banner

Çocuklar için diş sağlığı uyarısı




Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Didem Özdemir Özenen, okulların açılması ile çocuklarda ortaya çıkan diş sağlığı problemleri konusunda velileri uyardı.

cocuk dis sagligiOkulların başlamasıyla çocuklarının heyecanını paylaşan veliler, aynı zamanda çocuklarının sağlığı için de haklı olarak endişe ediyor. Okula yeni başlayan çocukların mikrop kapmaları kadar yaygın olan diş sağlığı problemlerinin önüne geçmek, ilerleyen yaşlarda sağlıklı dişlere sahip olmanın anahtarlarından biri. Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Didem Özdemir Özenen, okulların açılması ile çocuklarda ortaya çıkan diş sağlığı problemlerini üç ana başlık altında topladı.

Kırık dişi süt içerisinde doktora ulaştırın

Çocuklar tüm yaz boyunca biriktirmiş oldukları enerjiyi okul açılır açılmaz bahçede koşarak atmaya çalışıyor. Sert zemin olan okul bahçelerinde koşarken düşmeleri ise diş travmalarında artışa neden oluyor. Düştüğünde sadece dişinde ufak bir kırık da olabilmesinin yanı sıra, tüm çenede kırık şeklinde ağır travmalar da görülebiliyor. Travmanın şiddetine göre önce hastanelerin acil servislerine başvurulmalı, gereken tetkikler ve incelemeler sonrası genel sağlıkla ilgili kritik bir durum söz konusu değilse acilen bir çocuk diş hekimine başvurulmalıdır.  Diş travmalarında eğer diş tamamen yerinden çıktıysa, öncelikle diş bulunmalı ve sütün içerisine koyularak en fazla 30 dakika içerisinde yine bir çocuk diş hekimine getirilmelidir. Eğer diş kırıldıysa kırık parça bulunmalı ve yine süt içerisinde diş hekimine getirilmelidir.

Çürüklere dikkat!

Okulların açılmasıyla çocukların evde ebeveyn kontrolünde geçirdikleri süre azalıyor ve okulda geçirilen süre artıyor. Bu nedenle okulda çocukların ne yedikleri ebeveyn kontrolünden çıkıyor. Özellikle şekerli yiyecek ve içeceklerin bu dönemde sıklıkla tüketilmesi nedeniyle çürük sayısında artış görülebiliyor. Okullar açılmadan önce bir çocuk diş hekimine giderek ağız-diş sağlığının genel olarak değerlendirilmesinin sağlanması ve diş çürükleri olmasa bile çocuk diş hekimleri tarafından çeşitli koruyucu uygulamaların yapılması ve ağız sağlığı eğitiminin alınmasını velilerimize öneriyoruz.

Azı dişlerinin çürümesini engelleyebilirsiniz

Okul çağı dönemi çocuklarda yeni sürekli azı dişleri çıkar. Bu dişler ilk çıktıkları dönemde özellikle çiğneyici yüzeylerinden çürümeye çok yatkındırlar. Azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinin aşındırma yapmaksızın kapatılmasını sağlayan yüzey örtücüleri (fissür örtücüler) sayesinde dişlerin çürük riski önemli derecede azaltılabilir. Çocuk diş hekimleri tarafından bu koruyucu işlemin uygulanması en fazla 10 dakika gibi bir sürede tamamlanmakta olup azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinin çürümesini ömür boyu koruyabilir. Düzenli diş hekimi kontrollerinde bu örtücülerin oradaki varlığı değerlendirilir ve gerektiğinde yenilenebilir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.