banner

EFK ile çocuklar eğlenerek öğreniyor




Amerika’da başlayan ve dünya çapında 150’den fazla noktada çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimlerine destek olmayı hedefleyen Engineering For Kids (EFK), Türkiye’deki merkez ofisinde, farklı eğitim ve aktivite kurumlarında çocuklar ile buluşuyor.

esra_tuncok_kilyarÇocuklara eğlenerek öğrenme ve “neden” sorusunun deneysel yönden yanıtlayabilme fırsatı sunan EFK’da, 4-14 yaş arası çocuklara 6 farklı mühendislik dalında eğitimler sunuluyor. Çocukları doğal mühendisler olarak kabul eden EFK’da çocukların problem çözme yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olunurken, çocukların nesnelerin nasıl çalıştıklarını keşfetmeleri, matematik ve bilim kavramlarını eğlenceli ve uygulamalı bir yöntem ile öğrenmeleri teşvik ediliyor. Türkiye’deki eğitim kurumları için de dünya çapında kabul görmüş yeni bir iş ortağı olan EFK’nın Türkiye Kurucusu Esra Tunçok Kilyar, “Her çocuk mühendis yetenekleri ile doğar. Eğitim kurumları, eğitmenler ve ailelerin desteği ile de bu yetenek gelişir. Biz STEM metodu ile çocuklara 21. yüzyıl becerilerini kazandırıyoruz” dedi.

Engineering For Kids’in amacı ve içeriği nedir?
Engineering for Kids (EFK), fen, matematik ve teknoloji eğitimi alanlarında yoğun bir eğitim geçmişine ve 20 yılı aşkın ders verme tecrübesine sahip olan eğitimci Dori Roberts'ın fikri olarak Amerika’da doğan bir eğitim merkezi. Engineering For Kids, ABD'de açıldığı 2009 yılından bu yana 150'yi aşkın merkezi aracılığı ile dünya çapında binlerce çocuğa ulaşmıştır. Kurum, okul sonrası etkinliklerinden yaz kamplarına ve doğum günü partilerine uzanan bir ürün ve hizmet yelpazesi ile çocukların zihinlerini işleyip şekillendirmektedir. Engineering for Kids olarak mottomuz; “Yeni Nesil Mühendislere İlham Veriyoruz”.
Amerika’da doğan ve 30 ülkede uygulanan EFK eğitimlerini, 2015 yılının sonunda ülkemize taşıdık. EFK merkez ofisimizde, eğitim kurumlarında ve özel aktivite merkezilerinde eğitimlerimize devam ediyoruz.
Farklı mühendislik alanlarındaki programlarımız sayesinde çocukların problem çözme yeteneğinin geliştirmesine yardımcı olurken, çocukları nesnelerin nasıl çalıştıklarını keşfetmeye de teşvik ediyoruz. Gerçek yaşamda karşılaşabilecekleri temel günlük problemleri bile aşabilmek için ihtiyaç duyacakları matematik ve bilim kavramlarını eğlenceli ve uygulamalı bir yöntem ile öğreterek onları motive etmeyi amaçlıyoruz.

Eğitimleriniz hangi yaş grupları için?
Çocuklar içinde bulundukları yaş grubuna bağlı olarak farklı ihtiyaçlara ve öğrenme becerilerine sahip oluyorlar. Engineering For Kids olarak eğitimlerimizi her yaş grubunun ihtiyacını en iyi şekilde karşılamak üzere üç farklı seviye için kurguladık. Bu kapsamda 4-7 yaş arası çocuklar Acemi Mühendisler programına, 8-11 yaş çocuklar Çırak Mühendisler programına kayıt yaptırabiliyorken, 12-14 yaş gençler Usta Mühendisler programında eğitim alabiliyor.
Ayrıca, bilimsel temalı doğum günü partileri ile çocuklar eğlenirken öğrenirken, okullarda, yaz kamplarında ve EFK merkezinde çocuklar için eğlenceli bilimsel deneyleri bir araya getirip, çeşitli etkinlikler düzenliyoruz.

efkHEM TASARLAYIP HEM DE ÜRETİYORLAR
Hangi mühendislik alanlarında programlarınız bulunuyor?
Standart akademik kavramlarını gerçek yaşamda karşılaşılan problemlerle harmanlayan ve çocukları, bilimi, teknolojiyi, mühendisliği ve matematiği kullanarak çözüm ortaya koymaya teşvik eden bir merkez olarak, farklı mühendislik dallarında eğitimler sunuyoruz. Uzay ve havacılık, inşaat, elektrik, kimya, endüstri ve makine mühendisliği alanlarında uygulamalı eğitimlerimizi 6 haftalık programlar, hafta sonu atölyeleri, doğum günü kutlamaları gibi farklı konsept ve içeriklerde sunuyoruz.
Çocuklar her mühendislik branşında, mühendislik tasarım süreçlerini kullanarak tasarlamayı, üretmeyi, denemeyi, yanılmayı, hata bulmayı ve çözüm üretmeyi öğreniyorlar. Örneğin uzay ve havacılık dersinde ‘Mars’a inen roket’i kendileri yapıyorlar. Bunu yaparken yer çekimi ve kaldırma kuvvetini, havanın itme kuvvetini görmüş oluyorlar. Öte yandan inşaat dersinde yapı tasarlayıp deprem simülatöründe sağlamlığını test ediyorlar, kimya dersinde ise kendi maddelerini sentezleyerek moleküler bileşim, karışım, bileşik ve sıvı madde kavramlarını öğrenebiliyorlar.
Önümüzdeki dönemde, çevre mühendisliğinden, gemi mühendisliğine, lego robotik çalışmalarından donanım mühendisliğine kadar değişen programları da sistemimize ekliyor olacağız.

Sunduğunuz eğitim sadece mühendis olmayı düşünen çocuklar için mi uygun?
Aslında biz çocukların bilişsel ve zihinsel gelişimine destek olmayı, onların merak duygularını beslemeyi ve olaylar karşısında çözüm ortaya koyabilme becerisi kazandırmayı hedefliyoruz. EFK eğitimlerini Türkiye’deki sınav sistemine hazırlık olarak değerlendirmemek, çocukların tüm hayatına etki edecek kazanımları onlara erken yaşlarda aşılamak olarak bakmak çok daha doğru olacaktır. Öte yandan çocuğum mühendis olsun, doktor olsun diye onları daha ilkokulda kalıplara sokmaya başlayan ebeveynlerin tavırlarını da değiştirmek istiyoruz. Programların en temel amaçlarından biri de çocuklar arasında oluşturulmaya çalışılan rekabet duygusunu törpüleyip, yardımlaşmayı aşılamak. Her şeyi bir arada yapan çocuklar birbirlerinin yeteneklerinin de ortaya çıkmasına yardımcı oluyorlar.

EFK İLE SINIFLAR ÖĞRENME MERKEZLİ OLUYOR
STEM metodolojisinden bahseder misiniz? Farkı nedir?
Engineering for Kids’de eğitim, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik ) felsefesini benimseyerek öğretmen merkezli sınıftan, problem çözme, keşif ve araştırmayla öğrenme merkezli bir sınıfa dönüşmektedir. STEM ile standart akademik kavramlar gerçek yaşamda karşılaşılan problemlerle harmanlanır ve öğrenciler çözümlerinde bilimi, teknolojiyi, mühendisliği ve matematiği uygulamaya teşvik edilir. Yapılan deneyler ve uygulamalar sayesinde çocuklar hem el becerilerini ve düşünce tarzını geliştirir hem de eğlenerek öğrenir. Böylece öğrenciler STEM bilgilerini geliştirirken okul, toplum ve gerçek yaşama ilişkin konu ve sorunlar arasında bağlantılar kurabilmektedir. ABD’de metodu uygulayan okullara yıllık 3 milyar dolar bütçe ayrılıyor ve geleceğin çocuklarının ancak bu yöntemle yetişebileceği savunuluyor. Metodun temel amacıysa sınıfın merkezini öğrenci olarak belirlemek ve onların problem çözmede bilimi, teknolojiyi, mühendisliği ve matematiği uygulayarak öğrenmelerini sağlamak. Çocuklar hata yaparak ve bu hataları kendi keşfettikleri yollarla telafi ederek öğreniyor.

efkMÜHENDİSLİK TASARIM SÜRECİNİN 6 KAVRAMI UYGULANIYOR
EFK, eğitim sistemi içerisinde tamamlayıcı, destek bir rol üstleniyor diyebilir miyiz?
Elbette. Engineering for Kids aracılığı ile birçok ülkenin eğitim sistemini inceleme şansımız oldu. Birçok ülkeye karşın, ülkemizde matematik ve fen bilimleri dersleri küçük yaşlarda başlıyor, bu sevindirici bir durum. Çocuklar 4-5 yaşında bu kavramları öğrenmeye başlıyorlar. Biz de EFK olarak bu dönemde devreye giriyoruz. Okul öncesi kurumlarda ve ilköğretim okullarımızda sunulan eğitimlere ek olarak 4-14 yaş arası çocuklara, mühendislik tasarım sürecini öğretip deneyimletirken, STEM metodolojisi ile çağın gerektirdiği 21. yüzyıl becerilerini kazandırıyoruz.
Eğitimlerimizi, mühendislik tasarım süreci olan 6 kavram odaklı gerçekleştiriyoruz: SOR, DÜŞÜN, TASARLA, YAP, TEST ET, GELİŞTİR. Çocuklar yaş gruplarına göre farklı sınıflarda, 6 farklı mühendislik dalında bu süreci tamamlıyorlar.
Mevcut eğitim sisteminde tamamlayıcı rol üstlenirken, veli ve eğitim kurumu ile iç içe çalışıyoruz. Eğitim kurumlarının mevcut eğitim politikasına entegre olarak öğrencilerine ayrıcalıklı bir fayda sağlıyoruz.
Velilerin de talebi olan, çocuklarının mevcut eğitimlerini sürdürürken, hem güzel vakit geçirecekleri, hem de eğlenirken öğrenecekleri, günü yakalayacakları 21. yüzyıl becerilerini öğreterek takdirlerini kazanıyoruz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.