banner

LYS-2’de hatalı soru var İşte uzman yorumları




Uzmanlar, LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı’nda 9. kimya sorusunun hatalı olduğunu belirtti.

332 bin 284 adayın başvurduğu Lisans Yerleştirme Sınavı’nın Fen Bilimleri Testi LYS-2 bugün yapıldı. Uzmanlar LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı’nı değerlendirdi.

2013 LYS 2 testi bugün tamalandı. Bilfen Liseleri fen grubu öğretmenleri; fizik, kimya ve biyoloji sorularının yer aldığı testte fizik ve biyoloji sorularının bir önceki senelerden çok farklılık göstermediğini belirtirken biyolojideki net ortalamasının yükseleceği söyledi. Kimya testinde yer alan  “Halkalı eter eldesine ait organik” sorusunun müfredat dışı olduğu belirtilirken “Çözeltilerin kaynama noktaları” ile ilgili 9.sorunun da doğru cevabının şıklarda olmadığı tespit edildi.

Fizik soruları şaşırtmadı

Sadece test çözerek sınava hazırlananlar elenecek

Bilfen Liseleri Fizik Bölümü Öğretmenleri:

İlk defa LYS fizik sorularının müfredatı tam olarak kapsadığı görüldü. YGS’de olduğu gibi öğretim programında yayımlanan kavram yanılgıları soru olarakbu sınavda da karşımıza çıktı. Sınav soruları öğretim programı kazanımlarına bire bir uygundu. Sorular genel olarak temel bilgiyi ve fizik okuryazarlığını sorgulayan nitelikte olup  sorularda günlük yaşamla bağlantılı bilgi ve resimler kullanıldı. Sınavda bilgi ağırlıklı soruların sayısının beklentinin üzerinde olmasından dolayı öğrencilerin sınavda heyecanlandığı ve zorlandığı belirlendi. Ancak daha önceki yıllarda karşımıza çıkan konularla ilgili soruların bu sınavda temel ve basit düzeyde soruduğu görüldü. Bununla birlikte Atom Modelleri ve Yıldızlar ile ilgili iki soru öğrenciler tarafından zor anlaşılmış.

Yıllardır kapağı değişip içeriği değişmeyen soru bankalarına göre değil de, öğretim programının kazanım ve kavram yanılgılarına titizlikle vurgu yapan eğitim kurumlarının öğrencileri daha başarılı olacaktır.

Çözelti sorusunun doğru cevabı şıklarda yok

Bilfen Liseleri Kimya Bölümü Öğretmenleri:

Kimya LYS sorularının, genel olarak öğretim programına uygun sorulardan oluştuğu görüldü. 10.sınıf öğretim programından 9 soru, 11.sınıf öğretim programından 9 soru,  12. sınıf öğretim programından 12 soru çıkmıştı. Soruların çözümü sağlam bir kimya bilgisine, analiz yapma gücüne ve matematiksel işlem yapma becerisine sahip olmayı gerektirmektedir. Kısa bir döneme sığdırılmış, yoğunlaştırılmış bir çalışmayla edinilen paketlenmiş bilgilerle soruların çözümü mümkün değildir. Bazı organik sorularının öğrencileri zorlayacağı bir sınavdır.

Ancak basın kitapçığındaki 23. soru olan “Halkalı eter eldesine ait organik” sorusu, 12.sınıf kimya öğretim programında yer almamaktadır. Yine basın kitapçığındaki “Çözeltilerin kaynama noktaları” ile ilgili 9.sorunun da doğru cevabı şıklarda bulunmamaktadır. 

Biyolojide net sayısı artacak

Bilfen Liseleri Biyoloji Bölümü Öğretmenleri:

2013 LYS biyoloji sorularının 4 yıllık biyoloji programının tamamını tarayan genel anlamda bilgiye dayalı sorulardan oluştuğu görüldü. Tüm sorular gayet anlaşılır ve net olarak sorulduğu, tartışma yaratacak herhangi bir sorunun olmadığı gözlendi. Sorgulama biçimi ve içerik bakımından beklenilenin dışında sorgulama olmadı. Konulara hakim olmayı gerektiren, detayların ve yorum gücünün öne çıktığı, bilgiyi kullanma becerisini ölçen bir sınav olduğu gözlemlendi.

Sınav içeriğinin 4 yıllık programa dağılımı şu şekilde gerçekleşti; 9.sınıf-4, 10.sınıf-6, 11.sınıf-11, 12.sınıf-9 soru. Geçen yıla göre ortalamanın çok değişmeyeceği fakat 25 ve üzeri net yapan öğrenci sayısının aratacağı kanısındayız.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.