banner

Sınav öğrencileri alerjiye çözüm arıyor




FPSPI adı verilen uluslararası bir programa katılan Sınav Eğitim Kurumları Alertgy Team öğrencileri, projeleri hakkında sorularımızı yanıtladılar.

sinav_alergyBize projenizden bahsedebilir misiniz?

Kısaca anlatmak gerekirse biz “Alertgy” ekibiyiz ve FPSPI adı verilen uluslararası bir programa katılıyoruz tam adıyla “Future Problem Solving Program International” yani gelecek problemlerine çözüm bulmaya çalışan uluslararası bir program. Bizde bu yıl alerji konusuyla bu programda yer alacağız. Alerji insanların ihmal ettiği büyük bir problem. Ölümle sonuçlanabilen alerjiye farkındalık kazandırmak istiyoruz.

Program hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz?
Uluslararası Gelecek Problemlerini Çözme Programı (Future Problem Solving Program International) her yıl yapılmakta olan çocukların eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerini destekleyen, geleceğe dair planlar oluşturmalarını sağlayan, bir konu üzerinde birden fazla çözüm önerileri bulabilmelerini amaçlayan, öğrencileri ne düşüneceklerini değil nasıl düşüneceklerini konusunda önlerini açan uluslararası bir organizasyondur. Ayrıca FPSPI; Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD gibi birçok ülkeden binlerce öğrencinin katılımıyla yapılmakta olan ve zengin bir kültür paleti içeren dünya çapında geçerli, seçkin bir etkinliktir.
Yarışmaya katılan okullar ve öğrencileri kararlaştırdıkları evrensel ya da toplumsal probleme çeşitli çözüm önerileri getirerek onları uygulamaya sokar. Çözüm önerilerini somut hale getirmek için çok çeşitli çalışmalar yapar. Konserler düzenleme, para toplama, halkın bilincini artırmak için çeşitli medya organlarında yer alma bunlardan sadece birkaç tanesi. Yani proje kendi içerisinde pek çok farklı projeyi içeriyor. Projeler gerçekleşirken pek çok zorluk da ortaya çıkıyor. Takımlar hayata geçirdikleri bu projeyi ülkelerindeki yarışmada sergilerler. Bu yarışmalarda başarılı olan takımlar, yani final ayağını geçen takımlar, kendi ülkelerini Amerika'da yapılan dünya finallerinde temsil etme hakkı bulurlar.
Okulunuz daha önce bu yarışmaya katıldı mı, katıldıysa herhangi kayda değer bir başarı gösterdi mi?
Okulumuz daha önce bu yarışmaya katıldı. Üç tane dünya derecemiz var. Dünya birinciliği, dünya ikinciliği ve dünya dördüncülüğü ki bu bizim için hem çok gurur verici hem de büyük bir motivasyon kaynağı. Biz de tabi ki bu başarı zincirini kırmayıp bir dünya derecesi elde etmek istiyoruz. Konuyla alakalı ciddi çalışmaların yapılmasının ne denli önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Takımımıza güveniyoruz ve güçlü bir ekiple hazırlanıyoruz, umarız emeklerimizin karşılığını alırız.

FPSPI’a katılmaya nasıl karar verdiniz?
Katılmamızın nedeni takım ruhuyla hareket ederek kendimizi ve İngilizcemizi geliştirmek, sosyal sorumluluk işleri yapmak ama bunlar bir yana en önemlisi projemizin konusu olan alerjiyi daha çok kişiye duyurarak farkındalık konusunda büyük bir adım atmak. Alerji farkındalığını herkese duyurmak istiyoruz. Bizim bu denli inandığımız bir projeyi uluslararası platforma taşıma hevesimiz son derece yüksek.

O zaman artık projenize yoğunlaşalım konunuz alerji peki konunuzu nasıl belirlediniz? Konu birden aklınıza mı geldi, yoksa konunuzun bir hikâyesi var mı?
Aklınıza durup dururken bir anda konu gelmesi de muhtemel tabii; ama bizim konunun altında yatan bir hikâyemiz var. Takım koçumuz ve birkaç grup arkadaşımız başka bir program için yurtdışına gidiyordu, daha o zamanlar ne FPSPI grubu var ne de konu tabii… Bulundukları uçakta şiddetli alerjik reaksiyon gösteren bir birey varmış ve fıstık içeren herhangi bir yiyeceğin paketinin bile açılmaması konusunda defalarca anons yapılmış. Bu onlar için zaten fazlaca şaşırtıcıyken, bu yıl okulumuza gelen kimya öğretmenimizin de aşırı alerjik bir birey olması ve pek çok şeyi tüketememesi ve sürekli kaşınması sonucunda hayatı boyunca kullanması gereken bir ilaca başlaması bizi daha çok etkiledi. Aslında bizi bu noktada çok etkileyen şey alerji ilacı kullanması değildi çünkü pek çok insan alerji için ilaç kullanıyordu. Bizi şaşırtan aslında üzen bu ilacın bırakılması durumunda bünyede kanser yaratma riskinin çok yüksek olmasıydı. Tehlikenin farkında olduğunuza ve size olabilecekleri anladığınıza dair imza atmanız gereken bir ilaç… Dolayısıyla konumuzu bu şekilde belirlemiş olduk.

FPSPI Alerji grubu olarak neler yaptınız, neler yapacaksınız?
Proje kapsamında yakın çevremizi ve daha sonra çok daha büyük bir kitleye ulaşma hedefimiz var. Bunun için medyada yer alma, çeşitli yerlerde kermesler düzenleme, röportajlar yapma, konserler düzenlemek gibi çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalara çok daha fazlası eklenecek. Özel günler için özel aktiviteler ayarlıyoruz. Türkiye Alerji Derneği Başkanı Bülent Şekerel ile görüşüldü ve konuyla alakalı yapılabilecekler değerlendirildi. Yine kendisinden tüm öğrencilere sunum vererek konuyla alakalı bilgisi olmayanlara bilgi verilmesi istendi. Bülent Şekerel, proje kapsamında FPSPI ekibine son derece yararlı dönütler verdi. Bunun yanı sıra, bir alerji haftası düzenleyerek alerjisi olmayan insanların da farkındalık kazanmasını sağlayacağız. Alerji haftası boyunca, okulumuz yemekhanesinde ve kantininde anti-alerjen ürünler çıkıyor olacak. Farklı okullarda yine farkındalık yaratmak amacıyla sunumlar yapılıyor olacak. Bu farkındalık yaratma ayağı okulların her kademesinde gerçekleştirilecek. Anaokulu öğrencilerinden tutun da üniversite öğrencilerine kadar konuya farkındalık sağlanmış olunacak. Çeşitli oyunlar düzenlenerek ve toplu aktiviteler yaptırılarak farkındalık yaratıldığı gibi birlikte hareket edebilmenin önemi de ortaya konulacak. Yemek firmalarıyla görüşüp alerjen olabilecek tüm öğelerin yazılması sağlanacak. Belediyelerle görüşülerek Halk Ekmek büfelerinde glütensiz ve anti alerjen ürün satışı yapılması sağlanacak. Yapılan kermeslerden ve diğer aktivitelerden elde edilen gelirin tamamı maddi durumu olmayan ailelerin alerjik çocuklarının gıda masraflarına harcanacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.