banner

Müşfik Kenter hayatını kaybetti




Uzun bir süredir akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören usta tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter hayatını kaybetti.

Müşfik Kenter hayatını kaybettiUsta tiyatro oyuncusu Müşfik Kenter bugün saat 16. 30 sularında yaşamını yitirdi. Kenter bir süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu.

Kenter, akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle tedavi altına alınmıştı.

Müşfik Kenter'in başarılarla dolu hayatı

8 Eylül 1932 yılında İstanbul'da doğdu. Tiyatrocu Yıldız Kenter'in kardeşidir. Ablası ile birlikte Kent Oyuncuları'nı kurmuştur.

Diplomat Ahmet Naci Kenter ve Olga Cynthia'nın oğlu olarak 1932 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1947`de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gördü. Okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.

Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı, İstanbul'a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Küçük Sahne'de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.

1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu`nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul’da Kenter Tiyatrosunun binasının inşaatını tamamladılar.

Müşfik Kenter, İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller`den burslar alarak Amerika ve İngiltere`de tiyatro araştırmaları yapmış ve incelemelerde bulunmuştur.

İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığını ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali'nde, Bozuk Düzen filmiyle "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülünü kazandı. Yerli ve yabancı TV filmlerinde seslendirme yaptı. Mehlika Kenter ve Gülsüm Kamu ile evlenip ayrıldı. Kadriye Kenter'le evlidir.

Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları

Nasrettin Hoca Birgün

Çözüm

Kuvayi Milliye

Huysuz İhtiyar

Anlat Şehrazat (Binbir Gece Hikayeleri)

Martı

Helen Helen

Martı

Lütfen Kızımla Evlenirmisin

İvanov

Nükte

Ramiz İle Jülide

Ver Elini Brodvey

Konken Partisi

Görünmez Dostlar

Van Gogh

Kim Kimi Kiminle

Kökler

Kahramanlar Ve Soytarılar

Arzu Tranvayı

Vanya Dayı

Çöl Fresi

Buzlar Çözülmeden

Ders

İnsan Denen Garip Hayvan

Ayak Takımı Arasında

Sanalyeler

İçerdekiler

Salıncakta İki Kişi

Bedel

Üç Kız Kardeş

Bir Garip Orhan Veli

Üç Kuruşluk Opera

Kapıcı

Yarın Cumartesi

Öfke

Nalınlar

Mary-Mary

Antigone

Mikadonun Çöpleri

Cyrano De Berjerak

Hamlet

On İkici Gece

Deli İbrahim

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.