banner

Öğrencilere TEOG öncesi uyarılar




ERA Kolejleri’nden Gülçin Aşkın Çetin, TEOG’a girecek öğrenciler için bu sınavlarda en sık yapılan hataları anlattı. Sınav tekniği ve zamanı doğru kullanmanın önemine işaret eden Çetin, “Hiçbir sınavı gözünüzde büyütmeyin. Sadece kendinize inanmanız bile başarınızı yükseltecektir” diyor.  

gulcin askin cetinTEOG Birinci basamak sınavı yaklaşırken, hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz için heyecanlı günler başladı. Ailelerin ve öğrencilerin büyük özveriler göstererek hazırlandıkları bu sınavda, çocuklarımızın başarılı sonuçlar alabilmesi için her aşamada motivasyon ve doğru planlama çok önemli.

Öncelikle, gençlerin sınav süreçleri ile gelişim dönemlerinin içinde en önemli yer tutan ergenlik dönemini bir arada yaşadıklarını unutmamalıyız. Çocukluktan ergenliğe geçişte, vücutlarında ve metabolizmalarında hızlı değişimler olan öğrenciler, pek çok farklı duygu içinde kaybolarak, kendilerini daha yetersiz ya da kırılgan hissedebilirler. Bunun yanı sıra fiziki ve zihinsel yorgunlukları, stres ve panik halleri, özellikle bu dönemde yükselebilir. Dolayısıyla ailelere öncelikle, TEOG sınavının yaklaşmasıyla birlikte yoğun tepkiler gösteren ve olaylara karşı toleransı düşen öğrencilerimize karşı, her zamankiden daha anlayışlı davranmalarını öneriyoruz.

Sınav Sabahı

Sınav sabahı, öğrencilerimizin günlük hayat rutinlerinin dışına çıkmamaları önemlidir. Erkenden kalkıp, kahvaltı etmeleri; kahvaltıda ayran, yoğurt, gazlı içecek, sosis, sucuk ve yağda kızarmış ağır yiyecekler gibi sınav esnasında rahatsız edebilecek gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir. Sınav öncesinde tuvalete gitmeleri, sınavdaki rahatlıkları açısından dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Dolayısıyla sınav yerine giderken, sınıfları bulmak ve tuvalet gibi ihtiyaçları giderebilmek için yeterli vakit bırakılmasına özen gösterilmelidir. Sınav sırasında öncelikle cevap kâğıdının kendilerine ait olup olmadığından, optik formdaki kişisel bilgilerin hatasız doldurulmuş olduğundan emin olmaları büyük önem taşır. Sınav esnasında da öğrencilerin, gözetmenin uyarılarını dikkatle dinlemeleri gerekmektedir.

Sınava başlamadan önce kaygılanmak normaldir. Önemli olan bu kaygının düzeyini anlamaktır. Sınav öncesinde kaygı düzeyini kontrol etmekte zorlanan öğrenciler, rehberlik çalışmalarında öğretilen nefes egzersizlerini uygulayarak rahatlamayı seçebilirler.

Nefes Egzersizi

Kaygının yükseldiğini hissettiğiniz an, burnunuzdan derin ve uzun bir nefes alın. Beş saniye ya da yapabildiğiniz kadar nefesini tutun. Sonra yavaşça ağzınızdan ses çıkartmadan sessizce nefesinizi verin. Bu seti 3 ile 5 kez tekrarlarsanız kalp atışınızın ve kaygı düzeyinizin normale döndüğünü göreceksiniz.

Sınav Esnasında

Sınav esnasında soruları tam ve dikkatle okumak çok önemlidir. Okurken hızla doğru yanıtı gördüğünüzü düşünseniz bile diğer yanıtlara da mutlaka bakın. Çözemediğiniz ya da çözdüğünüz halde yanıtı şıklarda göremediğiniz sorular varsa sakin olup yanıtlara bir kez daha bakmayı deneyin. Eğer hala emin olamadıysanız, vakit kaybetmemek adına, bu soruya işaret koyup bir sonraki soruya geçin. Sınav sonrasında zamanınız kalırsa, takıldığınız sorulara tekrar bakabilirsiniz. Değerlendirme aşamasında yanlışlar doğruları götürmediği için size en mantıklı gözüken seçeneği işaretleyebilirsiniz. Cevapları optik forma ya teker teker ya da her sayfanın sonuna geldiğinizde işaretleyin. Optik form işaretlemelerinin sınavın sonuna bırakılmaması önemlidir.

Sınav Aralarında

Öğrencilerimize sınav aralarında arkadaşlarıyla sınav değerlendirmesi yapmalarını önermiyoruz. Unutmayın ki başka bir sınav daha var. Dolayısıyla motivasyonunuzun bozulmasına izin vermeyin. Kendinize güvenin ve başarılı olacağınızdan emin olun. Herkes verdiği emeğin karşılığını alacaktır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.