banner

3 Türk üniversitesi ilk 10’da




Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ ve İTÜ, gelişmekte olan ülkelerdeki en iyi üniversiteler listesinde ilk 10’da yer aldı.

Times Higher Education'ın ilk kez açıkladığı 'Gelişmekte Olan Ülkelerdeki En İyi Üniversiteler' listesinin ilk 10'unda, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ ve İTÜ de yer aldı

Saygın yüksek öğretim değerlendirme kuruluşu Times Higher Education'ın ilk defa açıkladığı BRICS ve Gelişmekte Olan Ülkelerdeki En İyi Üniversiteler listesinde, ilk 10'da 3, ilk yüzde ise 7 Türk üniversite yer aldı. Aynı kuruluşun tüm dünyayı kapsayan listesinde en iyi 199'uncu üniversite olarak değerlendirilen Boğaziçi Üniversitesi, Çin, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Afrika, Brezilya, Tayvan, Polonya gibi dünyanın büyüyen güçlerinin dahil edildiği dün açıklanan listede, en iyi 5'inci üniversite olarak yer aldı. İlk iki sırayı Çin'deki Pekin ve Tsinghua üniversitelerinin paylaştığı listede, İstanbul Teknik Üniversitesi 7, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ise 9'uncu sırada yer aldı. İlk yüze giren diğer Türk üniversiteleri Bilkent (12), Koç (20), İstanbul (73) ve Hacettepe (80) oldu.

Çin'den sonra Türkiye

Listenin editörü Phil Baty, "Türkiye en iyi performans gösteren ülkelerden. İlk 20'deki 5 üniversite ile Çin'den sonraki en güçlü ülke. Sektörün çeşitliliği ve rekabetin bunda büyük payı var. Bu da ABD'den öğrendiği bir olgu. İktisatçılar Türkiye'nin genç nüfusu ve ekonomik potansiyelini çok önemsiyor. Hedeflere ulaşmakta üniversitelerin büyük rolü olacak" dedi. Üniversitelerin araştırma, öğrenim, bilgi transferi ve uluslararası aktiviteleriyle değerlendirildiğini belirten kurum, araştırma fonları, öğrenci-öğretmen oranı, doktora ve lisans mezun sayısı, kurum geliri, yapılan araştırmalar ve yayınların uluslararası akademik camiadan alıntılar ve dünya çapında yaklaşık 10 bin akademisyenin üniversitelerin itibarı konusundaki düşünceleri listenin hazırlanmasında kullanıldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.