banner

2013 LYS başvuruları Pazartesi başlıyor




24 Mart 2013 tarihinde YGS’den 180 ve üzeri puan alan adaylar için Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) başvurular 22 Nisan tarihinde başlıyor. 29 Nisan’da sona erecek LYS başvuları uzatılmayacak. Adaylar, 2013 ÖSYS Kılavuzu’na göre başvuru yapacak. ÖSYM yaptığı açıklamada adaylara ayrı bir LYS kılavuzu yayınlamayacaklarını duyurdu

ÖSYM’den yapılan açıklamada, LYS başvurularının internet aracılığıyla bireysel olarak ya da herhangi bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapılabileceği belirtilirken, başvurusunu Başvuru Merkezi aracılığıyla yapan adaylardan 2 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyecekleri ifade edildi.

Yükseköğretim programlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında Merkezimiz tarafından 24 Mart 2013 tarihinde yapılan 2013-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabileceklerdir.

LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilecek.

LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemler şunlardır:

1) Hangi LYS’lere girmek istediklerine karar vermek (Adayların en az 2 LYS’ye girmeleri yararlarına olacaktır.)

2) Sınav ücretini yatırmak

3) İnternet veya bir Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını yapmak

ÖSYM’den LYS için yapılan duyurunun tam metni;

LYS’lere girme hakkı kazanan adaylardan, LYS’lere başvuru yapmak isteyenlerin, 22 - 29 Nisan 2013 tarihleri arasında LYS başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvuru süresi kesinlikle uzatılmayacaktır.

LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır. 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, LYS’ler de dâhil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsamaktadır. Adaylar, başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemelidir.

LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak ya da herhangi bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapılabilecektir. Başvurusunu Başvuru Merkezi aracılığıyla yapan adaylar 2 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyeceklerdir.

LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler.

LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar; Akbank, T. Halk Bankası, T. Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomisi Bankası ve DenizBank’ın tüm şubeleri ile İnternet bankacılığı aracılığıyla sınav ücretini yatırabileceklerdir. Adaylar sınav ücretini tüm PTT işyerlerinden veya kredi kartı ile de yatırılabilir.

LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemler şunlardır:

1) Hangi LYS’lere girmek istediklerine karar vermek (Adayların en az 2 LYS’ye girmeleri yararlarına olacaktır.)

2) Sınav ücretini yatırmak

3) İnternet veya bir Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını yapmak

LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacaktır. Adaylar girmek istedikleri LYS’lerin hepsine aynı merkezde gireceklerdir.

Başvuru işleminden önce bankaya sınav ücretinin yatırılmış olması gerekir. Başvuru işlemleri sırasında aday hangi LYS’lere gireceğini bildirecektir. Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvurusunu İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.

İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvurularını bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır.

Adaylar, sınava başvuru işlemini tamamladıktan sonra, başvuru bilgilerini ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden mutlaka kontrol etmelidirler.

Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri Nasıl yapılacak?

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya AnadoluMeslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP.’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da Sınavsız Geçiş için tercih yapabilirler.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya mezun olabilecek durumda olan adayların kendi alanları dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim programları ile tüm lisans programlarına yerleştirilmelerinde, bu adayların 2013-ÖSYS puanları kullanılacaktır.

Sınavsız geçişle ilgili detaylı bilgi için Tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.