banner

Okul ve yurt işgaline 5 yıl hapis




TBMM’ye sunulan Demokratikleşme Paketi’yle, öğrencilerin okul, kantin ve yurt işgali gibi eylemlerine 5 yıla kadar hapis cezası getirildi.

Demokratikleşme Paketi'nde yer alan bazı düzenlemeleri içeren "Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Buna göre, cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla; devletçe kurulan veya kamu makamlarının verdiği izne dayalı olarak yürütülen her türlü eğitim ve öğretim faaliyetlerine, kişinin eğitim ve öğretim hakkının kullanmasına, öğrencilerin toplu olarak oturdukları binalara veya bunların eklentilerine girilmesine veya orada kalınmasına engel olunması halinde,  fail iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına çaptırılacak.

Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla; bir kamu faaliyetinin yürütülmesine, kamu kurumlarında veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında verilen ya da kamu makamlarının verdiği izne dayalı olarak sunulan hizmetlerden yararlanılmasına engel olunması halinde fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Farklı dil ve lehçelerde özel öğretim kurumları açılabilecek

TBMM'ye sunulan demokratikleşme paketindeki bir diğer düzenleme de anadilde eğitim oldu. Yasalaşması beklenen pakete göre, Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapmak amacıyla, özel kurslar dışında, özel öğretim kurumları da açılabilecek. Bu kurumlarda eğitimi ve öğretimi yapılacak dil ve lehçeler, Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.