banner

LYS sonuçları bugün açıklanıyor mu? ÖSYM 2014 LYS sonuçları (Tıkla öğren)




Geçtiğimiz yıl 1 Temmuz'da açıklanan 2014 LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM, 2014 LYS sonuçlarını 25 Haziran itibariyle bugün açıklıyor mu? ÖSYM LYS soru ve cevapları yayınlandı şimdi gözler ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinde. 946 bin 244 aday için LYS 2014 sonuçlarının açıklanma zamanı geldi. ÖSYM, LYS 2014 sonuçlarını açıkladı haberi gelir gelmez 2014 LYS üniversite sınavı sonuçlarınızı buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz! 2014 LYS sonuç sayfası ÖSYM https://sonuc.osym.gov.tr/ Tıkla LYS 2014 sonucunu öğren. LYS 2014 puanını hesapla ve sonucunu sorgula. En son dakika LYS ve ÖSYS haberleri. Üniversite sınav sonuçları 2014 LYS sonuçları bu hafta açıklanır mı? 2014 LYS ne zaman hangi tarihte açıklanıyor? ÖSYM 25 Haziran’da LYS sonuçlarını açıklayacağı konusunda açıklama yaptı mı? LYS sonuçları bugün yarın 25-26 Haziran'da açıklanıyor mu?

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS 2014) sonuçları geçtiğimiz yıl sınavın yapıldığı tarihten 9 gün sonra açıklanmıştı bu yıl 2014’te LYS 2014 sonuçlarının en geç Cumartesi günü akşam saatlerine kadar açıklanacağı tahmin ediliyor.

Bu yıl son kez yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (2014 LYS) toplam 5 oturumda 14-15 ve 21-22 Haziran tarihleri arasında 946 bin 244 adayın katılımıyla tamamlandı. Toplam 340 bin 562 personelin görev aldığı üniversiteye giriş sınavının ikinci basamağı olan LYS 2014’ün soru ve cevaplarının yüzde 20’lik kısmı ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde son oturumun yapıldığı gün 22 Haziran’da yayınlandı. ÖSYM, 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 33 üncü maddesi ile 53 üncü maddesi birinci fıkrası (ç) bendi gereğince aldığı karar doğrultusunda sınav sorularının ancak yüzde 20’isini yayınladı. Tartışma yaratan bu karara eğitimciler ve üniversite adayları tepki gösterse de geçen yıl alınan bu karar henüz değişmedi. Peki, 946 bin 244 adayın LYS 2014 soru ve cevaplarının yayınlanmasının ardından merakla beklediği üniversiteye giriş sınavının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı (2014 LYS) sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM, her yeni sınav döneminde bir önceki yıla göre YGS ve LYS sonuçlarını daha erken açıklamaya başladı. Önceleri yaklaşık bir ayı bulan ÖSYM LYS sonuçlarının açıklanma süresi son 3 yıldır iki haftadan daha kısa olurken son iki sınav döneminde geçen yıl LYS’yi sınavın yapıldığı tarihten tam 9 gün sonra, bu yıl yapılan ve 2 milyondan fazla adayın katıldığı YGS sonuçlarını 6 gün gibi rekor bir sürede açıklamıştı. Eğitimtercihi olarak son iki sınavda YGS ve LYS sonuçlarının açıklanma tarihini doğru tahmin etmiş ve ÖSYM ile aynı tarih ve saatte siz okurlarımıza YGS ve LYS sonuçlarını ulaştırmıştık. Bu yıl da bizim tahminimiz 2014 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının en geç 28 Haziran Cumartesi akşam saatlerinde kadar açıklanması yönünde. Bazı gazeteler ve eğitimciler 2014 LYS sonuçlarının 1 Temmuz’da açıklanacağını iddia etse de biz eğitimtercihi.com olarak bu yıl da ÖSYM’nin yeni bir rekora imza atacağını düşünüyoruz. 2014 LYS sonuçlarınızı açıklandığı andan itibaren buradan öğrenebilecek ve LYS 2014 sonuçlarının açıklanmasının ardından LYS sınav istatistikleri ve LYS sonuçları ile ilgili uzman yorumları an be an sitemizde yayınlanacak. LYS 2014 sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYS, üniversite yerleştirme tercih dönemi başlayacak. ÖSYM, ÖSYS üniversite tercih tarihlerini açıkladı. ÖSYM’nin 23 Haziran’da yaptığı duyuruya göre, ÖSYS üniversite yerleştirme tercihleri 7-17 Temmuz'da alınacak, üniversite kayıtları da 1-5 Eylül'de yapılacak.

ÖSYS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

2014 ÖSYS tercih ve yerleştirme örnek kılavuzu 23 Haziran’da yayımlandı ancak, ÖSYM'den yapılan açıklamada, 2014- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı. Asıl kılavuz tercih süresi içinde yani 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak  ve adaylar yayımlanacak olan “2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu”na göre tercihlerini yapacaklar. 

2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu 2014 LYS sonrası adaylara ön bilgi vermek amacıyla 23 Haziran Pazartesi günü saat 12.00’da ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yayınlandı. ÖSYM’den yapılan duyuruda LYS 2014 sonuçlarının merakla açıklanmasını bekleyen bir milyona yakın aday için çok önemli bir açıklama yapıldı. ÖSYM, 23 Haziran’da yayınlanan 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun adaylara ön bilgi vermek amacıyla yayınlandığını 2014 LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında alınacak üniversite tercih işlemlerinde adayların tercihlerini 7 Temmuz’da ÖSYM tarafından yayınlanacak olan asıl 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre yapacakları belirtildi. Yapılan açıklamada üniversite tercihi yapacak adayların ÖSYM’nin internet sitesini takip etmeleri önemle hatırlatıldı.

İşte ÖSYM’nin yayınladığı 2014 ÖSYS üniversite tercih ve kontenjanları kılavuzundan bilinmesi gerekenler;

Tercih süresi, 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında yapılacak. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.

2014 LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite yerleştirme tercih işlemi nasıl yapılacak?

Adaylar, 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirler. Böyle bir hazırlık tercihlerin İnternet’e girilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.

Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden bireysel olarak yapılacaktır. Adaylar, tercihlerini İnternet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.

Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.)

LYS 2014 sonuçlarının açıklanmasının ardından yeterli puanı alan adayların yerleştirmeleri nasıl yapılacak?

2014-YGS'ye ve LYS'lere giren adaylar, 2014-2015 öğretim yılı için Tablo 4'teki lisans programlarına ve Tablo 3B'deki ön lisans programlarına;

a) YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları,

b) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.

Sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirilmesi yapıldıktan sonra Tablo 3A'daki programların boş kalan kontenjanlarına genel lise mezunu adaylar ile kendi alanları dışındaki programları tercih etmiş olan meslek lisesi mezunu adayların yerleştirilmeleri yapılacak, bu yerleştirmelerde adayların yükseköğretim programının puan türündeki yerleştirme puanları göz önünde tutulacaktır.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar, Tablo 3A'daki kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına sınavsız olarak;

a) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

b) Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,

c) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),

d) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2014-ÖSYS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

Lisans Yerleştirme Sınavları yapıldı İşte LYS’deki oturumlara giren aday sayıları

Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4)

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) 15 Haziran’da yapıldı. LYS-4, Türkiye'de 81 il merkeziyle Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Sınava, 431 bin 97 aday katıldı. Tek oturumda uygulanan sınav, 135 dakika sürdü.

LYS-4'te, tarih, coğrafya-2 ve felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testleri yer aldı. Tarih testinde 44 soru için adayları 65 dakika süre verildi. Adaylara, coğrafya-2 testindeki 14 soru için ise 20 dakika cevaplama süresi verildi. Felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ise 32 soru için adaylara 50 dakika cevaplama süresi tanındı.   

Matematik Sınavı (LYS-1)

Matematik Sınavı (LYS-1) 15 Haziran’da yapıldı.

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları'ndan (LYS) Matematik Sınavı (LYS-1) sona erdi.

LYS-1, Türkiye'de 81 il merkeziyle Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Sınava, 744 bin 562 aday katıldı.

Tek oturumda uygulanan sınav 135 dakika sürdü. Sınavda matematik ve geometri testleri yer aldı. Matematik testinde 50 soru için 75 dakika; geometri testinde ise 30 soru için 60 dakika süre verildi. Matematik ve geometri testleri ayrı soru kitapçıklarında yer aldı ve adaylar tek soru kitapçığı kullandı.

Yabancı Dil Sınavı (LYS-5)

Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) sona erdi.

LYS-5, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 14.30'da başladı.  Sınava 70 bin 776 aday katıldı.

Tek oturumda uygulanan sınavda adaylara 80 soruyu çözmek için 120 dakika süre verildi.

Sınav Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere 3 dilde yapıldı. Bu testlerde kelime bilgisi ve dil bilgisi, Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular yer aldı. Aday, LYS başvurusunda belirttiği yabancı dilden sınava girdi.

Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2)

Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) 21 Haziran’da yapıldı.

LYS-2, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Sınav, tek oturumda yapıldı ve 135 dakika sürdü.

Sınavda, fizik, kimya ve biyoloji testleri yer aldı. Öğrencilere, ayrı kitapçıktaki 30'ar soruluk testler için 45'er dakika süre verildi. Testler ayrı soru kitapçıklarında yer alırken, tek cevap kağıdı kullanıldı.

Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3)

Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) 22 Haziran’da yapıldı.

LYS-3, saat 10.00'da başlamıştı. Tek oturumda uygulanan sınav, 120 dakika sürdü. Sınavda, 80 soru sorulan öğrencilere, Türk dili ve edebiyatıyla coğrafya-1 testleri yöneltildi.

Türk dili ve edebiyatı testinde, 56 soru için 85 dakika süre; coğrafya-1 testinde ise 24 soru için 35 dakika süre verildi. Testler ayrı soru kitapçıklarında yer alırken, tek cevap kağıdı kullanıldı. 51 bin 454 aday edebiyat-coğrafya sınavına (LYS-3) girdi.

2015’te yeni üniversite giriş sistemi geliyor YGS ve LYS kalkıyor İşte yeni sistem

Tek Sınav yerine 5 ayrı dersten sınav;

2013-2014 yılında YGS  ve LYS gibi tek sınav yerine çoklu sınav modeline geçilecek. Oluşturulacak yeni sistemde Lise başarı ortalaması üniversiteye yerleştirmede oldukça önem kazanacak.  Lise son sınıf öğrencileri 2 ay aralıklarla alanları ile ilgili 5 dersten sınava girecek ve öğrenci en yüksek notu aldığı sınavla girmek istediği üniversiteye başvurusunu yapabilecek.

Öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra, sosyal etkinliklerindeki başarılarını da üniversiteye yerleştirmede etkisinin olacağı belirtiliyor. Bu etki 8. sınıf merkezi yerleştirme içinde konuşuldu ancak henüz uygulamada netlik yok. Yeni giriş sistemi ile dershaneye ihtiyaç kalmayacağı görüşü dile getiriliyor.

MEB, TÜBİTAK, YÖK ve ÖSYM'nin yürüttüğü ortak çalışma kapsamında, Çalışmalar, 2015 yılı ortalarında netleştirilecek. Çalışmaya göre, üniversiteye girişte ikili uygulanan YGS ve LYS'den ilki olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 2014 yılında son kez yapılacak ve kaldırılacak. Tek sınav olacak LYS'nin formatı da değiştirilecek.

Ele alınan ilk modele göre, öğrencilerdeki "tek sınav fobisini" kaldırmak amacıyla, Ortaokul 8. Sınıf TEOG modeline benzer 2 ay aralıklarla toplam 5 dersten sınav uygulanacak ve öğrenci en yüksek notu aldığı sınav sonucunu kullanacak.

Lise 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda merkezi yazılılar, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Geometri, Tarih, Coğrafya gibi derslerden merkezi olarak yapılacak. Farklı olarak, sınavlarda çoktan seçmeli testler olacağı gibi açık uçlu sorular da sorulacak.

Öğrencilerin, ders dışı aktiviteleri ve katıldıkları etkinliklerdeki başarıları da bir puanlama sistemiyle öğrencinin dosyasına işlenecek. Bu puanlar üniversitelere başvurularda kullanılabilecek. Ortaokul 8. sınıf merkezi yazılı sistemi ile benzerlik taşıyan bir sistem olacak. Böylece Liseye geçiş sistemi ile yükseköğretime geçiş sistemi benzer yapıya kavuşmuş olacak.

Üniversiteler kendi öğrencisini mi seçecek?

Her üniversite kendi belirleyeceği  kurallara ve puan sonucuna göre öğrencilerini seçebileceği bir sistem getirilmesi muhtemel.

Başka ülkelerde sistem nasıl işliyor?

ABD’de bazı üniversiteler kendi öğrencilerini seçiyor ve hiçbir test sonucu istemiyor.

Özellikle çok talep gören üniversitelerin, öğrenci kabulünde birinci ölçütü adayın lise notları. İkinci ölçüt, merkezi üniversite giriş sınavlarındaki skorları dikkate alınıyor.

Başka bir kabul şekli ise öğrencinin lise notları, okul başarısı, müfredat dışı etkinlikleri, niyet mektubu ve öğretmenlerden alınmış olan tavsiye mektubundan oluşan bir dosyanın üniversiteye sunulması ile gerçekleşiyor.

Her iki modelde yeni sistemde kullanılabilir. Üniversiteler hangi öğrenciyi veya hangi notlara sahip öğrenciyi alacağına kendi belirleyeceği kriterlerle karar verebilmeli.

Özetle; Her yıl 2 milyona yakın öğrenci Üniversiteli olabilmek için yarışıyor. Belirli üniversitelere talep oldukça fazla. Bu üniversiteler dışında kalanlar kendi öğrencilerini seçebilirler. Yerleştirme de boş kontenjanların dolması bu yöntemle sağlanarak üniversiteli olma hayali kuran gençlerin önünü açmak gerekir. Adayların yerleşme de okul notları önemli hale gelirse, dershane ihtiyacı kalmayacağı gibi üniversitelerin beklediği öğrenci profili de sağlanmış olur.

Eğitimde revizyonlar bitmez, umarım oluşturulacak yeni sistem çocuklarımız için en iyisi ve en kalıcısı olur.

2014 LYS yorumları ve uzman değerlendirmeleri

Sosyal Bilimler LYS–4 değerlendirmesi

Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da saat:10.00’da başlayan LYS-4 sınavı sona erdi. Tek oturumda uygulanan sınav, 135 dakika sürdü. TS puan türü ile öğrenci alan Yükseköğretim Programlarına başvuru yapacak olan öğrencilerin, önümüzdeki hafta Pazar günü girecekleri LYS-3 oturumu ile birlikte sınav maratonları sona erecek.

Uğur Hazırlık ÖSYS Koordinatörü Gülay Hasdemir: “Sınava giren öğrencilerimizin ifadelerine göre 2014 LYS-4 soruları beklenenden farklı değil. Dikkatli okuma, okuduğunu anlama, yorumlama ve bilgiyle birleştirebilme yeterliliklerini ölçmeyi hedefleyen sorular olduğu anlaşılıyor. Tarih dersinde ayrıntı bilgilerin sorulduğunu, Coğrafya sorularının çok rahat yanıtlandığını ve güncel bilgileri kapsadığını ifade eden öğrenciler, Felsefe grubu sorularının oldukça uzun ve dikkatli okuma gerektirdiğini söylemişlerdir. Bu bilgiler ışığında öğrencilerin LYS niteliği ve kapsamına uygun sorularla karşılaştığını söyleyebiliriz. Öğrencilerimize bundan sonraki LYS sınavlarında ve hayatlarında başarılar dilerim.” dedi.

Uğur Hazırlık Tarih Bölüm Başkanı Ercan Türköz; “Sınav, müfredatımızla örtüşmektedir. Beklenen müfredat çerçevesinde sorular çıkmıştır. İlk Çağ’dan ya da İnkılap Tarihi’nden soru olması müfredat dışı olarak algılanmamalıdır. Kültür tarihi konusunda bu konular işlenmiştir. Dolayısıyla müfredat dışı değildir. Sınavda detay bilgilere yer verildiği anlaşılmaktadır. Örneğin Doğu Anadolu’da sahipsiz çocuklara yurt yapan komutan aşağıdakilerden hangisidir? Şeklindeki bir soru gerçekten detay bilgiye kanıttır.” dedi.

Uğur Hazırlık Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler; “Öğrencilerimizden edindiğimiz paylaşım ve izlenimlere göre LYS-4 Coğrafya-2 sorularının öğrenciler açısından çok da zorlayıcı olmadığı anlaşılmaktadır. Sorular ağırlıklı olarak beklendiği gibi 11. ve 12.sınıf müfredatı kapsamında hazırlanmıştır. 9. ve 10.sınıf konularından da sorular vardır. Müfredat dış soru sorulmamış, konu dağılımı dengeli ayarlanmıştır. Öğrencilerimizin haftaya yapılacak LYS-3 Coğrafya-1 sınavı için bu dağılımlar kapsamında, tekrar testleri ve denemeler çözmelerini öneririz.” dedi.

Uğur Hazırlık Felsefe Grubu Bölüm Başkanı Gülay Ataç; “Öğrencilerden aldığımız duyumlara göre, 2014 LYS-4’te Felsefe Grubu Testi’nde müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Sorular doğrudan bilgi gerektiren ve ayrıntılı sorgulama yaptıran tarzdadır. Öğrencilerimiz, soruların uzun ve bilgiyi gündelik hayata uyarlayan bir dilde olduğunu belirttiler. Psikoloji, doğrudan kavram sorgulayan; Sosyoloji, yorum gücünü de irdeleyen; Mantık ise işlem gerektiren sorulardan oluştuğu, öğrencilerimizden aldığımız bilgiler arasındadır.” dedi.

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil; “Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavı, ilk sınav oturumu olması itibariyle öğrenci ve veliler için heyecanlı ve koşuşturmacalı geçti. Sınav soruları açıklanmasa bile öğrenciler bu sınavla ilgili gerek arkadaşları gerekse aileleriyle sınavla ilgili düşüncelerini olumlu ya da olumsuz paylaşmaktadırlar. Sınav süreci hala devam ettiğinden adayların bugün olan sınavın muhakemesini bir kenara bırakıp diğer sınavlarla ilgili zihinsel hazırlıklarını yapmaları gerekmektedir. Puan türlerinin oluşumunda her oturumun değerli ve önemli olduğu unutulmamalıdır. “ şeklinde konuştu.

Matematik LYS-1 değerlendirmesi

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu devam ediyor. Uğur Hazırlık Matematik Bölümü Uzmanları bugün yapılan Matematik-Geometri sınav sorularını değerlendirdi.

LYS maratonunda öğrenciler üniversitede yerleşmek istedikleri bölümlere göre sınavlara katılmakta ve testlere yanıtlar vermektedir. LYS oturumlarında adaylara her ders için farklı kitapçık ve süre verilmektedir. Böylece hem şans faktörü azaltılmakta hem de farklı derslerin farklı oranlarda katkısı kullanılarak 12 çeşit puan üretilmektedir. Bugün de LYS oturumlarından Matematik ve Geometri sorularını içeren LYS-1 oturumu yapıldı.

Uğur Hazırlık ÖSYS Koordinatörü Gülay Hasdemir; “2014 LYS 1 matematik ve geometri sınavı tamamlandı. Sınavdan çıkan öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre, öğrencileri uğraştıran, uzun işlemli, matematik bilgi altyapısı sağlam olan öğrencileri ayırt edebilecek seçici sorular olduğu anlaşılmaktadır. Bunun yanında tüm öğrencilerin rahatlıkla doğru yanıtlayabileceği sorular da yer almaktadır. Toplamda 80 soru yanıtlayan öğrenciler için okuduğunu anlama, yorumlama,  işlem yapma hızları da zamanı kullanma açısından ayırt edici olmuştur. Öğrencilere gelecek hafta girecekleri LYS 2 Fen Bilimleri ve LYS 3 Edebiyat Coğrafya sınavında ve tüm yaşamlarında başarılar dilerim.”

Uğur Hazırlık Matematik Bölüm Başkanı Adil Kurt;  “LYS-1 Matematik testinde 9. 10. 11. ve 12. Sınıf konularının tümünden ve müfredat içinden soru sorulmuştur. Bu soruların çözümlerinin temel bilgiye, ispata ve yoruma dayalı olduğunun bilgisini sınava giren öğrencilerimizden öğrendik. LYS-1 Geometri testinde ise 10. 11. ve 12. Sınıf konularından birbirine yakın sayıda soru çıkmıştır. Geçmiş yıllara göre 12. Sınıf konularından bu sene daha fazla soru sorulmuştur. Konuları teorik olarak bilen öğrenciler, soruları rahatlıkla çözmüşlerdir. Sınava giren tüm öğrencilerimize geçmiş olsun diyerek girecekleri diğer sınavlarda başarılar diliyoruz. ” dedi.

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil; ''Matematik – Geometri (LYS 1)  oturumuna MF 1, MF 2, MF 3, MF 4, TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar katıldı. Önümüzdeki hafta bu sınava katılan adaylardan MF 1, MF 2, MF 3, MF 4 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar Fen Bilimleri (LYS-2) sınavına; TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar ise Edebiyat-Coğrafya 1 (LYS-3) sınavına katılacak. Eğer aday hem MF 1, MF 2, MF 3, MF 4 hem de TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek ise her iki oturuma da katılmak zorunda. Dolayısıyla LYS-1, hem MF hem de TM puanlarının oluşumunda tek başına yeterli değildir. Adayların önümüzdeki hafta yapılacak LYS-2 ve LYS-3 oturumlarını düşünmeleri, her iki oturumun sonucuna göre puanlarının ve sıralamalarının oluşacağını dikkate almaları gerekmektedir. Önümüzdeki bir haftayı öğrenciler yine deneme çözerek ve eksikliklerini kapatmaya çalışarak geçirmeliler.” şeklinde konuştu.

Fen Bilimleri LYS-2’yi değerlendirmesi

Fizik testi: Hem zor, hem de zaman alıcı bir testti. Özellikle 11 ve 12’nci sınıfın son konularından gelen sorular öğrencileri zorladı. Ayrıca, evrenin yaşı, depremle ilgili açısal momentum, dinamik ve bilimsel bilgi soruları kavram içerdiğinden aday için zor soru olarak nitelendirilebilir.

Kimya testi değerlendirmesi

Kimya: Organik soruları öğrencileri bir hayli terletti ve seçici sorulardı. Önceki yıllara benzer sorulardı. Adayların bu soruları çözebilmeleri için temel bilgilerin yanında tepkimelerin mantıklarını da bilmeyi gerektiriyor. Organik kimya haricindeki sorular genellikle kolaydı.

Biyolojide testi değerlendirmesi

Biyoloji: Soru sayısı artmış, her yıl adayların kurtarıcı olarak gördükleri biyoloji sorularında seçici soru sayısı bu sene fazla. Öğrencilerden alınan bilgilere göre müfredat dışı soru sorulmamakla birlikte, sadece temel biyoloji bilgisi ile yapılamayacak 3- 4 adet soru bulunuyor. Geçen seneki ile aynı sayılabilecek bir sorunun da gelmiş olması dikkat çekici bir durum. Adayların her yıl adayların kurtarıcı olarak gördükleri biyoloji sorularında seçici soru sayısı bu sene fazla. Sadece temel biyoloji bilgisi ile yapılamayacak 3- 4 adet soru var. Geçen seneki ile aynı sayılabilecek bir sorunun da gelmiş olması dikkat çekici bir durum.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.