banner

Hamur işi yaparak 100 öğrenci okutuyorlar




Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan bir grup ev hanımı, yaptıkları gözleme, bazlama, mantı, baklava ve ev yemeklerini satarak elde ettikleri gelirle, üniversite öğrencilerine burs veriyor.

Yaklaşık 5 yıldır festival, panayır ve fuarlara kurdukları stantlarda yaptıkları gözleme, bazlama, mantı, tahrana,  baklava gibi ürünleri satarak gelirlerini üniversitelerde okuyan öğrencilere burs veren Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği üyeleri,  başlattıkları eğitim seferberliği ile yardıma muhtaç olan ailelerin üniversitede öğrenim gören çocuklarına destek olmaya çalışıyor.

Öğrenciler için kimi aşçı, kimi garson olarak çalışıyor

Çoğu okuma-yazma bilmeyen veya en çok ilkokul 5. sınıfa kadar okula gidebilmiş olan yaş ortalamaları 50 ila 60 olan gönüllü ev hanımlarından oluşan dernek üyeleri, Türkiye’nin dört bir yanında okuyan Çubuklu öğrencilere burs veriyor.

  Yaklaşık bir yıl önce kiraladıkları 2 katlı küçük bir işyerine açtıkları ‘Hanım Eller Lokantası’nda tamamen gönüllülük esasına göre çalışan ev hanımları, her gün bıkmadan yılmadan sabah gelip akşama kadar bazlama, gözleme, mantı, baklava ve ev yemekleri yapıyor. Ürünlerini satan ev hanımları kazandıkları paraları ise öğrencilerine burs olarak veriyor.

Bir öğrenci ile başladılar, yaklaşık 100 öğrenciye ulaştılar

Arkadaşları ile birlikte bir öğrenciyle başladıkları burs verme işine bu yıl yaklaşık 100 öğrenciye ulaştıklarını söyleyen Çubuk Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanı Hatice Erkan, ilçede maddi imkansızlık yüzünden eğitim hayatına devam edemeyen kimsenin kalmaması için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.

Yaptıkları işin gönüllülük esasına dayandığını dile getiren Erkan,  "Biz bir grup arkadaşlarla birlikte bundan 6 yıl önce çok mağdur bir öğrencinin durumunu öğrendik ve ona yardım etmek kastıyla yola çıkmıştık. Çocuğa burs verelim dedik ve onun işini hallettik, baktık ki bu iş oluyor devam edelim dedik. Üç beş öğrenci derken bu yıl yaklaşık 100 öğrenciye ulaştık. Bizim amacımız, ‘parasızlık nedeniyle okuyamadım, okuldan ayrıldım’ diyen öğrenci kalmasın istiyoruz. Gücümüzün yettiğince biz bir yola çıktık çalışıyoruz. İnşallah daha duyarlı insanlar çıkar ve bizlere yardımcı olurda bizde bu amacımıza ulaşırız. Biz ahirette Allah’ın soracağı soruya bir cevabımız olsun diye elimizden geldiği kadar çalışıyoruz" dedi.

En tahsillisi dernek başkanı, o da lise mezunu

Kendilerinin festivallere, şenliklere, fuarlara katıldıklarını ve küçük birde lokantaları olduğunu söyleyen Erkan, her ay öğrencilere 100 lira burs parası verebilmek için paraya dönüşebilecek ve bayanların yapabileceği her türlü işi yapmaya gayret ettiklerini belirtti.

Bu oluşuma özellikle gençlerin sahip çıkmasını istediklerini kaydeden Erkan, "Burada çalışan tüm bayanlar ücret almadan gönüllü olarak sadece Allah rızasını kazana bilmek için çalışıyorlar. Bizim yaş ortalamamız oldukça yüksek. En tahsillisi benim, bende lise mezunuyum. Kağıt toplayarak başladık, bazlama gözleme yaparak devam ettik. Burs verebilmek için paraya dönüşebilecek ve bayanların yapabileceği her türlü işi yapmaya gayret ediyoruz. Gençlerimizi duyuruyoruz gelin bizim açtığımız çığırdan sizler devam edin diyoruz. Eğitim camiası, gençler ve toplumun eğitime duyarlı kesimi bize sahip çıkarsa bu iş bitmez ve daima devam eder. Bize her yıl 350 ila 400 kişi arasında öğrenci müracaat ediyor.Bu çocukları geri çevirmek kadar kötü ve zor bir şey yok. Onları geri çevirmemek içinde duyarlı insanlara ihtiyacımız var"diye konuştu.

Din, dil, mezhep ve ırk ayrımı yapmadan herkese kucak açıyorlar

Burs verdikleri öğrencileri tespit ederken, din, dil, mezhep, ırk gibi hiçbir şekilde ayırım yapmadan sadece yardıma muhtaç ve ihtiyaç sahibi olmalarına baktıklarını vurgulayan Erkan, burs verdikleri ve işe yerleşen öğrencilerden bir kaçının burs vermeye başladığını ifade ederek, "Bu duygu anlatılmaz, yaşanır. Yaşamayan bu duyguyu anlayamaz. Onların okuldan mezun olduktan sonra gelerek, burs vermek istemeleri bizi çok mutlu ediyor" dedi.

Gönüllü üyelerden Nazmiye Kadaş, belediyenin de her daim yanlarında olduğunu belirterek ’’Bizim amacımız Çubuk’ta okumadık hiç fakir öğrenci kalmamasıdır. Hepimiz 55 -60 yaşlar arasında orta yaşlı insanlarız. Hepimiz elimizden geldiği kadar çalışıyoruz ama yetmiyor’’ şeklinde konuştu.

Gönüllü Şefika Tuğluca ise " Çok şükür hamdüsenalar olsun bu işlere başladık. Burs verdiğimiz öğrencilerimiz artık mezun olmaya başladı. Bundan dolayı çok mutluyuz" dedi.  

Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden ise, Çubuklu kadınların tüm öğrencilere 'Ana' olduğunu belirterek, öğrencilere burs veren tüm kadınların ellerinden öptüğünü söyledi.

Belediye olarak  böyle büyük bir işi başaran ev hanımlarına destek olduklarını belirten Özden,'' Onlar büşük iş başarıyorlar. Gelecekte Çubuk'u belki de Türkiye'yi yönetecek nesillerin okumasına yardımcı oluyorlar. Bizler ise gerek dernek malzemeleri gerek maddi manevi istediklerini vererek her an yanlarında olmaya çalışıyoruz. Festivallerde stant için yardımcı olmaya çalışıyoruz''dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.