banner

Özel okullar 2023 Eğitim Vizyonu öncülüğünde hedefler belirliyor




F. Nurullah DAL - Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

            

nurullah_dalYeni öğretim yılına güçlü bir moral ve heyecanla, iyimserlik, güven ve umut dolu bir atmosferle giriyoruz. Eğitim alanında karşılaşacağımız gelişme ve değişimlerin getireceği yeniliklere hızla uyum sağlayacağımıza ve uygulamayı başaracağımıza güvenimiz tamdır. 2019 – 2020 öğretim yılında, ülke genelindeki bütün eğitim kurumları gibi özel okullar da 2023 Eğitim Vizyonu hedeflerinin öncülüğünde planlamalar ve hedefler belirlemektedirler. Ön görülen öğretim programları, haftalık ders saat sayılarında yeni düzenlemeler, zaman çizelgelerindeki tespitler, öğrenci ve velilerin ilgi ile izlediği alanlar olmakla birlikte özel okul yönetici ve öğretmenleri tarafından da takip edilmektedir.

 

Özel okulların, Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ortak sınavlar alanında gösterdiği başarıların yanında, son yıllarda okul sayısı ve öğrenci kayıtları bakımında gösterdiği gelişmeler kamuoyunca malumdur. Milli Eğitim Bakanlığının özel okul velilerine destek vermesi uygulamasına son vermesinin öğrenci velilerini mali yönden zorlayacağı kuşkusuzdur. Tabii ki devlet desteğinin bir diğer etkisi de, toplumda özel okullara karşı güçlü bir güven dalgasına sebep olmakta idi. Bu uygulamanın en kısa sürede tekrar hayata geçirileceğini ümit etmekteyiz.

 

Sayın Bakanımızın açıklamalarında önümüzdeki öğretim yıllarında, öğretim programları, haftalık ders saat sayıları alanlarında yeni düzenlemeler yapılacağı ifade edildi. Eğitim alanında yapılacak ileriye dönük her türlü gelişme özel okullarca başarıyla uygulanmaktadır. Özel okullar için ifade edilen, “eğitimin yükselen yıldızları özel kolejler” söylemini hak ettiğimiz kanaatindeyiz. Bu standarda ulaşmamızda Bakanlığımızın katkısının olduğunu da belirtmek isterim. Özel okulların, başta Bakanlığımız olmak üzere ilgili diğer Bakanlıklardan beklentileri bulunmaktadır. Bunların önümüzdeki süreçte çözüleceğini umuyoruz. Önemli gördüğümüz bir diğer konu da eğitim hizmetlerin yürütülmesinde Bakanlığımızla olan karşılıklı bilgi alışverişinde iletişim kanallarının sürekli açık oluşudur.

 

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığının ilgili birimlerinin, paylaşımcı bir yönetim anlayışı göstermesi, Derneğimizin de içinde bulunduğu özel okul sivil toplum kuruluşlarının davet edilmesi, uygulayıcıların öneri ve görüşlerinin alınması, özel okullarda verilen eğitim hizmetlerinin daha sağlıklı ve etkin şekilde aksamalar olmadan yol alınmasını sağlamaktadır. Bakanlığımızın bu yaklaşımı bize moral ve motivasyon kazandırmaktadır.

 

Bu bağlamda Derneğimiz bünyesinde okulöncesi eğitim, ilköğretim (ilkokul – ortaokul)ve ortaöğretim komisyonları oluşturulmuştur. Komisyonlarımızda eğitim hizmetleri, her alandaki öğrenci işlemleri, genel uygulamalarda karşılaşılan sorunlara çözümlerin geliştirilmesi, ulusal veya uluslararası düzeyde ortaya çıkan bilimsel verileri ve eğitim alanındaki gelişmeler paylaşılmaktadır. Ders programları, haftalık ders saatlerinin uygulamasında öğrenci ve velilerin beklentileri, başarının artırılması yönündeki metotların geliştirilmesi…gibi konularda Bakanlığımıza öneriler sunulması amacıyla komisyonlarımız düzenli aralıklarla toplanıp değerlendirmelerde bulunmaktadır.

 

Özel okullarımız yüksek ve etkili bir performansla hizmet vermektedirler. Bu çabalar velilerin de dikkatini çektiğinden özel okullara yönelme yoğunlaşıyor. Özel okulların eğitim alanındaki performansını ve verilen eğitimin kalitesindeki olumsuz etkileyecek ve kamuoyunda yanlış algıya sebep olacak her türlü davranıştan kaçınılmasını, bütün özel okullarımızdan özellikle rica ediyorum.

 

Özel okullar, eğitimin temel unsurlarından birinin öğretmen olduğu anlayışını noksansız ve doğru olarak algılamışlardır. Derneğimiz eğitimin bu gerçeğini önemsemektedir. Noksan donanımı olan veya arzulanan düzeyde bir donanıma sahip olmayan öğretmen özel okulda kabul görmüyor. Bu nedenle üyemiz olan özel okullar için yoğun Hizmet içi Eğitim Programları uygulamaktadır. Programlara başvuru ve katılım isteğinin çok yüksek olduğunu büyük bir memnuniyetle görmekteyiz. Üniversitelerden davet edilen değerli eğitimci hocalarımızın katkılarıyla öğretmenlerimizde belirgin gelişmeler gözlenmektedir. Bu çalışmalarımız 2019- 2020öğretim yılında da düzenli olarak devam edecektir.

 

Hizmet içi eğitim çalışmalarının öğretmenlik hayatı boyunca düzenli ve devamlı şekilde yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz.. Çünkü insan hayatında ve buna dayalı olarak eğitimin alanında sürekli gelişim ve bir dizi yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Toplumlarda meydana gelen değişimleler, istek ve beklentilerinde çıtanın her geçen gün biraz daha yükselmesi, bunlara bağlı olarak farklılık gösteren talepler eğitim alanında karşılık bulabilmelidir. Eğitime gönül vermiş öğretmenlerimiz, Derneğimiz ve özel okullarımız daha yüksek başarı ve daha verimli bir gelecek için sürekli gelişim gerektiği fikrini içselleştirmişler. Bu yönde öğretmenlerimizin gerekli ve yeterli eğitim disiplinlerine ulaşabilmesi için hizmet içi eğitim faaliyetleri alanındaki gayretlerimiz aksatılmadan devam etmektedir.

 

Yeni bir öğretim yılına girerken, özel okullarımızın başarılarını daha yüksek standartlara taşıyacakları inancı ile 2019 – 2020 eğitim-öğretim yılının ülkemize ve sevgili öğrencilerimize başarı ve mutluluklar getirmesi yürekten diliyorum.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.