banner

Her üniversite adayının puanı 3-10 artacak




Danıştay kararının ardından YÖK, LYS'de Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın dikkate alınacağını açıkladı. Karar, sonuçları 3 ile 10 puan oynatacak.

Her üniversite adayının puanı 3-10 artacakDanıştay, birkaç gün içinde açıklanması beklenen Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarında, 2011 yılında geçerli olan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) dikkate alınması gerektiğine karar verdi. Yükseköğretim Kurulu'nun dünkü toplantısından da bu yönde bir açıklama çıktı. Yeni hesaplamaya göre, Türkiye'nin en başarılı liselerinde okuyan öğrencilerin puanları 10 puana kadar artabilir. Diğer öğrencilere de 3-4 puan fazla gelecek. YÖK'ün talimatıyla ÖSYM, adayları yükseköğretime yerleştirirken okulların değil, bireysel başarının öne çıkarıldığı "Orta Öğretim Başarı Puanı"na göre hesaplama yaptı. Danıştay ise eski sistemin uygulanmasını istedi. Danıştay'ın kararında, bu yıl yapılan ve önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen LYS puanları hesaplanırken AOBP'nin mi yoksa OBP'nin mi dikkate alınacağına ilişkin net ve önemli gerekçeler yer aldı. Kararda, 4 Temmuz'da yürürlüğe giren "Torba Yasa"daki Geçici 62. Madde'deki hükümlere dikkat çekilerek, OBP'nin bundan sonra yapılacak üniversite giriş sınavları geçerli olduğu, bu yılki hesaplamada, YÖK Genel Kurulu'nun 1 Aralık 2011'deki kararında belirtildiği gibi Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın dikkate alınacağı kaydedildi. Ancak nisan ayında yasalaşan ve '4+4+4' olarak kamuoyunda bilinen düzenlemenin içinde yer alan bir değişiklikle AOBP uygulamasına son verilmiş, OBP'nin hesaplamalarda esas alınacağı hükme bağlanmıştı. Bu düzenlemeye adaylardan birisi mahkemeye götürerek Danıştay'a dava konusu oldu. Danıştay açılan dava kapsamında konuyu incelerken, yasalaşan geçici bir madde ile bu yıl için AOBP uygulamasına dönüş sağlanmıştı. Hesaplamalarda OBP uygulanmayacağı ifade edilmişti. Danıştay, önceki gün açıkladığı kararında OBP'nin uygulamasına son verildiğini, hesaplamada AOBP'ye dönüş olduğuna karar verdi. Bu arada ÖSYM Başkanlığı, YÖK tarafından verilen bu karara göre adayların yerleştirme puanlarının hesaplanması işlemlerine başlandığını açıkladı. Kararı yorumlayan Zafer Dershaneleri Rehberlik Uzmanı ve Müdürü Yıldırım Özyeğen, yeni hesapla tepede taşların yerinden oynayacağını belirterek "Şu an 1. olacak çocuk 100. olabilir 100. olacak çocuk da 1'inciliğe çıkar" diye konuştu.

YÖK: MAĞDURİYET YARATMAYACAK'

YÖK yetkilileri, söz konusu değişikliğin adayları mağdur etmeyeceğini, sadece Türkiye'nin belli başlı en başarılı liselerinde okuyan ve yine başarılı olan 'top' öğrencilerin sınav sonuçlarında 10 puan kadar artıracağını diğer öğrencilerin ise yaklaşık 3-4 puan puanlarını yükselteceğini kaydetti.

(sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.