banner

Sınavsız geçiş yerine 'ek puan' önerisi




YÖK, Milli Eğitim Bakanlığına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin kaldırılması önerisini götürdü.

 

yokYükseköğretim Kurulu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin kaldırılması önerisini götürdü. Buna göre, sınavsız geçişin yerine mezunlara ek puan verilmesi öngörülüyor.

 

30 Mart 2012 tarihli ve 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2547 sayılı Kanun'un yükseköğretime geçişi düzenleyen 45'inci maddesi değiştirildi. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselere alanlarında bir programa giderken ortaöğretim başarı puanları ayrıca 0,06 ile çarpılarak artı puan alıyorlardı. Bu uygulama kanunla kaldırıldı. 

 

Kanun çıktığı tarihte kayıtlı olanların ve eski mezunların hakkını koruduğu için 2016 ÖSYS'de 30 Mart 2012 tarihinde kayıtlı ve mezun öğrenciler için artı puan uygulaması devam ediyor. Bu tarihten sonra kayıt olanlar artı puan uygulanmasından yararlanamayacak. Kanun yayımından sonra, 2016'da ilk defa hakkı korunan öğrencilerin dışında mezun vereceği için bu seneki ÖSYS kılavuzunda bu bilgiye yer verildi. 

 

YÖK'ün MEB'e önerisi 

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da Milli Eğitim Bakanlığına, öğrencileri, eğitim aldıkları ilgili alanlarına yönlendirmek amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere artı puan verilmesi konusunda bir öneri hazırladıklarını bildirmişti. 

 

Söz konusu önerinin gerekçesinde mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin, Türkiye'nin gelecek vizyonunda önemli bir yer teşkil eden mesleki eğitimin kalitesini olumsuz etkilemesi nedeniyle, meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırılması gereğinin hasıl olduğu ifade edildi. Sınavsız geçişin kaldırılması nedeniyle bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin öğrenci kaybı yaşamaması ve öğrencileri aynı zamanda teşvik edici mahiyette ek puan verilmesi amacıyla düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. 


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.