banner

Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt yazıyor




YGS maratonu'nda öğrenciler 1 Nisan Pazar günü ter dökecekler. Sınav öncesi adayların sınava iyi hazırlanmaları kadar sınavdaki performansları da başarılarında önemli bir faktör. Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt öğrencilere sınav öncesi nelere dikkat etmeleri gerektiği ve nelerden kaçınmaları gerektiği konusunda öneriler sunuyor.

Sınavlar öğrenciler için hayatlarının fırsatı olabildiği gibi, yaşamlarının sonraki döneminde pişmanlık ve üzüntüyle hatırladıkları bir dönem de olabilir. Heyecan, stres nedeniyle sınav sırasında yapılacak hatalar, daha iyi bir eğitim alma şansını öğrencinin elinden alabilir. Bu nedenle öğrencilerin sıklıkla yaptığı hataların bilinmesi önlem alınması açısından değerlidir.

International Hospital'dan Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt, YGS de sık yapılan hataları şöyle sıraladı:

1. Sınavda çok dar kıyafetler giymek

Sınavlar uzun dakikalar süreceğinden dolayı otururken sizi rahatsız etmeyecek rahat kıyafetleri tercih edin. Dar kıyafetler giymek sizi rahatsız edecektir. Bedensel yorgunluğunuzu artırabilir ve dikkatinizi dağıtabilir. 

2. Kimliği evde unutmak

Sınava girerken sınav giriş belgesi ve kimliğiniz yanınızda olmalıdır. Aksi durumda sınava alınmazsınız. Sınavınız daha başlamadan bitebilir.

3. Sınav kitapçığını yanlış işaretlemek

Sınav başlangıcında çeşitli kitapçık türleri dağıtılarak öğrenciye bu tür kitapçıklardan hangisinin kendisine verildiğini kodlaması istenir. Kodlamayı unutan ya da yanlış işaretleyen öğrencinin cevap kağıdı optik okuyucularda okunurken doğru değerlendirilemez. Bu sorunu engellemek için sınav başlangıcında mutlaka kitapçık türünüzü doğru işaretlemeyi unutmayın.

4. Bir soruda takılmak

Zamanın nasıl geçtiğini anlayamadım...

Sınavda zamanı iyi kullanma ve verilen süre içerisinde soruları yanıtlamanız istenir. Her soru için 1 dakikanızı ayırmanız beklenir. Ancak bazen bir soruya takılıp çok daha uzun süre geçirebilirsiniz. Bu durumda aslında çok kolay olan bazı soruları görebilecek vaktiniz kalmaz ve puanınız düşebilir. Uygun olan her soruya 1 dakika ayırmanız ve zor olan soruları en sona bırakmanızdır.

5. Kaydırma yapmak

Tüm soruları çözdükten sonra cevap kağıdına işaretlemeye çalışmak bu sorunun önemli bir nedenidir. Zaman baskısıyla işaretlemede hatalar meydana gelince bilinen sorular tamamen karışarak sonucu etkiler. Cevapları toplu bir şekilde optik forma işlemek yerine  tek tek kodlama yapmak sorunu azaltmaya yardımcı olacaktır.

6. Zor sorularda heyecanlanma ve ümitsizliğe kapılmak

Özellikle birkaç soruyu yapamadığında heyecan artışı ve panikleme görülmektedir. Bu durumlarda sınavdaki tüm soruları ilk bakışta çözemeyeceğinizi, daha sonra tekrar bakabileceğinizi düşünün. Sınavın sonuna kadar da kaybedilmiş hiçbir şeyinizin olmadığını düşünerek paniğinizi azaltabilirsiniz.

7. Soruyu yanlış okumak

Zaman baskısıyla soruları yanlış okumak yine en sık yapılan hatalardandır. Yanlış okunan soru doğal olarak yanlış yanıtlanır. Zaten seçenekler arasında da bu tür şıklar yerleştirilmeye çalışılır. Özellikle “değildir”, “çıkarılamaz” gibi kelimelere dikkat edin.

8. Sınavda diğer öğrencilerle ilgilenmek

Diğerleri benden daha hızlı çözüyor...

Sınavda sadece kendinizle ilgilenin. Bazı öğrenciler daha hızlı soru çözüyor olabilirler. Ancak önemli olan soru çözümünde hız ve isabet arasındaki dengeyi bulabilmektir.

9. Seçenekleri azaltmadan tahminde bulunmak

YGS de yanlış yanıtlanan yanıtlar puanınızı azaltmaktadır. Sınavda 5 seçenek bulunmaktadır. Bu seçeneklerden bazılarını eleyerek iki seçenek arasında kalıyorsanız tahmin hakkınızı kullanarak % 50 ihtimalini değerlendirebilirsiniz. Ancak henüz iki seçeneğe indirmemişseniz tahminde bulunmayın. Doğrularınızı da azaltmayın.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.