banner

2013 LYS sonuçları LYS sonuçları öğren




2013 ÖSYM sonuç sayfası, 2013 LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? Tıkla LYS sonucunu öğren..LYS sonuçlarının 1 Temmuz Pazartesi günü ÖSYM'nin sitesinde açıklanması bekleniyor. 2013 ÖSYS Kılavuzu'nun aslının da 2 Temmuz'dan önce LYS sonuçlarıyla birlikte adayların erişimine açılacağı belirtildi. LYS sonucunuzu öğrenmek için Tıklayın

2013 ÖSYS Kılavuzu’nun aslı ne zaman yayınlanacak? ÖSYM, posta yoluyla adaylara kılavuz gönderecek mi? 2013 üniversite tercihleri hangi tarihler arasında yapılacak? ÖSYS tercih ücretleri ne kadar? OBP nasıl hesaplanacak? Sınavsız geçiş tercihleri nasıl yapılacak?

24 Haziran günü saat 13.30’da ÖSYM’nin yayınladığı, Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) temel soru kitapçıkları ile cevap anahtarlarının ardından gözler LYS sonuçlarına çevrildi. Adaylar şimdi merakla LYS sonuçlarının açıklanmasını ve bir an önce tercihlerini yapmak için merakla beklemeye koyuldu.

Lisans Yerleştirme Sınavları 15-16-22-23 Haziran’da 5 oturumda gerçekleşti. LYS’nin yapıldığı son gün ÖSYM Başkanı Ali Demir’den adayları sevindiren bir haber geldi. Demir, üniversiteye girişte ilk basamak sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarının 9 gün içinde açıklayarak bir ilke imza attıklarını belirterek, LYS için de adayları fazla bekletmeyeceklerini duyurdu. ÖSYM Başkanı şu açıklamayı yaptı;

"Sonuçları en kısa zamanda açıklamak için her türlü hazırlığı yaptık. Şu anda tarih vermek mümkün değil, takdir edersiniz ki 81 ilde yaptığımız sınav, bütün bu evrakın gitmesi gelmesi, onların taranması okunması bir zaman alacaktır ancak hedeflediğimiz çok güzel bir sürprizimiz yine olacak" dedi.

ÖSYM Başkanı Demir, sınavları en hızlı şekilde değerlendirip sonuçları adaylara en doğru şekilde ilan etmek için ÖSYM’nin şu an altyapısını en iyi şekilde kurduklarını ve ÖSYM’nin çalışmalarının yurtdışından da merakla takip edildiğini bildirdi.

2013 ÖSYS Kılavuzu’nun aslı ne zaman yayınlanacak?

ÖSYM, 2013 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun bir taslağını adaylara ön bilgi vermek amacıyla geçtiğimiz günlerde yayınladı. 2013 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun aslının 24 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında yayınlanacağı belirtilen duyuruda, şu an yayınlanan kılavuzla adaylara ön bilgi verilmesinin amaçlandığı ifade edildi. ÖSYM, adaylara posta yoluyla kılavuz göndermeyecek. Adaylar 2013 ÖSYS Kılavuzu’nu ÖSYM’nin internet sitesinden temin edecek.

2013 üniversite tercihleri ne zaman başlıyor?

15-25 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapılacak

Yeni Şifre Edinme Ücreti : 2,00 TL

2013-2014 Öğretim Yılı Yükseköğretim Programlarına Kayıt Tarihleri: 2-6 Eylül 2013

Kimler Tercih yapabilir?

2013-YGS'ye girip 140 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,

2013-YGS'ye girip 140 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,

Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar

ÖSYM’den yapılan açıklama şöyle;

2013-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu 24 Haziran-2 Temmuz 2013 tarihleri arasında ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr  internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz adaylara ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini yapmadan önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak Kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.

Yerleştirmede OBP nasıl hesaplanacak?

Yerleştirme puanları hesaplanırken tüm adayların OBP'leri 0,12 katsayısıyla çarpılacaktır.

Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olanların OBP'leri, alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken ayrıca 0,06 ile çarpılarak yerleştirme puanlarına eklenecektir. Adayların, okul türü ve alanlarına göre OBP'lerin hangi yükseköğretim programlarına yerleştirilirken ayrıca 0,06 ile çarpılarak yerleştirme puanlarına katılacağı

2012-ÖSYS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların OBP'leri hangi katsayılarla çarpılacaktır?

OBP'lerin yerleştirme puanlarına katkısı, adayların bir önceki yılda bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olup olmamalarına göre farklı olacaktır.

2012-YGS/LYS sonucuna göre, kontenjansız açıköğretim programları hariç bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla kayıt hakkı kazanmış adaylar, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olsalar bile, 2013-YGS/LYS'lere girdikleri takdirde OBP'leri 0,06 ve kendi alanında ek puanlı bir programa yerleştirilirken ayrıca 0,03 katsayısıyla çarpılacaktır. 2012-ÖSYS'de kontenjanı bulunan açık öğretim programlarına yerleştirilen adayların, 2013-ÖSYS'de OBP'lerinin çarpılacağı katsayılar da yukarıda açıklanan şekilde olacaktır.

2012 YGS/LYS puanı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylardan, 31.12.2012 tarihine kadar ortaöğretim kurumlarından mezun olamadıkları için yerleştirildikleri yükseköğretim programına kayıtlarını yaptıramayan öğrencilerden,

2013 ÖSYS Aday Bilgisinde mezuniyet yılı “2013” olan adaylar ile öğrenim durumu “1 - Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım” veya “2 - Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında beklemeliyim” olan adayları 2012-ÖSYS’de yerleştirilmemiş adaylar gibi işlem göreceklerdir.

2012 YGS/LYS puanına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, 2013-ÖSYS'de sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilirken bu adayların OBP'lerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

2012-ÖSYS'de sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2013-ÖSYS'de OBP'lerine uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Sınavsız geçiş tercihleri nasıl yapılacak?

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı

niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilecektir. Türkiye ve KKTC dışında bulunan bir ülkedeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunu bitiren T.C. uyruklu adayların sınavsız yerleştirilmelerinde Millî Eğitim Bakanlığınca verilecek denklik belgesinde gösterilen alan esas alınacaktır. METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da Sınavsız Geçiş için tercih yapabilirler.

Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve

Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.8

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.