan bir program çerçevesinde öğretmenlerimize kazandırıyoruz. Tüm eğitimlerimizi alanın uzmanı yerli ve yabancı eğitimci ve sektör liderlerinden almaya özen gösteriyoruz. Amacımız, seçerek aldığımız nitelikli öğretmenleri üst düzey öğreticilere dönüştürmek. 

Vizyon Koleji olarak 2018 – 2019 eğitim ve öğretim yılında öne çıkan gündem maddelerinizi neler olacak? Bu eğitim – öğretim yılında ilk defa göreceğimiz uygulamalarınız olacak mı?

Etkili ve başarılı okulların en önemli özellikleri “Akademik Başarı”ya, “Öğretimsel Liderlik”e ve “disiplin”e odaklanmasıdır. Akademik başarı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de en önemli gündem maddemiz. Vizyoner Öğretmen Akademisi programında ele aldığımız “Azim ve Başarı” ile “Bağ Kurmak” eğitimleri de yine bu kapsamda gerçekleştirilen eğitimlerdir. Başarı azmi gerektirir. Azim ise iradeyi. Bir konu ile ilgili azim gösterdiğinizde, çalışmaktan ve uğraşmaktan vazgeçmediğinizde de başarı gelir. Yapılan araştırmalar öğrenci başarısındaki en büyük etkinin öncellikle öğrenciyle ilgili değişkenlerden kaynaklandığını gösteriyor. Öğretmenlerin öğrenci ile doğru şekilde bağ kurması ve onların iç motivasyonlarını ortaya çıkarması başarının en önemli anahtarı. Tabi takip faktörünü de unutmamak gerekiyor. Mentörlük sistemimiz de her öğrencimizi sıkı takip etmemizi sağlıyor. Çünkü sadece bağ kurmak yetmiyor. Öğrenciyi takip ederek ona düzenli geribildirim vermek de gerekiyor.

Bu sene, dört yıldır üzerinde çalışmakta olduğumuz ürünlerin ortaya çıkma yılı. Bu sene çok önem verdiğimiz ve en yeni çalışmalardan biri, her derse özel öğretmenlerimizin katılımı ile hazırladığımız “Öğretmen Kılavuzu” uygulamamızdır. Bu kılavuzlarda hedeflerimizi, bu hedeflere ulaşmak için hangi yöntemlerin izleneceğini, değerlendirmelerin hangi sıklıkla ve ne zaman yapılacağını, geri dönütlerin kimler tarafından ve nasıl verileceğini paylaşıyoruz. Vizyon Koleji bürokratik bir okul modelindense işbirlikçi okul modelini benimsemektedir. Bu modelde, yöneticisinden öğretmenine, öğretmeninden öğrencisine ve velisine kadar herkes elini taşın altına koyar.

Bu sene ayrıca yeni olarak 5 ve 9. sınıflarımızda İngilizce hazırlık programı başlattığımızı, lisede Edexcel International GCSE programına başladığımızı ve ikinci yabancı dil eğitimine artık anaokulundan itibaren başladığımızın bilgisini verebilirim. Ayrıca iki yıldır Prof. Dr. Nurdan Kalaycı başkanlığında yürüttüğümüz İlkokul Hayat Bilgisi Programı çalışmamız da tamamlandı ve Talim Terbiye Program Onayına gitmeye hazır hale getirildi. Onayımızı alır almaz İlkokul Hayat Bilgisi dersinde 4C olarak isimlendirilen becerileri (Yaratıcılık, Eleştirel Düşünme, İşbirliği ve İletişim) temele alan ve birinci sınıftan itibaren Girişimcilik ve İnovasyon temalarını içeren programımızı uygulamaya başlayacağız. Her zaman söylediğimiz gibi “Geleceğin okulları Vizyon Koleji gibi olacak.” 

Öğrencilerinizi yeni dönemde sanatta, sporda ve kültürde neler bekliyor? Bu alanlarda katılacağınız ulusal ve uluslararası etkinlik ve yarışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Geçtiğimiz yıl Uluslararası Gelecek Problemleri Çözme (Future Problem Solving) yarışmasında bir Türkiye birinciliği elde ettik. Dünyadaki en prestijli MUN çalışmalarından biri olan ve sadece 40 öğrencinin kabul edildiği Yale MUN’a Vizyon Kolejinden 3 öğrenci seçildi. Geçen sene ilkini gerçekleştirdiğimiz TEDx etkinliğimiz sektörde çok büyük ilgi ve beğeni topladı. Müzikte branşlaşma uygulamamız ile tüm öğrencilerimize seçtikleri bir müzik aletiyle müzik eğitimi yapıyoruz. Başakşehir Belediyesi Liseler Arası Müzik Yarışmasında, Kadın Ses Kategorisi 1.lik, Erkek Ses Kategorisinde 2.liğimiz var. Spordaki başarılarımız kapsamında teniste erkekler ve kızlarda ayrı ayrı İstanbul ve İzmir bölge 1.liği, erkeklerde Türkiye 2.liği kızlarda ise Türkiye 3.lüğü elde ettik. Monopalet Yüzme Dalında, Gençler Kategorisinde Türkiye 4.lüğü elde ettik. MEB Okullar Arası Taekwando Şampiyonasında Türkiye 2. liği, 30 Ağustos Zafer Kupası Uluslararası Taekwando Şampiyonasında ise bayanlarda 1. lik kazandık. MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi işbirliği ile yürüttüğümüz Dersdem proje çalışmalarımızda toplumsal, sosyal ve çevresel sorunlara çözüm önerileri sunan öğrencilerimizin yaptığı çalışmalar basında büyük ilgi topladı. 2017-2018 eğitim öğretim yılında
başlattığımız Edinburg Dükü Ödül Programında her iki kampüsümüzden 36 öğrencimiz 3 kategori kapsamındaki faaliyetlerini tamamlayarak bronz ödül kampına katılmaya hak kazandılar. Yine iki yıldır Habitat işbirliği ile sürdürülen ve okul öğrencilerimizin eğitmenliğini yaptığı “Paramı Yönetebiliyorum” programı kapsamında tüm lise öğrencilerimiz sertifikalarını almaya hak kazandılar. Amerika’da The Mars Generation, kuruluşu tarafından düzenlenen yarışmada bir öğrencimiz “24 yaş altı Yenilikçi Lider” ödülünü kazanarak dünyadan 20 öğrencinin içine girdi. Tüm bunlar ve daha saymadığım pek çok çalışma 2018-2019 eğitim öğretim yılında da devam edecek. Ayrıca iki yıldır faaliyet gösteren münazara takımımızdan da bu sene oldukça önemli başarılar bekliyoruz.
 

STEM İLE İLGİLİ YENİ BİR PROGRAM HAZIRLIYORUZ

Teknoloji alanında öne çıkan robotics, yapay zeka, endüstri 4.0 vb alanlarda yeni eğitim ve öğretim döneminde hangi çalışmaları gerçekleştireceksiniz?
Okulumuzda STEM dersine anaokulundan itibaren başlıyoruz. STEM’in açılımının Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik olduğu düşünüldüğünde sadece kodlama ve robotik temeline dayanmadan öğretim programlarımızı hazırlıyoruz. Ayrıca STEM dersi özelinde yeni bir öğretim programı üzerinde çalışıyoruz. Proje temelli bir yaklaşımla derslerimizi işliyor, öğrencilerimize yazılımları kullanmayı belli bir amaç çerçevesinde öğretiyoruz.
Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında, Vex robotics Ankara turnuvası şampiyonluğu, Vex robotics Ankara jüri özel ödülü, Vex robotics ALMANYA şampiyonluğu ve robot yetenekleri 1.liği ve Mükemmellik ödülü, FRC SAFETY animation ödülü, İstanbul Aydın Üniversitesi Big Shot proje etkinliği jüri özel ödülünü kazandık. Türkiye’nin ilk VEX turnuvası öncesinde Türkiyedeki bütün Vex takımlarının biraraya geldiği MEET UP 2018 etkinliğine 17 Şubat 2018 tarihinde ev sahipliği yaptık. Bu yıl da FRC, Vex Robotik, FLL yarışmalarına katılım sağlayacağız. WRO Dünya Robot Olimpiyatı için bir takım kuracağız. Google Scinece Fair’e ve Başakşehir Living Lab’a birer proje hazırlayacak ve NASA Invention Challenge yarışmasına katılım sağlayacağız. Scratch for ARDUİNO  kodlama ve robotic, yeni nesil mikrodenetleyici kodlama, hem ortaokul hem de lise programlarımızda yer alıyor. Yapay zeka, Open Cv Nesne Tanıma Sistemi, 3D dizayn, Mimari Modelleme de yine eğitim programlarımız arasında yer alıyor.
 

Öğrencilerin ulusal sınavlara hazırlıkları yönündeki çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Vizyon Kolejinde ulusal sınavlarda elde edilen başarılar memnuniyet vericidir. Ulusal sınavlara hazırlık sürecini planlamak ciddi bir birikim ve Ar- Ge becerisi gerektirir. Süreci yönetirken ise kullanılan ölçme ve değerlendirme metotları büyük önem taşımaktadır. Öğrencilerimiz kendileri için hazırlanan programa yaz aylarında kampla başlarlar. Süreç içinde yaz dönemi, sonbahar ara tatili, şubat tatili, ilkbahar ara tatili ve sınav öncesi son bir ay olmak üzere beş farklı dönemde kamplara katılarak eksik oldukları konuları tamamlama imkanı bulurlar. Ayrıca 8 ve 12. sınıf öğrencilerimiz haftada altı gün süren eğitimleri boyunca tamamen izole bir ortamda kendileri için özel olarak ayrılan alanlarda eğitim öğretim görürler.  

ÖĞRETMENLERİN NİTELİĞİ ARTIRILMALI

Eğitim dünyasından Prof. Dr. Ziya Selçuk, Milli Eğitim Bakanı olarak atandı. Bir eğitimci olarak yeni bakandan neler bekliyorsunuz?

Ziya Hocama öncelikle başarılar dilemek istiyorum. Kendisinin benim de meslek hayatımdaki yeri ve önemi büyüktür. Ziya Hoca, zaten hepimizin bildiği, Türk Milli Eğitim Sisteminin tüm sorunlarına tek tek el atacak ve uzun vadede bu sorunların büyük çoğunluğunu çözüme kavuşturacaktır. Zaten 2004 yılında Talim Terbiye Kurul Başkanlığına gelir gelmez öğretim programlarında yaptığı değişiklikler devrim niteliğindedir. Yine aynı yenilikçi ve “Güzel mi lazım mı? bakış açısı ile pek çok gerekli ve önemli çalışmayı sistemin içine dahil edecektir. Ancak yine de bir beklenti yazmak gerekirse öğretmen yetiştirme programlarımızın niteliğinin artırılmasını kendisinden rica edebiliriz. Çünkü biz sistemde ne kadar değişiklik yaparsak yapalım hem mevcut öğretmenlerin hem de geleceğin öğretmenlerinin niteliği artmadıkça başarıyı yakalamamız çok zordur. Bu da uzun vadede çözülebilecek bir sorundur. 

“Sevgili öğrenciler; kendinize güvenin ve yapabileceğinize inanın. Zamana yayılmış planlı bir çalışma temposu ile öğrenemeyeceğiniz konu, gerçekleştiremeyeceğiniz proje yok. Hayal kurun, kurduğunuz hayalleri mutlaka yazın ve bu hayalleri gerçekleştirebilmek için harekete geçin. Bugün yıllık geliri en az 30 milyar dolar olan Walt Disney şirketi, Walt Disney’in 1920’lerde küçük bir otel odasında gördüğü bir fındık faresinden aldığı ilhamla yarattığı Miki Fare karakteri ile hayat buldu. Yaratıcılığınızı geliştirmek üzere çalışmalar yapın. Unutmayın yaratıcılık geliştirilebilen bir düşünme becerisidir.”

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.