banner

Türk insanı kendini kötü hissetmekten çok korkuyor




Eyüboğlu Eğitim Kurumları Çamlıca Kampüsü’nde velilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen Eyüboğlu İlkbahar Veli Sempozyumu’nda “Günümüz Kuşağı ve Cinsellik” konusu masaya yatırıldı.

Sempozyumun açış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Kemal Kuşçu “Gençlerin anne babalarından en büyük beklentisi sakinlik. Makul tepkiler gösteren, sakin cevaplar veren, gencin duygu ve düşüncelerini dinleyen anne babalar ergenlik çağındaki çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kurabiliyorlar.” dedi.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi tarafından düzenlenen İlkbahar Veli Sempozyumu önemli bir konuya ev sahipliği yaptı. Eyüboğlu Çamlıca Kampüsünde gerçekleştirilen “Günümüz Kuşağı ve Cinsellik” başlıklı sempozyumun açış konuşmacısı Doç. Dr. M. Kemal Kuşçu’ydu.  Doç. Dr. Kemal Kuşçu, konuyla ilgili olarak genç kuşağın ve ebeveynlerin günümüzde yaşadığı sorunları; üç temel güçlük alanı, üç temel farklılık ve ilişkilerde üç temel ihtiyaç başlığı altında tanımladı. Kuşçu konuşmasında yeni kuşağın her şeyi çok hızlı tükettiğini belirterek bunun aileler için büyük bir sorun olduğunu belirtti ve “Dünya genelinde kaynaklar son 30 yılda büyük bir hızla arttı. Bunun sonucunda insanlar daha çok hayal kuruyor ve buna bağlı olarak beklentiler de artıyor. Beklentiler karşılanamadığında ise tatmin olamama, hayattan keyif alamama gibi durumlar ortaya çıkıyor.” dedi.

“Çocuklarımıza kendilerini teskin etme şansı vermiyoruz.”

Türk toplumunun olumsuz durumlarla karşılaşmaktan ve buna bağlı olarak kendini kötü hissetme duygusuyla yüzleşmekten olabildiğince kaçındığını belirten Doç. Dr. Kemal Kuşçu “Türk insanı kendini kötü hissetmekten çok korkuyor. Bu nedenle de anne babalar çocuklarını korumak adına onların hayatlarına sıkça müdahil oluyor. Bu tutum ise çocuğun gelişimini son derece olumsuz etkiliyor. Çocukların somut gerçeklikle karşılaşmasına izin vermeden ve kendilerini teskin etmeden hayatlarına müdahale etmek, çocuğun gelecekte sağlıklı ve mutlu bir hayat kurmasını engelliyor.” dedi. Konuşmasında gençlerin ailelerinden beklentilerine de değinen Kemal Kuşçu, “Gençlerin anne babalarından en büyük beklentisi sakinlik. Makul tepkiler gösteren, sakin cevaplar veren, gencin duygu ve düşüncelerini dinleyen anne babalar ergenlik çağındaki çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kurabiliyorlar.” dedi. Anne babalara sağduyulu olmaları çağrısında bulunan Doç. Dr. Kemal Kuşçu “Çocuğunuza herhangi bir konuda öneride bulunacaksanız ya da onu uyarmanız gerekiyorsa lütfen bunu samimi ve sağduyulu bir biçimde yapmaya çalışın. Onu bir başka arkadaşı ya da yaşıtıyla asla kıyaslamayın.” dedi. Gençlerin, anne babaların verdiği ortalama cevaplardan sıkıldığını belirten Kemal Kuşçu, anne babalara çocuklarına genel doğrular yerine kendi doğrularını aktarmaları yönünde tavsiyede bulundu.

Ergenlikte ilk aşk, ilk heyecan: Flört

Sempozyum kapsamında ayrıca Eyüboğlu Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanları da sunumlar gerçekleştirdi. Psikolojik Danışman Işık Dondurucu “Ergenlikte ilk heyecan, ilk aşk: Flört” başlıklı konuşmasında insan yaşamında ilklerin önemine vurgu yaparak çocukluk aşklarının kimlik bulma yolundaki en önemli adımlardan biri olduğunu söyledi. İletişimin temelinin ailede başladığını belirten Işık Dondurucu, “Çocuk yaştan itibaren, anlamlı bir ilişkide “Ben önemliyim ama sen de önemlisin.” gibi değerlilik duygusu büyük önem taşır. Ergenlik döneminde flört, ergenin kişiler arası ilişkileri ve sosyal rolleri denemesine yol açar ayrıca ergenin kendisi ve karşı cins hakkında çok şey öğrenmesini sağlar. Ergenlikte flört; birlikte ders çalışmak, el ele tutuşmak, telefon ya da internet üzerinden sıkça konuşmak gibi masum şeyler içerebilir.” dedi.

Her yıl 5 milyon aile sınav kaygısından etkileniyor

Eyüboğlu Psikolojik Danışmanlarından Meral Öndemir ise “Ben mi kaygılıyım yoksa annem ve babam mı?” başlıklı konuşmasında önemli bir konuya dikkat çekti. Her yıl yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin lise ve üniversite sınavlarına girdiğini belirten Meral Öndemir, “Bu sınavlara hazırlığın en az iki yıllık bir süreyi kapsadığı düşünülürse, her yıl 5 milyon aile doğrudan veya dolaylı olarak sınavın ve sınav kaygısının doğurduğu sonuçlardan etkileniyor.” dedi. Dünya genelinde sınav kaygısı oranı yüzde 25-30 arasındayken, Türkiye’de bu oranın yüzde 65-70’lere çıktığını belirten Meral Öndemir, ailelerin çocuklarının sınava hazırlık sürecinde takınacağı olumlu tutumun aynı zamanda çocukların hayata hazırlanma sürecine destek olması anlamına geleceğini de belirtti.

Sempozyum sonunda ise Eyüboğlu Aile Okulu’nda 5 hafta boyunca eğitim alan yaklaşık 200 veliye sertifikaları verildi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.