banner

Facebook, gençler için etkin bilgi kaynağı




İstanbul'da 11 lisede 1498 öğrencinin katılımıyla yapılan sosyal medya ve internet uygulamalarını konu alan araştırma, facebook'un gençler için etkin bilgi kaynağı ve kişisel gelişim platformu olduğunu ortaya koydu

İstanbul'da 11 lisede 1498 öğrenciyle yapılan araştırmaya göre, facebook, internet gençlerinin bilgiye ulaşmada yeni kaynağı oldu. Öğrencilerin yüzde 98,7'si facebook hesabına sahip olduğunu ifade ederken, yüzde 70'inin başvurdukları bilgi kaynakları arasında facebook ilk sırada yer aldı. 

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Kamiloğlu ve Yrd. Doç. Dr. Özge Yurttaş, üniversiteye hazırlık aşamasındaki lise öğrencilerinin, ilgi duydukları bilgilerin içeriğini, sosyal medyadan bilgi edinip edinmediklerini, bilgiye ulaşma süreçlerini, bu bilgiyi içselleştirme, özümseme ve kişisel gelişimlerine yansıtma biçimlerini tespit etmek amacıyla "Sosyal medya ve internet uygulamalarının bilgi edinme ve kişisel gelişim sürecine sağladığı katkı ve lise öğrencileri üzerine bir alan çalışması" adıyla araştırma yaptı.

Araştırma, İstanbul'daki 7'si devlet, 4'ü özel 11 lisede 1498 öğrenciyle anket yöntemi kullanılarak yapıldı. Yüzde 43,1'i kız, yüzde 56,9'u erkek katılımcıların, yüzde 12,6'sı genel, yüzde 25,5'i meslek, yüzde 28,9'u anadolu, yüzde 8,2'i güzel sanatlar ve yüzde 24,6'sı özel lisede eğitim gördüğünü belirtti. Öğrencilerin yüzde 63,3'ünün 15-16, yüzde 32,9'unun 17-18 yaşları arasında olduğu kaydedildi.

"Bilgi birikiminizi ve kişisel gelişiminizi artırmada aşağıdaki kaynakların her birini ne sıklıkta kullanıyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 92,4'ü "internet" yanıtını verdi. Bunu yüzde 78,2 ile aile ve yakın çevre, yüzde 80,7 ile televizyon, 73,9 ile kitaplar ve yüzde 70 ile facebook takip etti. Katılımcıların yüzde 98,7'sinin facebook hesabı varken, bunu yüzde 89,6 ile hotmail, yüzde 68,9 ile google, yüzde 58,3 ile youtube 58,3, yüzde 52,4 ile twitter, yüzde 20,2 ile de yahoo 20,2 izledi.

"Yüzde 44'ü bir saatten fazla fecabook'ta kalıyor"

Lise öğrencilerinin yüzde 81'i, 2 yıldan daha uzun süredir facebook kullandığını söylerken, facebook'u sürekli kullananlar yüzde 24,6, günde 2-5 defa kullananlar ise yüzde 29,4 olarak tespit edildi.

Facebook'ta her ziyarette ortalama kalma süresi "bir saatten az" diyenler yüzde 56 iken, bir saat ve üzeri kalanlar yüzde 44 oldu. Öğrencilerin yüzde 57,7'si facebook'u akşam üzeri ziyaret ediyor.

Öğrenciler facebook'ta en çok müzik dinlediklerini belirtirken, bunu karikatür, video, yazı, mesajlaşmak, spor ile sosyal aktivitelerden, gruplardan ve sayfalardan haberdar olmak, ödev hazırlamak, oyun oynamak, felsefi, psikoloji ve sosyolojik yazı okumak takip etti. 

Araştırmaya göre, facebook'u en çok bilgi edinme ve kişisel gelişim için kullanan öğrenciler, kültür, sanat,  haberler gibi konularda öğrenme amacıyla edindikleri bilgileri de paylaşıyor. Yine yakın çevre ve arkadaşlarıyla iletişim kurmak, vakit geçirmek için daha çok eğlenceli video izlemek ve yazı okumak için de facebook'u tercih eden öğrenciler, ödevleri için de bu sosyal paylaşım sitesinden yararlanıyor.

Katılımcılar, müzik, edebiyat, felsefe ve psikoloji gibi bireysel düzeyde duygulara daha çok hitap eden konularda gönderileri okuma ve paylaşma, dini içerik izleme ve paylaşma, siyasi içerik izleme ve paylaşım da yapıyor.

Lise öğrencilerin yüzde 47,9 oranıyla hemen hemen yarısı facebook'ta görüp etkilenerek, sinemaya ve konsere giderken, bunu müzik aleti çalma kursu, spor etkinliği, bilgisayar, tiyatro ve yabancı dil eğitimi, resim, yemek, dans gibi konular takip ediyor. Gençler en az ilgiyi web tasarım, ilk yardım, sürücü ve el sanatları kursuna gösteriyor.

Liseliler arasında en popüler facebook 

Araştırma sonuçlarını AA muhabirine değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Fatma Kamiloğlu, internet ve sosyal medyanın ilk bakışta eğlence platformu olarak değerlendirilse de gerek geleneksel medyanın gerekse bilgi kaynaklarının alternatifi haline dönüştüğünü  vurguladı.

Araştırmayla facebook'un özellikle üniversiteye hazırlık aşamasına gelen lise öğrencileri için bir eğlence aracı olup olmadığını tespit ederek, kişisel gelişimlerine kattığı değeri ortaya koymayı amaçladıklarını belirten Kamiloğlu, gençleri anlamak, internet ve sosyal medyayla ilişkilerini incelemek, etkin iletişim kurabilmek için sosyal medya ve internetin üzerlerindeki etkinliğin derecesini saptamanın önemli olduğunu kaydetti. 

Kamuloğlu, "Araştırma, internetin ve özellike facebook'un liseli gençler üzerinde etkinliğinin ne derece önemli bir boyutta olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmaya göre, lise öğrencilerinin hemen hemen tamamının facebook hesabı vardır. Lise gençleri arasında facebook en popüler sosyal medya ortamıdır" dedi.

Fatma Kamiloğlu, özellikle sivil toplum örgütlerinin, eğitim kurumlarının ve gençlerle ilgili kurumların facebook ortamında, gençlerin bilgi birikimlerini artırıcı ve kişisel gelişimlerine destek olucu haberleri ve  videoları oluşturma ve yaymaları gerektiğini belirtti.

"Gençlerle ilgili projeler facebook'tan yapılabilir"

Facebook'un gençlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kullanılması ve birçok kanal için etkin bir platform haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kamiloğlu, "Araştırma, gençlerin facebook'tan ne derece etkilendiklerini ve adeta facebook'un onlar için sanal okul durumunda olduğunu ortaya koymaktadır. Facebook gençler için eğlenirken öğrendikleri bir bilgi platformu ve kişisel gelişim ortamı olarak düşünülebilir. Özellikle eğitim kurumları facebook'un görsel ve işitsel donanımı da kullanarak, eğitici videolarla etkin bir eğitim ortamı olarak değerlendirebilir ve hatta facebook kütüphanesi gençler için etkin bir platform olabilir" ifadelerini kullandı.

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Kamiloğlu, iletişim alanında pek çok yaratıcı faaliyetin, bilgilendirici çalışmalar ve gençlerin kişisel gelişimlerini destekleyici projelerin facebook üzerinden yapılması gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Markalar facebook veya diğer sosyal medya uygulamalarını sadece markalarını duyuracakları, müşteri şikayetlerini değerlendirdikleri bir alan olarak değil, aynı zamanda, önemli bir bilgi kaynağı olarak görmelidir. Bu bağlamda eğitim kurumlarının ve markaların, gençleri bilgilendirirken eğitecek projelere yönelmeleri çok daha etkili olacaktır. Başta facebook olmak üzere internet ve tüm sosyal medya uygulamalarının sadece eğlence ortamı olduğu fikri tamamen yanlıştır. Bu uygulamaların gençler için  eğitim öğretim platformu halini aldığını, kişisel gelişimlerine destek olacak bilgilere ulaşmak ve gündemi takip etmek için bu ortamları kullandığını bilmek gerekmektedir."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.