banner

Merkezi ortak sınavlarda (TEOG) konu artışına dikkat




Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı’nın (TEOG) ikinci aşaması 28-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Uzmanlar bu sınavda konu artışına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. İşte uzmanlardan merkezi ortak sınav öncesi önemli uyarılar

Bu sene ilk kez düzenlenen iki aşamalı TEOG’un (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) son aşaması 28-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. İlk basamağı Kasım ayında gerçekleşen, iptal edilen ve yoruma açık tartışmalı soruları nedeniyle eleştirilen ortak sınavın ikincisinde, öğrencileri nelerin beklediğini ve kalan süreyi verimli geçirmenin yollarını Bilfen Eğitim Kurumları uzmanları yorumladı…

“Fen ve Teknolojide maddenin halleri ve ısı ile ses ünitesine ağırlık verilmeli”

Öğrencilerin kalan sürede kazanımları muhakkak tek tek yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini belirten Bilfen İlköğretim Kurumları Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Yasemin Dündar: “Kasım ayında yapılan sınavda öğrenciler; Hücre Bölünmesi ve Kalıtım ünitesinin tamamı ile Kuvvet ve Hareket ünitesinin ilk konusu olan Sıvıların Kaldırma Kuvveti bölümünden sorumlulardı.  Nisan ayı sınavında ise öğrenciler; Maddenin Yapısı ve Özellikleri, Ses, Maddenin Halleri ve Isı ünitelerinin tamamından, Canlılar ve Enerji İlişkileri ünitesinin ise Fotosentez ve Solunum konularından sorumlu olacaklar. Kasım ayındaki soru dağılımı göz önünde bulundurulduğunda sınavın ağırlıklı olarak Maddenin Halleri ve Isı ünitesi ile Ses ünitesini kapsaması bekleniyor.  Aynı zamanda Fen ve Teknoloji sorularının deneysel ve yoruma dayalı sorulardan oluşmasını da öngörüyoruz.  Grafik yorumlaması fen ve teknoloji sınavı için ön plana çıkabilir. Nisan ayındaki sınavda öğrencilerin sorumlu oldukları kazanım sayısı daha çok olduğu için kendilerini eksik ve güvensiz hissettikleri kazanımların  daha çok üzerinde durmaları ve pekiştirmeleri, yanlış yaptıkları sorulara ait kazanımlara geri dönüp tekrar etmeleri onları başarıya götürecektir.” dedi.

“Matematikte konu eksiği bırakılmamalı”

Sınava kısa bir süre kala öğrencilerin bu süreyi doğru bir şekilde planlaması ve yönetmesi gerektiğinin altını çizen Bilfen İlköğretim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Ali Keskin: “Bunun için kazanıma bağlı konu tekrarı yapılmalı, konu eksiği olmayan öğrencilerimizinse deneme ve soru çözümü yaparak konularını pekiştirmeleri gerekmektedir. Öğrenciler genellikle iyi oldukları konularla ilgili sorular çözmeyi tercih etmekteler. Bu durum onların eksiklerini tamamlayamamalarına neden olmakta. Bu sebeple öğrencilerimizin eksik oldukları konulara yönelmeleri ve bu kısa sürede bilgi açıklarını kapatmaları çok önemlidir.” diye konuştu.

“Türkçe sınavında tüm kazanımlardan soru gelebilir”

1. dönem uygulanan TEOG sınavında Türkçe sorularının MEB’in yayımladığı kazanımların tamamını kapsadığını söyleyen Bilfen İlköğretim Kurumları Türkçe Bölüm Başkanı Sündür Demirdağ, 2. Dönem TEOG ile ilgili öğrencilere şu tüyoları verdi “ İlk sınavda Türkçenin temelini oluşturan “Anlam Bilgisi” soruları özellikle öğrencilerimizin okuduklarını anlama ve doğru yorumlama yeteneklerini ölçmekteydi.  Dil bilgisi soruları ise bilgiye dayalıydı.  2. TEOG sınavında da yine kazanımlarımızın tamamından soru beklemekteyiz. Öğrencilerimizin bu süreçte hem dil bilgisi hem de anlam bilgisi konularının tamamıyla ilgili tekrarlarını yapmaları,  farklı ve bol soru çözümü yaparak bilgilerini pekiştirmeleri gerekmektedir.  Son dönemece girdiğimiz şu tarihlerde öğrencilerimizin süreli deneme çözümü yapmaları, sınav öncesi çok iyi bir antrenman olup sınavda zaman yönetimi açısından da faydalı olacaktır. Birinci sınav sonrasında yaptığımız önemli tespitlerden bir diğeri de sınav esnasında rahat olmanın sınav başarısını olumlu yönde etkilediği şeklindedir. Bu sebeple tüm öğrencilerimize bu zorlu süreçte başarılar diliyor ve sınava girerken kendilerinden ve bilgilerinden emin olmalarını tavsiye ediyoruz.”

“T.C İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde 3,4 ve 5. ünitelere dikkat”

Konu eksiği olan öğrencilerin, soru çözümünden daha fazla konu tekrarına öncelik vermesi gerektiğini belirten Bilfen İlköğretim Kurumları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Havva Güneş: “Kalan sürede, sınava dahil olan kazanımlar taranıp, kazanımlardan tam olarak kavranamamış olanlar için çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır. Öğrencilere T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin özellikle 3.,4. ve 5. ünite konularına daha ağırlık vermeleri tavsiye edilir. Konu tekrarı ve test çözümü yapılmalıdır. Yanlış yapılan soruların çözümleri mutlaka öğrenilmeli, gerekli konu tekrarı yapılmalıdır. Öğrencilerin daha önceki senelerde çıkmış olan sınav sorularını çözmeleri, daha iyi oldukları derslerden ziyade, soru kaçırdıkları derslere yönelmelerini öneriyoruz.” dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.