banner

2014 ÖSYS YGS ve sınavsız geçiş başvuru kılavuzu (ÖSYM)




2014 ÖSYS başvuru kılavuzu, üniversite sınavı YGS-LYS başvuru kılavuzu 2 Ocak 2014 saat 9:00 itibariyle yayınladı mı? 2014 YGS ve sınavsız geçiş başvuru işlemleri nasıl yapılacak? Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvuru tarihi ve sınav tarihi, sınavsız geçiş başvuru şartları, 2014 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başvuru tarihleri, YGS ve LYS din ve felsefe grubu sorularının tercih işlemleri, YGS, sınavsız geçiş başvuru ücretleri, ÖSYS sınav merkezleri listesi. İşte tüm detaylar…

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri: 2-15 Ocak 2014

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) tarihi

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Tarihi, Saati ve Süresi: 23 Mart 2014 (Pazar), 10.00, 160 dakika

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başvuru tarihi

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri: 21-30 Nisan 2014

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) tarihleri

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi: 14 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi: 15 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 135 dakika

LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi: 15 Haziran 2014 (Pazar), 14.30, 120 dakika

LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi: 21 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi: 22 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 120 dakika

2014 YGS, LYS ve Sınavsız Geçiş başvuru ücretleri

YGS Sınav Ücreti: 40,00 TL

Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti: 10,00 TL

LYS Sınav Ücretleri (Girmek istediğiniz her bir LYS için): 25,00 TL

(Farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2014-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri önerilmektedir.)

Başvuru Hizmeti Ücreti: 3,00 TL

Aşağıdaki bağlantılardan kılavuzlara ulaşabilirsiniz

2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu 
2014 ÖSYS Aday Başvuru Formu
Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu
Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunun Doldurulmasına İlişkin Açıklamalar
2014 ÖSYS Başvuru Merkezleri
2014 ÖSYS Okul veya Adres İline Göre Tercih Edilebilecek Yakın Sınav Merkezleri
2014 ÖSYS Orta Öğrenim Kurumları Kitapçığı
2014 ÖSYS Başvuru İşleminde Adayların İzleyeceği Yol
2014 YGS'ye Girme İsteği Değişikliği İsteyen Adayların İzleyeceği Yol 

ÖSYS başvuruları nasıl yapılacak?

Henüz mezun olmamış adaylar için;

ÖSYM’nin yayınladığı 2014 ÖSYS başvuru kılavuzunda bir ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylardan ilk kez ÖSYS’ye başvuru yapacak adayların, başvurularını okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapabilecekleri belirtilirken, okulun bağlı olduğu başvuru merkezlerinin çalışır durumda olmadığı durumlarda okul müdürünün, adayları belirli bir başvuru merkezine yönlendireceği ifade edildi.

Mezun olmuş adaylar için;

Bir ortaöğretim kurumundan mezun durumdaki adaylardan ilk kez ÖSYS’ye başvuran adaylar, başvurularını sadece ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden yapabilecekler. ÖSYM kılavuzunda yer alan bilgilere göre, bu adayların diğer başvuru merkezlerinden başvuru yapamayacağı belirtilirken, mezun durumda bulunan bu adayların diploma/mezuniyet belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru görevlisine teslim etmeleri gerektiği ifade edildi.

2014 ÖSYS başvuru kılavuzunda şu açıklama yapıldı;

-Bir ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış adaylar ile mezun durumdaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS’ye başvurusu olan, ancak, Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar, başvurularını bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

-Bir ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış adaylar ile mezun durumdaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS’ye başvurusu olan ve Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

Başvuru ücretinin bankaya yatırılması

Adayların başvurularını yapabilmeleri için öncelikle başvuru/sınav ücretini bankaya yatırmaları gerektiği belirtildi.

 ÖSYM’den yapılan açıklamada, sınav veya sınavsız geçiş ücretini bankaya yatırmış olmanın, ÖSYS’ye başvuru için yeterli olmadığı ücret  yatırıldıktan sonra bu kılavuzda belirtildiği şekilde başvurunun tamamlanması gerektiği ifade edildi.

Aday Başvuru Formunun Doldurulması: Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapacak adaylar, kılavuzun 2.4. maddesini dikkatle okuduktan sonra Aday Başvuru Formunu dolduracaklardır.

Aday Başvuru Formunun Onaylatılması: Son sınıftaki adaylar Aday Başvuru Formundaki eğitim bilgilerini kendi okul müdürlüklerine onaylatacaklardır

Sınavsız geçiş başvurusunda önemli uyarı

Sınavsız geçiş yapmak isteyen adaylar, eğer YGS’ye de girmek istiyorsa “YGS’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretleyecek,  (“Sınavsız geçiş” hakkı olmayan adaylar ile “sınavsız geçiş” hakkı olup ayrıca, YGS’ye girmek isteyen adaylar da bu seçeneği işaretleyeceklerdir.)

Eğer adaylar sadece sınavsız geçiş başvurusu yapacaklarsa, “Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum.” Seçeneğini işaretleyecekler. (“Sınavsız geçiş” hakkı olmayan adaylar bu seçeneği işaretlememelidir.)

 10,00 TL başvuru ücreti yatırarak 2. seçeneği işaretleyen ve başvuru işlemini tamamlayan adaylar, YGS’ye girmek istedikleri takdirde başvuru süresi tamamlanmadan 30,00 TL fark yatıracaklar ve https://ais.osym.gov.tr adresinden “YGS’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretleyerek başvurularını yapabilecekler.

Din ve felsefe sorularının tercih edilmesi

Din ve felsefe grubu sorularının tercih edilmesi işlemleri şu şekilde olacak

Adaylar bu alanda, aşağıdaki seçeneklerden kendi öğrenimlerine uygun olanı işaretleyeceklerdir.

1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.

(Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olan tüm adaylar (İmam Hatip

Okulları öğrencileri/mezunları dâhil), bu seçeneği işaretleyeceklerdir. Bu seçeneği işaretleyen adaylar, sınavda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplayacak, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplamayacaktır. Bu durumdaki adaylar, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.)

2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım.

(Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), bu seçeneği işaretleyeceklerdir. Bu seçeneği işaretleyen adaylar, sınavda ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak, Din Kültürü ve Ahlak

Bilgisi sorularını cevaplamayacaktır. Bu durumdaki adaylar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.)

Bu bilgiler; Millî Eğitim Bakanlığının e-okul sisteminden de kontrol edilerek, sistemdeki bilgiler doğrultusunda işlem yapılabilecektir. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.