banner

EFK’da çocukları STEM felsefesi ile hayata hazırlanıyor




Amerika’da başlayan ve dünya çapında 150’den fazla noktada çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimlerine destek olmayı hedefleyen Engineering  For Kids (EFK), Türkiye’deki merkez ofisinde, eğitim ve aktivite kurumlarında çocuklar ile buluşuyor. EFK’da, öğretmen merkezli değil, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) metodu ile problem çözme, keşif ve araştırmayla öğrenme merkezli bir eğitim sunuluyor.

efk_11Çocuklara eğlenerek öğrenme ve “neden” sorusunun deneysel yönden yanıtlayabilme fırsatı sunan EFK’da, 4-14 yaş arası çocuklara 6 farklı mühendislik dalında eğitimler sunuluyor. Çocukları doğal mühendisler olarak kabul eden EFK’daçocukların problem çözme yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olunurken, çocukların nesnelerin nasıl çalıştıklarını keşfetmeleri, matematik ve bilim kavramlarını eğlenceli ve uygulamalı bir yöntem ile öğrenmeleri teşvik ediliyor.
“Her çocuk mühendis yetenekleri ile doğar” diyerek STEM metodu ile çocukların eğlenirken de öğrenmeye devam ettiklerinin altını çizen Engineering  For Kids Türkiye Kurucusu Esra Tunçok Kılyar, "Çocukların mühendislik yeteneklerini geliştirmek ise eğitim kurumlarına, eğitmenlere ve ailelere düşmektedir” dedi.

Engineering For Kids’in amacı ve içeriği nedir?
Engineering for Kids (EFK), fen, matematik ve teknoloji eğitimi alanlarında yoğun bir eğitim geçmişine ve 20 yılı aşkın ders verme tecrübesine sahip olan eğitimci Dori Roberts’ın fikri olarak Amerika’da doğan bir eğitim merkezidir. EFK’da, atölyeler, okul sonrası etkinlikler, yaz kampları ve doğum günü partilerinden oluşan çeşitli ürün ve hizmet yelpazesi ile çocukların zihinleri işlenip şekillendirilmektedir.
Engineering for Kids olarak mottomuz; “Yeni Nesil Mühendislere İlham Veriyoruz” olarak belirlenmiştir.  Amerika’da doğan ve 30’u aşkın ülkede uygulanan EFK eğitimlerine, Türkiye’de2015 yılından beri merkez ofisimizde, farklı eğitim kurumlarında ve özel aktivite merkezlerinde devam ediyoruz. Çocukların gerçek yaşamda karşılaşabilecekleri temel günlük problemleri bile aşabilmek içini htiyaç duyacakları matematik ve bilim kavramlarını eğlenceli ve uygulamalı bir yöntem ile öğreterek onları hayata hazırlıyoruz.

Hangi mühendislik alanlarında programlarınız bulunuyor?
Standart akademik kavramları gerçek yaşamda karşılaşılan problemlerle harmanlayan ve çocukları, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiği kullanarak çözüm üretmeye teşvik eden bir merkez olarak, uzay ve havacılık, inşaat, elektrik, kimya, endüstri ve makine mühendisliği alanlarında uygulamalı eğitimler sunuyoruz. 4 veya 8 haftalık programlar, haftasonu atölyeleri, doğumgünü kutlamaları gibi farklı konsept ve içeriklerde eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Çocuklar her mühendislik branşında, mühendislik tasarım süreçlerini kullanarak tasarlamayı, üretmeyi, denemeyi, yanılmayı, hata yapmayı ve çözüm üretmeyi öğreniyorlar. Örneğin uzay ve havacılık dersinde ‘Mars’a inen roket’i kendileri yapıyorlar. Bunu yaparken yerçekimi ve kaldırma kuvvetini, havanın itme kuvvetini görmüş oluyorlar. Yakın dönemde, çevre mühendisliği, gemi mühendisliği, lego robotic çalışmaları ve donanım mühendisliği de dahil olmak üzere farklı mühendislik programlarını da sistemimize ekliyor olacağız.

ÇOCUKLAR STEM İLE EĞLENEREK ÖĞRENİYOR
STEM metodolojisinden bahseder misiniz? Bu metodolojinin farkları nelerdir?
Engineering for Kids’de eğitim, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik ) felsefesini benimseyerek öğretmen merkezli sınıftan, problem çözme, keşif ve araştırmayla öğrenme merkezli bir sınıfa dönüşmektedir. STEM ile standart akademik kavramlar gerçek yaşamda karşılaşılan problemlerle harmanlanır ve öğrenciler çözümlerinde bilimi, teknolojiyi, mühendisliği ve matematiği uygulamaya teşvik edilir. Yapılan deneyler ve uygulamalar sayesinde çocuklar hem el becerilerini ve düşünce tarzını geliştirir hem de eğlenerek öğrenir. Böylece öğrenciler STEM felsefesi ile okul, toplum ve gerçek yaşama ilişkin konu ve sorunlar arasında bağlantılar kurmayı öğrenirler.

ÇOCKLAR ACEMİ, ÇIRAK VE USTA MÜHENDİSLER OLUYOR
Eğitimleriniz hangi yaş grupları için hazırlanıyor?
Çocuklar içinde bulundukları yaş grubuna bağlı olarak farklı ihtiyaçlara ve öğrenme becerilerine sahip oluyorlar. Engineering For Kids olarak eğitimlerimizi her yaş grubunun ihtiyacını en iyi şekilde karşılamak üzere üç farklı seviye için kurguladık. Bu kapsamda 4-6 yaş arası çocuklar Acemi Mühendisler, 7-10 yaş çocuklar Çırak Mühendisler ve 11-14 yaş gençler ise Usta Mühendisler programında eğitim alabiliyorlar.

EBEVEYNLERİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Sunduğunuz eğitim sadece mühendis olmayı düşünen çocuklar için mi uygun?
Aslında biz çocukların bilişsel ve zihinsel gelişimine destek olmayı, onların merak duygularını beslemeyi ve olaylar karşısında çözüm ortaya koyabilme becerisi kazandırmayı hedefliyoruz.  EFK eğitimlerini Türkiye’deki sınav sistemine hazırlık olarak değerlendirmemek, çocukların tüm hayatına etki edecek kazanımları onlara erken yaşlarda aşılamak olarak bakmak çok daha doğru olacaktır. Öte yandan çocuğum mühendis olsun, doktor olsun diye onları daha ilkokulda kalıplara sokmaya başlayan ebeveynlerin tavırlarını da değiştirmek istiyoruz. Programların en temel amaçlarından biri de çocuklar arasında oluşturulmaya çalışılan rekabet duygusunu törpüleyip, yardımlaşmayı aşılamak.

EFK, eğitim sistemi içerisinde tamamlayıcı, destek bir rol üstleniyor diyebilir miyiz?
Elbette. Engineering for Kids aracılığı ile birçok ülkenin eğitim sistemini inceleme şansımız oldu. Birçok ülkeye karşın, ülkemizde matematik ve fen bilimleri dersleri küçük yaşlarda başlıyor, bu sevindirici bir durum. Çocuklar 4-5 yaşında bu kavramları öğrenmeye başlıyorlar. Biz de EFK olarak bu dönemde devreye giriyoruz. Okulöncesi kurumlarda ve ilköğretim okullarımızda sunulan eğitimlere ek olarak 4-14 yaş arası çocuklara, mühendislik tasarım sürecini öğretip deneyimletirken, STEM metodolojisi ile çağın gerektirdiği bilişsel becerileri kazandırıyoruz.

EFK’DAN SÖMESTİR TATİLİNE ÖZEL AKTİVİTELER
EFK’nın sömestir eğitim program hakkında bilgi rica edebilirmiyiz?
Uzmanların paylaştığı bilgilere baktığımızda, velilerin çocuğu için önemli olduğunu düşündüğü etkinlikleri bu dönemde öncelikleri arasına alması önemlidir. Ebeveynin çocuğuna; “Bugün hiç bilgisayar oyunu oynamayacaksın.” Demek yerine, güne özel bir aktivite organize etmesi daha yararlı ve olumlu bir etki yaratacaktır. Hem eğleneceği hem de öğreneceği aktiviteler çocuğu zenginleştirirken, keyifli bir tatil dönemi geçirmesini de sağlayacaktır. Çocukların özel ilgi alanları, merak duydukları konular aktivite seçiminde velileri yönlendirecek kriterlerin başında gelmektedir.
Bu özel etkinlik arayışında da EFK farklı bir seçenek olarak yer alıyor. EFK sömestir eğitimi, 23 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında haftaiçi 5 günlük ya da haftaiçi 10 günlük program şeklinde alternatifli olarak sunuluyor. Çocukların yaş grubuna bağlı olarak sahip oldukları farklı ihtiyaçlara gore düzenlediğimiz sömestir eğitimi, Acemi mühendisler için haftaiçi saat 11:00-13:00 ve Çırak Mühendisler için 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenecek. Sömestir boyunca pompalı roket yapımından, kaldırma köprü tasarımlarına, özelyarış arabası üretiminden, kimya deneylerine ve şipşak devre kurulumu gibi çeşitli deneyleri yapacak olançocuklar, birbirinden eğlenceli oyun aktiviteleri ile de tatili hem eğlenerek hem de öğrenerek geçirecekler.
15 Ocak 2016'ya kadar kayıt yaptıran velilerimize %10 indirim uygulayacak ve çocuklarımıza sömestir hediyesi olarak Gün Gün Bilim Takvimi kitabını hediye edeceğiz.

 

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.