banner

2013 LYS başvuruları nasıl yapılacak?




2013 Lisans Yerleştirme Sınavı LYS) ile ilgili başvuru ve başvuru sürecinde adayların merak ettiği tüm soruların cevabı burada

ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını bu yıl 9 günde açıkladı. Sonuçların 2011'de yirmi dokuz, 2012'de ise on dokuz günde açıklandığı göz önüne alındığında ÖSYM’nin sınav sonuçlarını açıklama performansında yüksek bir artış var. LYS sonuçlarının da aynı hızla açıklanacağı göz önüne alınırsa adaylar sınavların biteceği 23 Haziran'da yapılacak son oturumdan sonra Temmuz'un ilk haftası sonuçlarını öğrenebilecekler. 

14 Haziran 2013 tarihinde sona erecek olan 2012-2013 eğitim ve öğretim yılının ardından ilk hafta sonu yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 15 Haziran’da başlayacak ve 23 Haziran’da sona erecek. ÖSYM, eğer YGS’deki performansıyla hareket edecek olursa sınavları Temmuz’un ilk haftası açıklayabilir. Fakat uzmanlar bu konuda biraz temkinli nedeni ise mezuniyet notları yani OBP’nin ÖSYM’ye geç ulaşma ve işleme geç konmasından kaynaklanan sıkıntılar. Okullar, öğrencilerin mezuniyet notlarını sisteme geç girdiklerinden dolayı LYS Yerleştirme sonuçları da sarkabilir.

LYS başvuruları ne zaman başlayacak?

22 Nisan’da başlayacak LYS başvuruları için ÖSYM kılavuz yayımlamayacak. Başvuru yapacak adaylar 2013 ÖSYS Kılavuzu’na göre başvurularını 29 Nisan’a kadar yapacaklar.

2013 LYS sınav ücretleri ne kadar?

LYS başvuruları bireysel olarak İnternet aracılığı ile yapılabilir. Dileyen adaylar 2 TL hizmet ücreti ödeyerek Başvuru Merkezi aracılığıyla da başvuru yapabilirler. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler. Adayların en az iki LYS’ye girmeleri yararlarına olacaktır.

Adaylar başvuru tarihinde girmek istediği her bir LYS için 25 lira ücret yatıracak.

LYS başvuruları nasıl yapılacak?

- Girecekleri LYS’lere karar vermek,

- LYS ücretlerini ÖSYS kılavuzunda belirtilen bankalardan birine yatırmak (Adaylar kredi kartı ile de sınav ücretini ödeyebileceklerdir.),

- Hangi sınav merkezinde girmek istediklerine karar vermek,

- İnternet veya Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını yapmak.

LYS’ler 81 il merkezinde ve Lefkoşa’da yapılacaktır. Adaylar girmek istedikleri LYS’lerin tümüne aynı merkezde gireceklerdir. Her aday 2 sınav merkezi tercihi yapabilecektir. 

İnternet üzerinden başvuru yapan adaylar; “Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir.”  uyarısını mutlaka görmelidir. Aksi takdirde başvuru yapılmamış demektir. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.