banner

Salim Ünsal’dan YGS’de son dakika önerileri




Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, YGS sınavı öncesi öğrencilere ve velilere yönelik önerilerini paylaşırken, en çok gelen soruları da yanıtladı.

salim_unsal_ygsÜnsal, tekrar yapmada sakınca yok, ancak son günlerde yeni şeyler öğrenmeye çalışmayın derken, sınavdan bir gün öncesini ister evinizde, isterseniz dışarıda, kendinizi iyi ve mutlu hissedeceğiniz insanlarla birlikte vakit geçirin diyor. YGS türü sıralama sınavlarının öğrencinin gerçek potansiyelini ortaya çıkarabilecek, ölçebilecek bir sınav ya da envanter olmadığına dikkat çeken Ünsal, YGS bir zeka testi de değil, bir başarı testi de değil. Hayat başarısı ile sınav başarısı arasındaki tutarsızlıklar da bunun en önemli kanıtı olsa gerek diyor.

Ders çalışmayı ne zaman bitirmeli?
Ne zaman isterseniz ders çalışmayı bitirmelisiniz diyen Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim ÜNSAL, “genel tavsiyemiz sınavdan birkaç gün önce, deneme sınavı yapılarak çalışmaların sonlandırılması yönünde. Son güne sıkıştırılan çalışmaların, mevcut bilgiyi arttırmaya yönelik olumlu bir etkisi olmayacağı bilimsel araştırmalarla ispatlanmış. Ancak, aklınıza takılan herhangi bir konu da olursa kitabınızı açıp bakabilirsiniz. Tekrar yapmada sakınca yok ancak son günlerde yeni şeyler öğrenmeye çalışmayın” diyor.

Başarıyı artırmak için son günlerdeki beslenme nasıl olmalı?
Nasıl beslenmeli sorusunu da yanıtlayan Ünsal, alışık olduğunuz beslenme düzenini bozmayın derken ekliyor. Dengeli beslenmeye özen göstererek protein, yağ, sebze ve tahıl gruplarını benzer oranlarda tüketin. Bunun dışında hekim tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayın. Strese bağlı olarak vücudunuzun her zaman kullandığınız ilaçlara bile reaksiyon verebileceğini asla unutmayın. Sınav günü mükellef bir kahvaltı olması şart değil ama yeterli bir kahvaltı yapın. Ancak kahvaltı alışkanlığınız yok ise mide asit oranını düzenlemek amacı ile mutlaka az da olsa protein içerikli (beyaz peynir, kaşar vb.) gıdalar tüketmeniz yararlı olacaktır. Heyecan, iştahınızı bir miktar kesebilir, buna da hazırlıklı olun.

Sınavdan bir gün önce Cumartesi…
İster evinizde, isterseniz dışarıda, kendinizi iyi ve mutlu hissedeceğiniz insanlarla birlikte vakit geçirin. Gurmeliği bir kenara bırakıp, daha önceden yemediğiniz yemekleri tatmayın. Yanınızda götüreceğiniz evrakları ve giyeceğiniz kıyafeti hazırlayın. Keyfinizi kaçırabilecek ya da extra kaygıya neden olabilecek insanlardan uzaklaşmak için sosyal medya hesaplarınızı askıya alın, cep telefonlarınızı ise kapalı tutmanızı öneririm. En çok sorulan sorulardan biri de “ne zaman uyumak lazım?” Çok geç olmamakla birlikte uykunuz geldiğinde yatmanız mantıklı olacaktır. Heyecandan dolayı uykunuz geç gelebilir, bu çok doğal. Biraz kitap okuyabilir ya da sakinleştiren bitki çaylarından bir fincan tüketebilirsiniz.

Teknik Hazırlıklar?
Sınav günü, sınav giriş belgenizin resimli çıktısı ile sınav salonlarına alınacaksınız. Ayrıca güncel fotoğrafınızın yer aldığı nüfus cüzdanı, pasaport gibi kimlikleriniz de yanınızda olmak zorunda. Fotoğrafını sınav gününe kadar güncellemeyen, son dakikacı adaylar için de nüfus müdürlükleri açık tutulacak. Sınav salonlarına takı, metal ve elektronik cihazlar (telefon, küpe, saat, kolye, bozuk para v.b.) ile alınmayacağınızı hatırlatmak isterim. Ayrıca şunlara da dikkatte yarar var;
• Gereksiz ayrıntıyla boşa zaman harcamayın.
• Sorularla inatlaşmayın!
• Zamanı sürekli kontrol etmeyin!
• Zaman kontrolü yapmadan da sınavı bitirmeyin!
• Soruların tamamını okuyun!
• Soruda sizin fikrinizi değil sizden istenen neyse onu bulmaya çalışın
• Binlerce farklı kitapçık kullanılacağı için size sunulan kitapçıkta ilk soru bilmediğiniz zor bir konudan çıkabilir, buna hazırlıklı olun!
• Turlama yöntemi bilinen en pratik soru cevaplandırma metodudur. İtina ile kullanabilirsiniz!
• İlk aklınıza gelen genelde doğrudur derler ama siz yine de bu tür soruları ikinci tura bırakın!
• Her yanlış cevap çeyrek doğrunuzu götürür, kodlama yaparken bu ayrıntıyı da gözden kaçırmayın!
• Eleme yöntemi de pratik bir diğer test çözme tekniğidir, bunu da kullanın. Hatta eleyerek şıkları ikiye indirgeyebilmişseniz mutlaka birini işaretleyin, asla o soruyu cevapsız bırakmayın!
• Derse ve soruya karşı önyargılardan arının. Daha işin başında önünüze setler çekmeyin!
• Yatıştırıcı ilaçlar kullanmayın! Doğal halinizle daha güzelsiniz!
• Sınav öncesi sınava gireceğiniz salonunu ziyaret etmeyi unutmayın!

Başarı Sınavlardan mı gelir?
Adayları kaygılandıran aslında sınavlar değil, sınanma ve test edilme duygusudur. Birey ölçülüp değersiz ya da başarısız ilan edilmekten korkar. YGS türü sıralama sınavları sizin gerçek potansiyelinizi ortaya çıkarabilecek, ölçebilecek bir sınav ya da envanter değil. Kısaca bir zeka testi de değil, bir başarı testi de değil. Hayat başarısı ile sınav başarısı arasındaki tutarsızlıklar da bunun en önemli kanıtı olsa gerek.
Sevgili gençler, önemli olan bu dünyaya katacaklarınız, yapmak istedikleriniz ve hayalleriniz olacak. Seni sen yapan her şeyden bahsediyorum. Ve bilin ki kendinize güvendiğiniz ve inandığınız sürece yapmak istedikleriniz için her zaman bir yol bulunacak…

Ve Değerli Anne Babalar…
Bu süreçte çocuklarınızın sizin desteğinize ihtiyaçları olacak. Sizlerin kaygısını da hissediyoruz. Adayları kaygılandıran nasıl sınanma ve ölçülme duygusu ise, sizleri kaygılandıran da yetişkin olmanın vermiş olduğu sorumluluklar ve gelecek endişeleridir aslında. Endişelenmeyin ve destek olmaya devam edin. Bu gençlerin ne ilk ne de son sınavları olacak, biliyorsunuz. Bırakın gençler sabırlı olmayı, mücadele etmeyi, önceliklerini belirlemeyi ve işleri sıraya koymayı öğrensin. Çocuğunuzun başarısı veya başarısızlığını kendi başarınız veya başarısızlığınızın dışa vurumu olarak değerlendirmeyin. Belki bunu size hissettiremiyor olsa bile o da başarılı olmayı ve iyi bir kariyer için doğru adımlar atmayı en az sizin kadar arzu ediyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.