banner

Ümit Kalko: Büyümede stratejimiz güven ve iş birliği




45. Yılına giren Kavram Eğitim Kurumları’nın 2019-2020 eğitim öğretim yılına 36 okul ve 65 kurs merkezi olmak üzere toplamda 101 eğitim kurumuyla merhaba diyeceğini belirten kurumun CEO’su Ümit Kalko, “Diğer bir ifadeyle eğitim kalitemizi ve deneyimimizi buluşturduğumuz 20 bini aşkın öğrencimiz Kavram’da eğitim görüyor.” diye konuştu. Kalko ile 45. Yılında Kavram Eğitim Kurumları’nı, kurumun yatay ve dikey büyüme planlarını konuştuk.

umit_kalkoHem eğitimci hem de yönetici kimliğinizle aslında isminden oldukça fazla bahsettiren bir kişisiniz. Sizi yakından tanımak isteyen eğitimciler ve ebeveynler için kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Öncelikle yenilenmenin gücüne inanan ve mesleğinde her zaman değerleri ön planda tutan bir yöneticiyim. Üniversite mezuniyetim itibariyle eğitim sektöründe büyük yatırımlar yaptım ve de ülkemizin ulusal eğitim başarısı adına hem eğitim girişimcisi hem de yönetici olarak sorumluluklar aldım. 23 yaşımdan bu yana eğitime tutkuyla bağlı, başarı hikâyesi olan ve eğitim yatırımlarına hız kesmeden devam eden bir eğitimciyim.
SketchUp - https://abcoemstore.com/product/sketchup-pro-2022/ was named the top architecture software program in the world.

Kavram Eğitim Kurumlarının Türkiye’de özel okulculuk içindeki yeri, önemi ve öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Kavram Eğitim Kurumları 1974-1975 eğitim-öğretim yılında kurucumuz ve onursal başkanımız Sayın Bahattin Durmuş’un vizyonuyla, bilimde çağdaş, fikirde özgür kalma ilkelerini benimsemiş ve 800.000’i aşkın mezunuyla her zaman eğitimin yönünü etkilemiş ulusal bir eğitim markası. Kavram her zaman kendisine yenileyen ve çağın eğitim argümanlarına uyum sağlamış bir eğitim markası olduğu için de daima kendisine özgü değerleri ile bilinçli, toplumsal konulara duyarlı ve sınav başarısı yüksek bireylerin buluşma noktası olmuş bir kurum. Bu nedenle dinamik ve yenilikçi yapısı, eğitimde tarafsız duruşu ve ülkemizin her bir noktasındaki deneyimli eğitimci kadrosuyla özel okulculuk anlayışında fazlasıyla dikkat çeken bir role sahip.

KAMPÜS SAYIMIZI ARTIRACAĞIZ
Kavram Eğitim Kurumları’nın yatay ve dikey büyüme stratejisi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bu çerçevede önümüzdeki dönemde hedefleriniz, planlarınız ve kurumun öncelikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kavram yarım yüzyıla yakın geçmişi olan bir eğitim kurumu; bu nedenle de büyüme stratejisi konusunda eğitim yönetimine dair birikimi ve donanımı çok güçlü. Bizim için büyümek demek bu anlamda yalnızca sayısal verilerden oluşmuyor. Kampüs sayımızı artırmaya ve yatırım ortaklıklarımıza devam edeceğiz. Ancak önceliğimiz doğru yatırımcılarla eğitim yönetimimizi buluşturmak için detayları titizlikle yönettiğimiz bir kurumsal işleyişimiz var. Ne mutlu bize ki eğitim vizyonumuza güvenen, bizi takip eden ve bizimle aynı heyecanı paylaşan kurucularımız ve yöneticilerimiz var. Kavram büyük bir aile; bu nedenledir ki yatay ve dikey büyümede stratejimiz güven, iş birliği ve çağın eğitim argumanlarına odaklı.

kavramUzun yıllardan bu yana kurucu ve yönetici olarak eğitim dünyasında yer alıyorsunuz. Bir eğitim kurumunu yönetmenin keyifli ve zor yanları nelerdir? Bu çerçevede, tecrübeleriniz ışığında bir eğitim kurumunun yöneticisi nasıl olmalıdır? Neleri göz önünde bulundurmalıdır?
Eğitim gerçekten çok değerli bir meslek ve yaşam alanı. Öğretmenler ile zümre dönemlerinde buluştuğunuz her an, öğrencilerin sınıflarını ziyaret ettiğinizde duyduğunuz her cümle, okul yöneticileri ile birlikte ürettiğiniz her toplantı bambaşka bir keyif. İyi ki eğitimciyim diyorsunuz her yılı tamamlarken. Zorluk yerine sorumluluk kelimesini kendime daha yakın buluyorum. Sorumluluk hissi size her zaman daha iyiyi yapma gayreti sağlıyor ki bu da aslında hep keyifle neticeleniyor.
Eğitim kurucuları için tecrübelerimin tek bir sonucu var; eğitim sadece severek büyütebileceğiniz bir yaşam alanı. Bu yaşam alanında daima yenilikçi bakış açısı ve çok güçlü bir ekip olma anlayışı var.

KAVRAMDA BAŞARIYA YÖN VEREN DEĞERLER VAR
Günümüzde başarı kavramı farklı açılardan ele alınmaktadır. Bir eğitim kurumunun başarılı olarak değerlendirilebilmesi için hangi kıstaslara bakılmalıdır? Bu anlamda kurumunuzu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başarı aslında hem nicel hem nitel unsurların bütünü... Bu nedenle de eğitimci kadrosunun sürekliliğinden üst yönetimin iletişim yönetimine, kurumsal değerlerinizden öğrenci sayınıza, sınav sonuçlarından velilerinizin size sağladığı geri bildirimleri yorumlama biçiminize hepsi başarınıza değer katıyor. Kavram bu nedenle başarı anlayışı kapsamlı ve tek odağı olan bir başarıyla beslenmiyor. Kavram’ın başarıya yön veren başarı değerlerinden bahsetmesi ise başarımızın sırrı; bizim başarı değerlerimiz “tutku, güven, disiplin, bilimsellik, inovasyon ve erdem”.

Bir eğitim kurumunun yöneticisi olmanın yanı sıra bir velisiniz… Kendi çocuğunuzun eğitimi konusunda nelere önem verdiniz? Bu konuda kendinizi başarılı buluyor musunuz?
Bence anne-babaların en büyük sorumluluğu çocuklarıyla olan iletişim biçimi ve onların özgüvenini koruyan ebeveynlik anlayışı. Çocuğumla oyun oynamayı, onun yaşama dair deneyimini çeşitlendirmeyi ve aile yaşantımıza dair kararlarda kızıma ayrı bir birey olarak görüşlerini paylaşmasını çok önemsiyorum. Eğitimi konusunda da önceliğimiz her zaman hem bizimle hem okulda kendini güvende hissetmesi. Güven ve iletişim konusunda bence başarılı bir babayım.

İş dışında nelerle ilgilenirsiniz? Neler yapmaktan hoşlanırsınız? İlgi alanlarınız nelerdir?
Ailemle ve arkadaşlarımla zaman geçirmek her zaman birincil tercihim. İlgi alanım ise daha çok spor ve doğa odaklı. Yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve kültür ziyaretleri de ayrıca beni güçlendiren ilgi alanlarım arasında.

OKULLAR VE MARKALAR ARASINDA İŞBİRLİĞİ SAĞLANMALI
Türkiye’de özel okul sektörünün gelişimi hakkında değerlendirmeleriniz nelerdir? Bu sektörün gelişimi için önerilerinizi alabilir miyiz?
Öncelikle eğitimi önemseyen, eğitime gönül veren ve eğitim için kalbi çarpan tüm meslektaşlarıma büyük saygım var. Çoğu eğitim kurumuyla da diyalog halindeyim. Sonuçta hep birlikte ülkemiz için kıymetli bir sorumluluğun paydaşlarıyız. Özel okullardaki büyümenin kontrollü ve profesyonel standartlarda olmasını, okullar ve markalar arası iş birliğinin önemsenmesini fazlasıyla önemsiyorum. Kavram olarak her zaman birlikte hareket etmeye ve deneyimimizi paylaşmaya hazırız. Tüm eğitim kurumlarına ve Türkiye’nin her bir noktasındaki öğrencilerimize başarılar diliyorum.


KAVRAM’IN BAŞARI DEĞERLERİ

  • TUTKU
  • GÜVEN
  • DİSİPLİN
  • BİLİMSELLİK
  • İNOVASYON
  • ERDEM

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.