banner

Vizyon Belgesi ülkemizin global çapta nasıl konumlanacağını belirleyecek




MEB’in 2023 Eğitim Vizyonu’nu genel itibariyle gelecek yüzyıllarda ülkemizin global çapta nasıl konumlanacağını belirleyecek bir çalışma ve hareket planı olarak görmek gerektiğini belirten Mektebim Okulları Eğitim Direktörü Erdem Çıplak, “Gelişen ve değişen dünya da Türkiye Cumhuriyeti, gerek insan kaynağı gerekse üreten topluma dönüşmesi için tüm gücüyle çalışmalı ve belirli periyotlarda hareket planında güncellemeler yapmalıdır.” diye konuştu.

erdem_ciplak_mektebim_1Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı 2023 Eğitim Vizyonu hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un açıkladığı vizyon belgesi eğitim sistemi bakımından umut verici bir bakış açısı sunmakta. Bununla birlikte eğitim sektöründe yapılacak değişikliklerin çıktıları zaman içinde gözlenecektir. Ayrıca çalışmaların ortaya konması da zaman alacaktır. Mümkün olduğunca sabırlı ve süreçleri çok yakından takip edecek argümanlar geliştirilmesi gerekmektedir. Özellikle öğrencilerin becerilerini ön plana çıkaracak bir yapının oluşturulması kolay olmayacaktır. Biz özel sektör ve özellikle Mektebim olarak bu konuda ki çalışmalarımızı senelerdir sürdürmekteyiz. Bakanlığımız, belge de yer alan çalışmaları yaparken mutlaka özel sektörü de dinlemeli, uygulama örneklerini incelemeli, süreci deneyimleyen paydaşları olarak özel okulları çalışmanın ar-ge merkezi olarak konumlandırmalıdır. Bu belgeyi sadece tek taraflı eğitim çıktısı olarak görmek doğru olmaz. Genel itibariyle gelecek yüzyıllarda ülkemizin global çapta nasıl konumlanacağını belirleyecek bir çalışma ve hareket planı olarak bakmamız gerekir. Gelişen ve değişen dünya da Türkiye Cumhuriyeti, gerek insan kaynağı gerekse üreten topluma dönüşmesi için tüm gücüyle çalışmalı ve belirli periyotlarda hareket planında güncellemeler yapmalıdır. Çocuklarımızın bilgiye ulaşma yollarını kısaltacak, becerilerini geliştirecek ders için ve dışı öğrenme ortamları tasarlanmalıdır. Bunu yaparken var olan öğretmenlerin eğitimi kurgulanmalı, eğitim fakültelerinin de eğitim modelleri güncellenmelidir. Belge de sunulduğu üzere, merkezde öğrencinin dolayısıyla geleceğin olduğu kurgunun getireceği yapısal değişiklikler için kontrol noktaları belirlenerek hedeflere ne ölçüde yaklaşıldığı saptanmalıdır. Süreç içinde uygulamalar ortaya çıktıkça daha net yargılara varmak mümkün olabilir.
“İYİ OKUL” KAZANMA SARMALINDAN KURTULMALIYIZ
Size göre eğitimin öncelikli sorunları neler? Bu çerçevede vizyon belgesi beklentilere yanıt verebilecek mi?
Eğitimi “İyi Okul” kazanma sarmalından kurtarmak öğrencinin kendi hedeflerini belirlemesine, hepsinden önemlisi hedeflerinin farkında olmasından geçer. Okul öncesinin zorunlu hale gelmesi, derslerin beceri odaklı planlanması, sınıf içi atölyelerin oluşturulmasıyla dersler arası ilişkinin kurulması, kazanımın günlük hayatta kullanılacak formda edinilmesi tasarımsal anlamda umut vericidir. Diğer önemli sorun okulların fiziksel ve donanımsal yeterliliklerinin arttırılmasıdır. Fatih projesi ile belirli bir noktaya gelen okulların hedefler doğrultusunda daha fazla geliştirilmesini gerekir.
Eğitimin en önemli paydaşlarından anne ve babaların eğitime bakış açısının da hedefler doğrultusunda gelişmesi için veli eğitimleri arttırılmalıdır.
Eğitim bir toplumdaki tüm insanları etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Hazırlanan programın detayları açıklandıkça bu benzeri konularda nasıl bir hareket planı izleneceğini daha sağlıklı bir şekilde görme imkânımız olacaktır.
ÖĞRETMENLERE DAHA FAZLA EĞİTİM VERİLMELİ
Vizyon belgesinde öğretmenlere yönelik kararların ağırlıkta olduğu görülüyor. Sizce eğitimin temel taşı olan öğretmenlere yönelik neler hayata geçirilmeli? Bu yönde kurum olarak sizler hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?
Belgede öğretmenlerimizin gerek plan gerekse ders içi uygulamalarda nasıl konumlandırılacağı ile ilgili belirli ölçüde tanımlamalar yapılmış. Öğretmenlerimizin sınıf içinde yaptıkları uygulamaların öğrenci merkezli olmasını sağlamak için mümkün olduğunca fazla eğitim almaları gerekmekte. Öğrencinin becerilerinin gelişmesi için kullanacağı metotların çeşitliliğinin artması sınıftaki tüm öğrencilere ulaşılmasını sağlayacaktır. Öğrencinin ihtiyacına ve mizacına uygun ders kurgusu hazırlamak öğretmenin de derse hazırlık sürecini arttıracaktır. Bu nedenle plan uygulanmaya başlandığında her ders için ve sınıf seviyesine uygun uygulama örneklerinin olması öğretmenlerin sürece dâhil olmalarını kolaylaştıracaktır. Bu örneklerden ve aldığı eğitimlerden yola çıkarak kendileri de örnekler üretecek, güzel örneklerin belirli bir platformda paylaşılması ile hedeflere ulaşmak kolaylaşacaktır.
Biz Mektebim olarak tüm öğretmenlerimize yaz tatilleri de dâhil olmak üzere hizmet içi eğitimler düzenlemekteyiz. Endüstri 4.0’ın gerekliliklerini karşılayabilecek, beceri odaklı eğitim sistemiz hakkında, bütünsel eğitim modelimizin tüm parçaları ile ilgili öğretmenlerimize eğitimler vermekteyiz. En önemli parçalardan biri olan velilerimiz için seminer ve eğitimler düzenlemekteyiz. Öğrencilerimizin, ilgi, beceri ve yönelimlerini belirlemek için uzmanlar tarafından hazırlanmış envanterler uygulamaktayız. Böylece öğrencimizin anlık değişimlerini dahi belirleyebiliyoruz. Öğrenciye özgü farklılaştırılmış programları kullanarak gelişimlerini en üst seviyede tamamlamalarını sağlıyoruz.
Dersin sadece ders içinde yapılmayacağının bilincindeyiz. Belirli müzelerle yaptığımız protokoller sayesinde bilginin becerilere dönüşmesi için atölye çalışmaları yapıyoruz. Okuduğunu anlayan, anladığını yorumlayan, yorumlarından yola çıkarak strateji kurgulayabilen bireyler yetiştirmek için Türkçe derslerimizi, okuma, yazma, sunum ve metin atölyeleri şeklinde yapılandırıyoruz. Bu benzeri birçok farklılaştırılmış beceri odaklı ders içeriklerimizle; geleceğin dünyasında kendine yer edinebilen, fikir üreten, ürettiğini dünya şartlarında kabul ettiren ve ülkeye katma değer sağlayan bireyler yetiştiriyoruz.
OKUL YÖNETİCİLERİ DEĞİŞİME HAZIR OLMALI
Vizyon belgesinde özel okullara yeterince vurgu yapıldığını düşünüyor musunuz? Bu alanda yönetici ve karar vericilere neler önerirsiniz?
Öncelikle okul yöneticilerinin de değişime hazır olmaları gerekir. Vizyon belgesinde yer alan konularla ilgili okul bazında çalışma planları hazırlamak gerekir. Her coğrafyaya, her öğrenci mizacına uygun eğitim politikaları okul bazında da belirlenmeli. Dikkat edilecek husus ise ana çatıdan sapmamak olmalı. Vizyonu geniş, gelişime açık, doğru yönlendirmeler yapabilen eğitim liderleri sayesinde geleceğin çok daha güzel olmasını sağlayabiliriz. Tüm çalışmalarda okul yöneticileri de rol almalıdırlar. Okulun en önemli rol modellerinden biri de okul müdürüdür. Diğer taraftan il ve ilçe teşkilatlarımız seminer ve eğitimlerde özel sektörden hizmet alabilirler. Çalışmaların özel okullarla partnerlikleri sağlanarak uygulamaların genele yayılması hızlandırılabilir. Biz uyguladığımız tüm içerikleri resmi ve özel tüm okullarla paylaşmaya hazırız ki bakanlığımızın ilgili birimleriyle zaman zaman paylaşmaktayız.

“Vizyon belgesi ve sonrasında açıklanacak hareket planının Milli bir mesele olarak algılanması, herkesin üzerine düşen görevi eksiksiz yapması geleceğimiz açısında önemlidir. Birden bire her şeyin değişmesi mümkün olmayacaktır. Hedef ve hedefe ulaşmak için yapılacaklar, tüm vatandaşlarla sık sık paylaşılarak farkındalık oluşturulması gerekmektedir. Böylece toplumun, eğitimdeki değişimi daha rahat algılaması sağlanır ve değişim daha hızlı gerçekleşebilir.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.