banner

KPSS başvuruları ne zaman? ÖSYM 2014 KPSS tercih ve sınav tarihleri




KPSS 2014 başvuru ve sınav tarihleri güncellendi. İşte en güncel ve son haliyle ÖSYM 2014 KPSS başvuruları ve sınav tarihleri (2 Nisan 2014) KPSS hangi alanlarda yapılacak? 2014 KPSS ile ilgili tüm merak edilenler…Lise, önlisans, lisans ve öğretmenlik KPSS başvuru ve sınav tarihleri...

KPSS (memurluk sınavı) başvuru ve sınav tarihleri ne zaman? KPSS lise mezunları için iki yıllık önlisans, lisans ve diğer alanlardan mezun olanlar için ne zaman ve hangi tarihlerde yapılacak? KPSS’ye lisede ve üniversite öğrenim görenler de girebilecek mi? KPSS Ortaöğretim (lise) başvuru tarihleri ne zaman? KPSS Ortaöğretim başvuru şartları? KPSS başvuru şartları ve yerleştirmelerle ilgili merak ettiğiniz her şey ve daha fazlası bu haberimizde…

Binlerce adayın merakla beklediği Devlet memurluğu için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS 2014) başvuru ve sınav tarihleri belli oldu. ÖSYM, bu yıl önceki yıllara göre KPSS'ye yeni bir alan daha ekledi. Bu yıl yapılacak KPSS’de KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) sınavı da yer alacak.

Geçtiğimiz yıllarda ortaöğretim (Lise mezunları) mezunları için KPSS yapılmayacağını belirten ÖSYM, bu yıl lise mezunları için de KPSS yapılacağını duyurdu. KPSS 2014’te ortaöğretim (lise), önlisans, lisans, Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) sınavları yer alacak. KPSS ve devlet memurluğu ile ilgili tüm merak edilenler ve KPSS başvuru ve sınav tarihleri bu haberimizde. İşte 2014’te yapılacak tüm KPSS ve alan sınavları başvuru ve sınav tarihleri;

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS 2014) başvuru ve sınav tarihleri

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) :

ÖABT sınav tarihi: 20 Temmuz 2014

ÖABT başvuru tarihi: 5-14 Mayıs 2014

KPSS lisans

KPSS Lisans sınav tarihi: 5-6 Temmuz 2014

KPSS lisans başvuru tarihi: 5-14 Mayıs 2014

KPSS Ortaöğretim/Önlisans

KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Önlisans Düzeyi) sınav tarihi: 27 Eylül 2014

KPSS Önlisans başvuru tarihi: 30 Hazira16 Temmuz 2014

KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi) sınav tarihi: 28 Eylül 2014

KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi) başvuru tarihi: 30 Haziran-16 Temmuz 2014

KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) Sınavı (bu yıl ilk defa yapılacak)

KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) sınav tarihi: 18 Ekim 2014

KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) başvuru tarihi:

Lisans Düzeyi: 5-14 Mayıs 2014

Ortaöğretim/Ön lisans Düzeyi: 30 Haziran-16 Temmuz 2014

KPSS ortaöğretim (Lise) sınavına kimler başvuru yapabilecek?

KPSS ortaöğretim (lise mezunları ve lise son sınıf öğrencileri) düzeyi için başvurular 30 Haziran-16 Temmuz 2014 tarihleri arasında ÖSYM tarafından alınmaya başlanacak. Peki ortaöğretim mezunları (lise) için KPSS'ye kimler başvuru yapabilecek ve yerleştirmelerden kimler nasıl yararlanacak? İşte detaylar...

KPSS B grubu kadrolar için (normal memurluk) sınav 2 yılda bir yapılmaktadır ve KPSS ortaöğretim/önlisans puanları 2 yıl süresince geçerlidir. Bu iki yıllık süreç içinde kurumsal alımlar haricinde 4 tane merkezi yerleştirme yapılmakta ve bunlar Kasım ile Haziran aylarının sonunda olmaktadır.

Ortaöğretim mezunları (Lise mezunları)  KPSS'de Türkçe Matematik sorularından oluşan Genel Yetenek ile beraber Tarih, Coğrafya ve vatandaşlık sorularından oluşan Genel Kültür sorularını cevaplamakta ve KPSS 94 puanı ile tercih yapmaktadırlar.

KPSS ortaöğretim (lise düzeyi) için mezuniyet şartı aranıyor mu?

KPSS ortaöğretim lise düzeyi bu yıl 28 Eylül 2014 tarihinde yapılacak. KPSS lise başvuruları ise 30 Haziran-16 Temmuz 2014 tarihleri arasında alınacak.

2 yılda bir yapılan KPSS ortaöğretim lise düzeyi için mezun ve sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunan adaylar bu sınava başvuru yapabilir. ÖSYM’nin KPSS ortaöğretim kılavuzunda yaptığı açıklama şöyle;

"Bu sınava liselerden mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun olamayıp ancak sınavın geçerlilik süresi olan 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. Adayların, B Grubu Kadrolar için ÖSYM’ce gerçekleştirilecek yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinde mezun durumda olmaları şarttır." ifadesi yer almaktadır.

KPSS ortaöğretimde (lise düzeyi) kimler tercih yapabilir?

KPSS 2014 ortaöğretim sınavına giren adayların, “B Grubu Kadrolar için ÖSYM’ce gerçekleştirilecek yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinden mezun durumda olmaları şarttır.” İfadesi yer almaktadır. Bu açıklamaya göre, mezun olmayan adaylar sınava girebilir ancak yerleştirme tercih işlemlerinin yapıldığı son tarih itibariyle mezuniyetlerini belgelemeleri gerekmektedir. Kısacası yerleştirmeler için tercih yapacak adaylar mezuniyetlerine hak kazanmış olmaları zorunludur.

ÖSYM’nin yerleştirme tercihi ile ilgili yaptığı açıklama şöyle;

 "Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercihlerin ÖSYM'ye İnternet'le gönderildiği son gün itibariyle, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunması zorunludur. Tercihlerin İnternet'le ÖSYM'ye gönderilmesinin son günü itibariyle mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirilmeleri yapılmış olsa bile, atamaları yapılmayacaktır."

KPSS ortaöğretim (Lise) başvuru kılavuzuna nasıl ulaşabilirim?

KPSS ortaöğretim (Lise) sınavı başvuru kılavuzu başvuru tarihi olan 30 Haziran’da ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr/ internet sitesinde yayınlanacak. Adaylar KPSS ortaöğretim (lise) başvuru kılavuzuna belirtilen adresten ulaşabilecek. Başvurular internet ya da başvuru merkezleri aracılığıyla bireysel olarak yapılacak. KPSS başvuru ücreti ve başvuru detayları kılavuz yayınlandığında açıklanacak. Gelşmeleri Eğitimtercihi’nden ve Eğitimtercihi Twitter adresinden de takip edebilirsiniz sorularınız için

KPSS için Twitter adresimiz

https://twitter.com/egitimtercihi ,

Facebook adresimiz;

https://www.facebook.com/Egitimtercihi

2014-Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Sınav Yapılacak Alanlar

ÖABT başvuru kılavuzu ne zaman yayınlanacak? 

Öğretmenlik alan Bilgisi Testi (ÖABT) başvuru kılavuzu 5 Mayıs 2014'te ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanacak. Başvurular yayınlanan 2014 ÖABT başvuru kılavuzuna göre yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile Devlet Personel Başkanlığı (DPB) arasında, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” kapsamında imzalanan protokol uyarınca 2014 yılında ÖSYM tarafından yapılacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin (ÖABT) uygulanacağı alanlar; Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (Almanca, İngilizce), Rehber Öğretmen ve Sınıf Öğretmenliği olarak belirlenmiştir. ÖABT 20 Temmuz 2014 tarihinde yapılacak. ÖABT başvuruları ise 5-14 Mayıs tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanacak olan ÖABT başvuru kılavuzuna göre yapılacak.

2014 KPSS'de yabancı dil testi yer almayacak

KPSS'de artık yabancı dil testi yer almıyor. Yabancı dil puanının hesaplanmasını isteyen adayların yılda iki kez yapılan Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı'na (YDS) girmeleri gerekiyor. ÖSYM, 5-6 Temmuz 2014'de yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) yabancı dil testinin yer almayacağını, yabancı dil testinin dahil edildiği KPSS puan türlerinin hesaplanmasında, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nın (YDS) kullanılacağını hatırlattı

ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 4 Ocak 2013 tarihli ilgili yönetmelik uyarınca, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından yılda iki kez YDS yapılıyor. Bu nedenle; 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından yapılan diğer yabancı dil seviye belirleme sınavları yapılmadı, KPSS ve diğer bazı sınavların testleri içinde yer alan yabancı dil testlerine de 2013 yılından itibaren yer verilmedi.

5-6 Temmuz 2014 tarihlerinde yapılacak 2014-KPSS Lisans Yabancı Dil Testi yer almayacak

Yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplanarak oluşturulduğu KPSS puan türleri, YDS puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacak.

Duyuruya göre, KPSS’de yabancı dil testinin (Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde) ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların, 2014-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri yararlarına olacak.

Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde bir  YDS puanı olmayan adayların, 2014-KPSS Lisans Sınavı yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla hesaplandığıKPSS puan türleri hesaplanmayacak.

2014’te yapılacak KPSS’de soru sayısı ve alan testlerinin süresi değişti İşte detaylar;

ÖSYM tarafından KPSS Lisans sınavında alan testlerinde soru sayısı 30 olarak belirlendi. Bu yolla çok uzun olması sürekli itiraz konusu olan sınav sürelerinin de azaltılması sağlandı.

Bu doğrultuda 2014-KPSS Lisans sınavından itibaren alan testlerinin süresi, pazar sabah ve öğleden sonra 160'ar dakika olacak. Hukuk, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, iktisat, ekonometri, işletme, istatistik, maliye, kamu yönetimi, muhasebe, uluslararası İlişkiler alanlarından ise 30'ar soru sorulacak.

2013-KPSS'de uygulanan Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı ve yaklaşık ağırlıkları, uyumu sağlamak amacıyla, 2014-KPSS Lisans ve 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans Sınavlarında da aynen uygulanacak.

KPSS ile ilgili merak ettiğiniz her şey

KPSS Kamu Personeli Seçme Sınavı adı ile devlet memuru ve bazı özel kuruluşların boş kadrolara atama yapmak için şart koştuğu merkezi ortak sınav olarak adlandırabiliriz. Kamu kurumlarında görev alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir.

KPSS-A KPSS-B

KPSS, genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette KPSS'de bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.

KPSS A-B ve C grubu kadrolar

KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

KPSS A grubu kadro

Bakanlıklar, başbakanlık, genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz. Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

KPSS B ve C grubu kadrolar

KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik, sicil kaydı, sağlık, suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.

KPSS’ye girebilmek için aranan genel şartlar

657 sayılı Kanunun memur olmanın genel ve özel şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinde ” Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.

A) Genel şartlar:

1. Türk Vatandaşı olmak,(1)

2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,

3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,

4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)(1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak. (1)

6. Askerlik durumu itibariyle;

a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,

b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,

c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.

B) Özel şartlar:

1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,

2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun “Memurluğun sona ermesi” başlıklı 98 inci maddesinde “Devlet memurlarının

a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;

b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;

c) Memurluktan çekilmesi;

ç) İstek, yaş haddi, malûllük sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;

d) Ölümü;

hallerinde memurluğu sona erer.” denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1-Fazla kilo nedeni ile askerlikten elverişsiz raporu verilenlerin 657 sayılı Kanunun ilgili hükmü uyarıncamemur olma niteliğini kaybetmemesi sebebiyle memur olmasına mani bir husus bulunmamaktadır.

2- 657 sayılı Kanunun askere gitmesi sebebiyle aylıksız izinli olan memura askerlikten elverişsiz raporu verilmek suretiyle terhis edilen devlet memurunun memur olma niteliğini kaybetmemesi sebebiyle göreve başlamasına engel bir durum bulunmamaktadır.

Devlet Memurları hangi dereceden memuriyete başlar hangi dereceden emekli olurlar?

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.