banner

LYS-2 nasıldı? Uğur Dershanesi uzman yorumları




LYS-2 nasıldı? Sorular geçen yıla göre zor mu yoksa kolay mıydı? LYS-2'de hatalı soru var mı? İşte yorumlar

LYS-2 Fen bilimleri sınavı bugün yapıldı. Uğur Dershaneleri uzmanları LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı’nı değerlendirdi. LYS-2 Fen Bilimleri sınavı bugün saat 12:15’te sona erdi. Fen Bilimleri sınavına 332 bin 284 aday katıldı.  Geçen hafta yapılan Matematik-Geometri sınav sorularının zorlayıcı olması adaylar için Fen Bilimleri sınavının önemini daha da artırdı. Fen Bilimleri sınavı içinde değişen lise müfredatından da sorular yer almıştır. Sorular geçmiş yıllardaki sorularla karşılaştırıldığında ÖSYM’nin soru tarzlarında değişiklikler gözlenmektedir. Fen Bilimleri sınavında yer alan soruların okul müfredatına uygun olması, sınava hazırlık sürecinde öğrencilerin lise bilgisinin, dershane ile desteklenmesi gerekliliğini de beraberinde getiriyor.

Uğur Dershaneleri Kimya Bölüm Başkanı Bedrettin Boyacıgil; “Sınav, beklenen düzeyde olmuştur. Soruların zorluk derecesi iyi ayarlanmış olup, konulara göre dağılımı düzenlidir. Çalışan öğrenciyi ödüllendiren bir sınavdır. Sorular, tüm müfredata uygun bir şekilde dağıtılmıştır. Ağırlıklı olarak konuların temel bilgileri yoklanmıştır. Özellikle öğrencilerin merak ettiği “Organik Kimya” bölümünden beklenen sayıda soru gelmiştir. Ayırt edici ve detaylı soruların “Organik Kimya”dan seçilmesi, bu bölümün önemini daha da artırmıştır. Basın kitapçığında yer alan 9. soruda ise doğru yanıt olarak verilen A seçeneğinde, X maddesi etil alkol olarak belirtilmiştir. Etil alkol su karışımının bir atmosfer dış basınç altında 102 derecede kaynaması beklenmez. Etil alkolün moleküler bir madde olduğu düşünülerek soru hazırlanmıştır. Etil alkol yerine örneğin glikol gibi bir madde verilmesi daha doğru olurdu. Bugün yapılan sınavda, işlemli sorulara, geçen yıllara göre yine aynı sayıda rastlanmaktadır. Bilgi ön plana çıkmıştır.” dedi.

Uğur Dershaneleri Fizik Bölüm Başkanı Ergun Bulşu; “Fizik testi soruları mevcut müfredata uygun olup, öğrencinin konu hakkındaki işlem bilgisinden ziyade ana kazanımları ne kadar bildiklerini sorgulamaktadır. Soruların zorluk derecesinin beklenenin altında olmasına rağmen basın kitapçığında yer alan  1., 2., 10. ve 18. sorularda çeldirici şıklara yer verilmiştir. 9. Sorudaki “Momentum” konusuyla ilgili soruda K, L cisimlerinin hareket süreleri hakkında soru içerisinde bilgi verilmemiş olması sorunun çözülebilirliğini zorlaştırmıştır. Bu soru eksik veri içermektedir. 13. soruda yüklerin birbiri ile olan etkileşmesinin önemsenmediğinin soruda belirtilmemesi öğrencinin kavram karmaşası yaşamasına yol açmıştır.  26.soru ise test içerisinde öğrencileri zorlayan soru niteliğindedir. Bu soru ayırt edici niteliktedir. Geçmiş yıllarda sorulan sorularla karşılaştırıldığında fizik sorularının genel çizgisinin dışına çıkıldığı görülmüştür.  Öğrencilerin fizikteki temel bilgi ve becerilerini çok iyi kullanmalarını gerektiren bir sınavdı.”  dedi.

Uğur Dershaneleri Biyoloji Bölüm Başkanı A. Mete Kizir; “2013 LYS-2 Fen Bilimleri sınavının biyoloji sorularının müfredatla tamamen uyumlu olduğu görülmüştür. Son üç yılın sınavlarında sorulan soruların 11. ve 12. Sınıf ağırlıklı olmasına karşın, bu yıl soruların 10. 11. ve 12. Sınıf konularını ağırlıklı olarak kapsadığı belirlenmiştir. Bazı soruların geçmiş yılların sınavları ile bire bir benzerlik gösterdiği görülmüştür. Oldukça spesifik olan bazı soruların “dedi.

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil; Fen Bilimleri sınavının sona ermesiyle MF puan türüyle öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek olan öğrencilerin sınavları sona ermiş oldu. Fen Bilimleri sınavında soruların öğrencilerin genel olarak çok zorlamadığı görülmüştür. Fen bilimleri sınavındaki bu durum, Matematik-Geometri sınavında zorlanan ve moral bozukluğu yaşayan öğrencileri rahatlattı. MF puan türüyle tercih yapacak öğrenciler için Matematik-Geometri sınavının belirleyici olacağı söylenebilir. Yarın yapılacak olan Edebiyat- Coğrafya 1 sınavıyla birlikte 2013 LYS maratonu sona ermiş olacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.