banner

ÖSYS ek yerleştirme tercihleri ne zaman yapılacak?




ÖSYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversitelerin boş kalan kontenjanlarına ek yerleştirme tercih işlemleri ne zaman başlayacak? Üniversite ek yerleştirme tercih başvuru tarihi belli oldu mu? 2014 ÖSYS LYS ek yerleştirme tercih başvuruları ne zaman ve nasıl yapılacak? Ek yerleştirmelerden hangi adaylar yararlanabilecek? Kimler ek yerleştirme tercihi yapabilecek? 2014 ek yerleştirme tercih başvuruları ve ek yerleştirme tercih kılavuzu ile ilgili tüm merak edilenler eğitimtercihi.com'da...

LYS 2014 ek yerleştirme tercihleri ne zaman ve nasıl yapılacak? İşte yanıtı;

Üniversite yerleştirme (ÖSYS) sonuçları dün açıklandı. Sınavsız geçiş dahil tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 adaydan 733 bin 623 aday, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşirken, lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı. Peki herhangi bir programa yerleşemeyen adaylar için ÖSYS ek yerleştirme tercihleri ne zaman alınmaya başlanacak? ÖSYM, bu yıl boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme tarihini henüz açıklamadı. Üniversitelerin boş kalan kontenjanlarına ek yerleştirme başvuruları geçtiğimiz yıl 25-30 Eylül tarihleri arasında yapılmıştı. Bu sene de ÖSYM’nin ek yerleştirme tercihlerini bu tarihlerde alması bekleniyor. ÖSYM’nin ek yerleştirme tercihleriyle ilgili en güncel haberler Eğitimtercihi.com’da olacak

Ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak?

ÖSYM’nin yayınladığı 2014 ÖSYS yerleştirme kılavuzundaki açıklamaya göre, Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2014-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak. 

Ek yerleştirmede adayların 30 tercih hakkı bulunuyor

Adaylar tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30'u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek.

2014 ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2014 ÖSYS'ye başvuru yapmış olmak şartı aranmaktadır. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30'u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecekler.

Özel yetenek sınavı ile herhangi bir programa yerleşen adaylar tercih yapabilecek mi?

2014'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirme için tercih yapabilecek.

YGS/LYS'ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2014-ÖSYS'de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 140,00000'ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece Tablo-3A'dan kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını tercih edebilecekler.

2014-ÖSYS'de sınava girerek ilgili puan türünde 140,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B'deki tüm programlar ile Tablo-4'teki açık öğretim programlarını tercih edebilirler.

Ek yerleştirmelerden hangi adaylar yararlanabilecek? Kimler ek yerleştirme tercihi yapabilecek?

Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. (Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.).

Ek yerleştirmede dün açıklanan ÖSYS yerleştirmelerindeki en küçük puan baraj olarak kabul edilecek?

ÖSYM’nin yayınladığı 2014 ÖSYS yükseköğretim kontenjanları ve yerleştirme başvur kılavuzunda ek yerleştirmeleriyle ilgili önemli bir ayrıntı dikkat çekiyor. Kılavuzda yer alan bilgiye göre, Ek Yerleştirmede Tablo 4'teki lisans programları ile Tablo 3B'deki ön lisans programlarına, merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak. Her yıl bu sınırlama nedeniyle üniversitelerde yüzlerce kontenjan boş kalıyor. Bu yıl da kontenjanların bu puan sınırlaması nedeniyle boş kalacağını şimdiden tahmin etmemiz mümkün.

ÖSYM ayrıca, Tablo 3A'daki sınavsız geçiş programlarının genel yerleştirme sırasında dolmama veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlarına da Ek Yerleştirme yapılacak. Bu yerleştirmede de önce kendi alanlarında tercih yapmış meslek lisesi öğrencileri yerleştirme işlemine alınacak, meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanlarındaki sınavsız geçiş yerleştirilmelerinden sonra boş kalan kontenjanlara genel lise mezunlarının ve meslek liselerinin diğer alanlarından mezun olanların ilgili puanlarına göre yerleştirilmeleri yapılacaktır.

Ek yerleştirme tercih ücreti 10,00 TL olacak..

Üniversitelerde boş kalan kontenjan sayısı ne kadar?

Sınavsız geçiş dahil tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 adaydan 733 bin 623 aday, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşirken, lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.

İşte ÖSYS'de boş kalan kontenjan sayısı;

733 bin 623 aday yerleşti

Sınavsız geçiş dahil tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 adaydan 733 bin 623 aday, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşti. Lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.

ÖSYM 2014-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri açıkladı. Buna göre, üniversitelerdeki lisans programlarına 397 bin 216, ön lisans programlarına 336 bin 407 aday yerleşti. Lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.

Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 9 bin 607, ön lisans programlarında 17 bin 833, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 12 bin 413, ön lisans programlarında 8 bin 617, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 7 bin 545, ön lisans programlarında bin 878, yurt dışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 119 boş kontenjan kaldı. Bu yıl yurt dışındaki üniversitelerin ön lisans programlarında tüm kontenjanlar ise doldu.

Üniversitelerin programlarına yerleşen adaylardan 422 bin 119'u son sınıf düzeyinde, 337 bin 425'i önceki yıllarda yerleşmemiş, 101 bin 520'si daha önce yerleşmiş, 36 bin 733'ü bir yükseköğretim programını bitirmiş, 24 bin 478'si de yükseköğretimden kaydı silinmişlerden oluştu.

2014-ÖSYS EK Yerleştirmede hangi program kaç puanla öğrenci alıyor?

Programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler 2014-ÖSYS Ek Yerleştirme Asıl Kılavuz'da yer alacak. ÖSYM’nin internet sayfasından mutlaka incelenmelidir.

Adaylar, 2014-ÖSYS EK Yerleştirmede programları minimum puanlarına bakarak mı tercih edecek?

Ek yerleştirmede minimum puan açısından 3 (üç) tür program yer alacak.

I.             İlk yerleştirmeden dolmadığı için minimum puanı oluşmamış olan programlar.

II.            İlk yerleştirmede dolan ve minimum puanı oluşmuş ancak, kayıt yaptıramayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlar

III.          Yeni açıldığı için minimum puanı olmayan programlar.

2014-ÖSYS ek yerleştirme tercihlerinde nelere dikkat edilmeli?

LYS sonrası yapılan İlk yerleştirmede olduğu gibi adaylar şunlara da dikkat etmeli:

- Bölümler, en çok girilmek istenenden, en az istenene doğru sıralanmalı ve başarı sırası,  istek sırasını oynatmayacak biçimde, kontrol edilmeli. Tercih edilen yükseköğretim programının hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programın özel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla incelenmeli ve kendi mevcut durumuna uygun olanlar listeye alınmalı.

- İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer verilmemelidir. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı,  yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenle  daha az istenen bir programın altına yazılmamalıdır.

- Yerleştirilmede tercih sırasının bir önemi yoktur. Aday, kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte Y-YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dahilinde yerleştirileceklerdir. Tercih sırası sadece adayın bölümler arasındaki  önceliklerini ÖSYM’ye bildirmiş olması açısından önemlidir.

2014-ÖSYS Ek Yerleştirmede Sınavsız Geçiş bulunuyor mu?

Sınavsız Geçiş hakkı 2013-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları için Ek Yerleştirmede de fırsat olmaya devam edecek. 2013-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları YGS/LYS’ye girip girmediklerine ya da başka bir deyişle YGS/LYS puanlarına bakılmaksızın tercih yapabilecek.

a) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

b) Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,

c) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),

d) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.

Ek yerleştirme fırsatından yaralanan adaylardan yaklaşık 90- 100 bin civarında aday üniversiteli olacak. Adaylar yeni açılan bölüm ve programların bir kısmını ilk defa Ek yerleştirmede tercih etme şansına sahip olacaklar. Bu şansı fırsata dönüştürmek ellerinde. Bunun için doğru tercih yapmak önemli. ..

Sınava girmeyen meslek lisesi mezunları nasıl ek tercih yapabilir?

2014-YGS/LYS’ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2013-ÖSYS’de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 140’ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını (Tablo-3A) tercih edebilecek.

Sınava giren meslek lisesi mezunları nasıl tercih yapabilir?

2014-ÖSYS’de sınava girerek ilgili puan türünde 140,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B’deki tüm programlar ile Tablo-4’teki açıköğretim programlarını tercih edebilir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.