banner

TEOG 2014-2015 kılavuzu yayınlandı




Milli Eğitim Bakanlığı, 2014-2015 Öğretim Yılı Merkezi Ortak Sınavlar e- Kılavuzu’nu yayınladı. Buna göre 1. ve 2. dönem TEOG ortak sınavları 26-27 Kasım 2014 (birinci dönem) ve 29-30 Nisan 2015 (ikinci dönem) tarihleri olarak belirlendi. MEB TEOG e-kılavuzu ve merkezi ortak sınavlarla ilgili tüm merak edilenler Eğitimtercihi.com’da…

MEB, TEOG ortak sınavlar e-kılavuzunu yayınladı. TEOG e-kılavuzunda merak edilenleri Eğitimtercihi okurları için derledik. İşte 2014-2015 TEOG merkezi ortak sınav ve mazeret sınavı tarihleri ile liseye girişle ilgili tüm merak edilenler;

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında 8. sınıf öğrencileri için 6 dersten 2 dönemde yapılacak 2014-2015 Merkezi Ortak Sınav tarihlerini belirledi. Bakanlığın http://www.meb.gov.tr internet adresinde yayınlanan 2014-2015 Öğretim Yılı Merkezi Ortak Sınavlar e- Kılavuzu’na göre,

TEOG merkezi ortak sınav tarihleri şu şekilde;

8. sınıflar için birinci dönem TEOG ortak sınavları 26-27 Kasım 2014 tarihlerinde,

8. sınıflar için yapılan ikinci dönem TEOG ortak sınavları 29-30 Nisan 2015 tarihlerinde yapılacak.

TEOG birinci dönem mazeret sınav tarihleri

Birinci dönem TEOG mazeret sınavları ise 13-14 Aralık 2014 tarihinde yapılacak. Birinci dönem TEOG merkezi ortak sınavlarının sonuçları 2015 Ocak ayı içinde açıklanacak.

8. sınıflar için yapılan ikinci dönem TEOG ortak sınavları 29-30 Nisan 2015 tarihlerinde yapılacak.

TEOG ikinci dönem mazeret sınav tarihleri

İkinci dönem TEOG mazeret sınavları ise 16-17 Mayıs 2015 tarihlerinde yapılacak. İkinci dönem TEOG sonuçları da Haziran ayı içinde açıklanacak.

MEB’in yayınladığı TEOG e-kılavuzuna göre, TEOG ortak sınavları geçtiğimiz yılda olduğu gibi bu yıl da Türkçe,  matematik,  fen ve teknoloji,  din kültürü ve ahlak bilgisi,  T.C.  inkılâp tarihi ve Atatürkçülük,  yabancı dil dersleri olmak üzere dönemsel olarak 6 dersten yapılacak. Merkezi ortak sınavlarda; iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi olmak üzere, MEB Ölçme,  Değerlendirme  ve  Sınav  Hizmetleri  Genel  Müdürlüğünce iki dönemde yapılacak.

TEOG ortak sınavlar e-kılavuzunu indirmek için Tıklayın

TEOG sınavları saat kaçta başlayacak? Testlerde kaç soru sorulacak ve süre ne kadar olacak?

TEOG ortak sınavların birinci gün oturumunda öğrenciler sırasıyla;

Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden sınava girecek. Her dersten toplam 20’şer soru sorulacak ve her ders için öğrencilere 40’ar dakika süre verilecek. Sınavlar saat 9.00’da başlayıp 11.20’de sona erecek.

TEOG ortak sınavların ikinci gün oturumları ise sırasıyla Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil’den yapılacak. Yine ilk gün oturumunda olduğu gibi her ders için öğrencilere 20’şer soruyu 40’ar dakikada cevaplamaları istenecek.

TEOG ortak sınavlarının olduğu gün ders yapılacak mı?

Merkezi ortak sınavların,  sınav takviminde belirtilen tarihlerde,  her sınav günü bir olmak üzere,  iki günde iki oturum hâlinde yapılacağından sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak.

MEB’den öğrencilere e-okul uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığı, yayınladığı TEOG e-kılavuzunda KKTC ile yurtiçinde ve yurtdışında MEB’e bağlı okulların, ortak sınavlar ile ilgili tüm iş ve işlemlerini e-okul sistemi üzerinden gerçekleştirileceklerini belirterek,  öğrencinin herhangi bir sorun ya da zorlukla karşılaşmaması için e-okul sisteminde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerektiği uyarısında bulundu. Bu nedenle öğrencilerin e-okul sistemindeki bilgilerinin güncel ve doğru olmasına dikkat etmeli.

TEOG ortak sınavlarda yanlış doğruyu götürür mü?

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda öğrencilere A,  B,  C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecektir. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacaktır.

TEOG mazeret sınavlarına hangi durumlarda girilebilir?

TEOG kapsamında yapılan Merkezi ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları, “Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve ilköğretim Kurumları yönetmeliğinin 3’üncü maddesi”nde belirtilen hükümler çerçevesinde değerlendirilerek okul müdürlüğünce karara bağlanır ve aynı gün il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine bildirilir. Ayrıca mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri,  okul müdürlüklerince e-okul sistemine sınavlar tamamlandıktan sonra 5 (beş) gün içerisinde giriş yapılır. Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için Bakanlıkça belirlenen tarih ve merkezlerde mazeret sınavı yapılır. Mazeret sınav tarihleri şu şekilde;

Birinci dönem TEOG mazeret sınavları ise 13-14 Aralık 2014

İkinci dönem TEOG mazeret sınavları ise 16-17 Mayıs 2015 tarihlerinde yapılacak.

Mazeret sınavlarına girmeyen öğrencilerin puanı nasıl hesaplanacak?

TEOG e-kılavuzunda yer alan açıklamaya göre, geçerli mazereti olmadan ortak sınav/sınavlara katılmayan, öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmeyecek,  ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınacak. Bu nedenle öğrencilerin mutlaka sınavlara katılması önem arz ediyor.

TEOG dışında ayrıca Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) yapılacak mı?

Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS’ye girmeyecek, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan değerleri ile değerlendirilecek. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencilerinin başvuruları, 2015 yılı PYBS kılavuzunda belirtilen tarihlerde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlükleri tarafından e-Okul sistemi üzerinden yapılacak. PYBS 2015 Başvuru Kılavuzu henüz yayınlanmadı.

TEOG merkezi ortak sınavlar e-kılavuzunu nasıl edinebilirim?

Öğrenciler, TEOG ortak sınavlar e- kılavuzuna MEB’in http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşabilecekler.

TEOG merkezi ortak sınavlar için öğrenciler ücret ödeyecek mi?

TEOG kapsamında yapılan merkezi ortak sınavlar için öğrenciler herhangi bir ücret ödemeyecek.

E-okul sistemine kayıtlı 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için başvuru yapmayacaklar.

Açıköğretim öğrencileri TEOG merkezi ortak sınavlara girebilir mi?

MEB’in yayınladığı TEOG kılavuzuna göre, Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları şu şekilde;

“Örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt ve devamda yaş sınırını doldurmamış olmak ve açık öğretim ortaokulunun 8‘inci sınıfında öğrenim görüyor olmak.” Açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin başvuru işlemleri Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecek.

Öğrenciler TEOG ortak sınavlara nerede ve hangi okullarda girecek?

Olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında 8’inci sınıfta öğrenim gören her öğrenci kendi okulunda sınava girecek. Öğrencinin sınava gireceği sınıf ve sıra bilgisi e-okul ve veli bilgilendirme sistemi üzerinden yayımlanacaktır.  Okul yöneticileri e-okul sisteminden,  öğrenci velisi ise veli bilgilendirme sistemi üzerinden öğrencinin hangi sınıf ve sırada  sınava  gireceğini görebilecek.

TEOG merkezi ortak sınavlar nasıl değerlendirilecek?

Yanlış cevaplar doğru cevabı götürmeyecek, sadece doğru cevaplar dikkate alınarak 100 puan üzerinden öğrencilerin derslerden aldıkları puanlar hesaplanacak. Buna göre her sorunun puan değeri 5 olacak. Buna göre 20 doğru yapan bir öğrenci:  5* 20= 100 puan alacak. Bu ders Matematikse katsayısı olan 4 le çarpılarak puana dönüştürülecek: 4* 100= 400 puan.

Her ders için bu hesaplama yapılarak 1. dönem merkezi sınav puanları ve 2. döneme ait hesaplanan merkezi yazılı puanları toplanarak ikiye bölünecek. Elde edilen sonuç 700 puan üzerinden kullanılacak.

Öğrencinin 6. 7. 8. Sınıflar yılsonu başarı puanı da bu hesaplamada kullanılarak 4 puanın toplanarak ikiye bölünmesiyle 500 tam puan üzerinden değerlendirme yapılacak.

İşte formül:

Puanlar eşit olursa yerleştirme önceliği kime verilecek?

Yerleştirme puanları eşit çıkan öğrencilerden öncelik sırayla;

•             Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı yüksekliği ,

•             Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği,

•             Tercih önceliği,

•             Özürsüz devamsız gün sayısının azlığı olana öncelik verilecek.

Yurtdışından TEOG başvuruları nasıl yapılacak?

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

Özel eğitim öğrencilerinin TEOG başvuruları

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime devam edenler okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu RAM'a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne birinci dönem için 9 Ekim 2014, ikinci dönem için ise 3 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar müracaat edebilecek.

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacak.

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.