banner

"Devran Döndü, Dekan Düştü"




Eğitim-Sen, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni akademik başarılar yerine imza attığı baskıcı uygulamalar ile dünya gündemine taşıyan eski dekan Prof. Dr. Yusuf Devran'ın yeniden atanmaması üzerine “Devran Döndü, Dekan Düştü” başlıklı bir açıklama yayınladı.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni akademik başarılar yerine imza attığı baskıcı uygulamalar ile dünya gündemine taşıyan eski dekan Prof. Dr. Yusuf Devran'ın yeniden atanmaması üzerine, Devran'ın pek çok üyesi hakkında akademik özgürlüklere ve sendikal haklara aykırı şekilde soruşturma başlattığı Eğitim-Sen'den açıklama geldi. "Devran Döndü, Dekan Düştü" başlıklı açıklamada, "Marmara İletişim’deki zorbalığa boyun eğmeyen üyelerimiz başta olmak üzere, bu mücadeleye destek veren herkese teşekkürü de borç biliriz" denildi.

CNNTürk'te yer alan Eğitim-Sen İstanbul 6 nolu Üniversiteler Şubesi Yürütme Kurulu'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Marmara Üniversitesi’nde rektörlük seçimlerinin ardından Prof. Dr. Yusuf Devran İletişim Fakültesi’nin sabık dekanı haline gelmiştir. Eğitim-Sen işyeri temsilcilerine Mart 2014’te yaptığı açıklamada bir dönem daha dekanlık yapacağının “müjdesini” vermişken süresinin dolması sonucu tekrar atanmayarak görevini bırakmak zorunda kaldı.

Yusuf Devran doçent olarak görev yaptığı Yeditepe Üniversitesi’nden 2011 yılında profesör olarak Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne gelmiş; önce bölüm başkanlığına sonra dekan yardımcılığına ve son olarak da dekanlığa atanmıştı. Devran'ın üç yıldır başında bulunduğu İletişim Fakültesi, fişleme, mobbing, etnik-siyasi ayrımcılık ve üyelerimize açılan haksız soruşturmalarla sık sık gündeme geldi.

Devran’ın sendikal hak ve özgürlüklere, ifade özgürlüğüne ve akademik özgürlüklere yönelttiği saldırıların verdiği rahatsızlık uluslararası boyutlara ulaştı. Kuzey Amerika Ortadoğu Araştırmaları Derneği (MESA) Başbakanlığa, Devran hakkında endişelerini dile getiren iki protesto mektubu yazdı. Gezi direnişinin ardından anayasal haklarını kullanarak iş bırakma eylemine katılan üyelerimize açtığı soruşturmaya karşı sendikamız tarafından başlatılan kampanyaya Noam Chomsky ve Judith Butler dahil dünyanın dört bir yanından akademisyenler destek verdi. Devran hakkında TBMM’ye üç ayrı soru önergesi ve bir araştırma komisyonu kurma önergesi verildi.

Karşısında gördüğü her bilim emekçisini soruşturmalarla ve sözleşmelerini keyfi olarak altı ay uzatmak gibi tehditlerle cezalandırma politikasına rağmen şu sevindiricidir ki Devran’ın hiçbir eylemi üyelerimizi sindirmeye yetmedi. Adaletsiz her uygulaması ifşa edildi, kamuoyunda da tepki gördü. Bu bağlamda Marmara İletişim’deki zorbalığa boyun eğmeyen üyelerimiz başta olmak üzere, bu mücadeleye destek veren herkese teşekkürü de borç biliriz.

Devran’ın yerine, eski rektör Zafer Gül tarafından, Devran döneminde yönetim kurulu üyeliği yapan ve 11 üyemize açılan soruşturmada ve verilen cezalarda imzası bulunan Prof. Dr. Selma Ulus vekaleten atandı...Marmara Üniversitesi'nin yeni rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat'ın ise dekanlığa kimi atayacağı henüz bilinmiyor.

Devran'ın tekrar atanmamasının sembolik önemi büyük de olsa, üniversitelerde piyasa mantığının giderek yerleşik hale gelmesinin daha yoğun bir şekilde hissedildiği ve 12 Eylül ürünü YÖK Disiplin Yönetmeliği'ne dayanarak akademisyenlerin işten çıkarılma haberlerini çok daha sık işitmeye başladığımız bir ortamda, sırf Devran’ın atanmamasından ötürü sahte bir iyimserliğe kapılmak yersizdir. Şüphesiz dün ve bugün olduğu gibi yarın da sendikal hak ve özgürlükleri, bilimsel özerkliği ve akademik özgürlükleri hedef alanlara karşı mücadelemiz hiçbir yılgınlığa düşmeden sürecektir. Zafere kadar daima…"

Uraz Aydın'ın cezası kaldırıldı, Figen Algül ile Can Başaran'ın durumu ise belirsiz

Öte yandan Yusuf Devran'ın dekan olduğu dönemde sendikal haklarını kullandıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatarak değişik cezalar verdiği akademisyenlerin YÖK'teki dosyaları da sonuçlanmaya başladı. Hakkında Devran'ın başlattığı soruşturma sonucunda 2 yıl kademe ilerleme cezası verilen Dr. Uraz Aydın'ın YÖK'e yaptığı itiraz, kabul edildi ve Dr. Aydın'ın cezası kaldırıldı. Ayrıca yasal haklarını kullanarak yaptıkları aynı iş bırakma eylemi nedeniyle Devran'ın açtığı soruşturmada haklarında üniversiteden atılma kararı verilen kadın akademisyen Dr. Figen Algül ile araştırma görevlisi Can Başaran'ın itirazları ise henüz karara bağlanmadı. YÖK'ün bu iki isim hakkında Devran'ın açtığı soruşturmalarda verilen cezalarla ilgili kararı bekleniyor.

Bunların yanı sıra, bu akademisyenlere verilen cezaların altında Eğitim-Sen'in açıklamasında da belirtildiği gibi vekaleten dekanlığa atanan Prof. Dr. Selma Ulus'un da imzası vardı. Akademideki atmosferin nereye evrileceği merakla bekleniyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.