banner

Yoksulluk sınırı 3 bin 466 lira




Ekim ayında açlık sınırı bin 64, yoksulluk sınırı ise 3 bin 466 lira hesaplandı

Türk-İş'in araştırmasına göre, ekim ayında açlık sınırı bin 64, yoksulluk sınırı ise 3 bin 466 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı ''açlık ve yoksulluk sınırı'' araştırmasının ekim ayı sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 64 lira 26 kuruş; gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 466 lira 65 kuruş oldu.

Tek bir işçi için yaşama maliyeti ise ekim'de bin 170 lira 92 kuruş olarak hesaplandı.

Domates, yeşil biber ve patlıcanın fiyatı arttı

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 3,12 arttı. Yılın 10 aylık dönemi itibarıyla artış oranı yüzde 8,05 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 11,09 şeklinde gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7,25 olarak hesaplandı.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et fiyatı Kurban Bayramı sonrası aynı kalırken, tavuk fiyatı da değişmedi. Ancak yumurtanın fiyatı bu ay yine adette bir kuruş arttı. Balık fiyatları ise ortalamada biraz geriledi.

Süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay önemli bir fiyat değişikliği olmadı, bazı marketlerde fiyat indirimi dikkati çekti.

Yaş sebze-meyve fiyatları yağışların etkisi ve bayram döneminde sebze haline ürün gelmemesi nedeniyle ekimde artış gösterdi ve mutfak harcamasına olumsuz etkide bulundu. Domates, yeşil biber, patlıcan, dolmalık biber, kuru soğan fiyatlarında artış yaşanırken limon ve havucun kilogram fiyatı bir önceki aya göre geriledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.