banner

İTÜ’den Binali Yıldırım’a fahri doktora




İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'a fahri doktora unvanı verdi.

İTÜ'den yapılan açıklamaya göre, fahri doktora töreninde konuşan Yıldırım, İTÜ'yü kendisinin yetiştiği ocak olarak belirtti.

Berlin Teknik Üniversitesi'nin yanı sıra birçok üniversiteden fahri doktora aldığını, ancak yetiştiği kurumdan kendisine böyle bir unvan verilmesinin ayrı bir önem taşıdığını aktaran Yıldırım, bilim ve fen adına 241 yıldır akla ilk gelen ve kendisini geleceğe hazırlayan her gencin rüyasının İTÜ olduğunu söyledi.

Tarihi bir an yaşadığını ve çok mutlu olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Tek derdimiz sadece yol yapmak, hızlı tren yapmak, sadece hava yolunu halkın yolu yapmak değil. Aynı zamanda halkımızın gönlüne yol yapmaktı. Aktif görevi bıraktıktan sonra bunu başarmış olduğumuzu görmekten ayrıca mutluluk duyuyorum. Türkiye'nin ilerlemesi için teknolojik üstünlüğü yakalaması gerekiyor. Bunun için akıl teri ile alın terini birleştireceğiz. Türkiye'nin insan kaynağı, tecrübesi, geleceği, gençleri var. Enerjimizi boşa harcamayalım. Biz enerjimizi, birbirimizle itişip kakışmaya harcamayacağız. Hedef 2023. Büyük Atatürk'ün bize gösterdiği hedef, muasır medeniyetler seviyesiydi. Bizim hedefimiz bu."

Türk denizcilik sektörünün itibarını yükseltmek için ekibiyle çok çaba sarf ettiğini, Türkiye'nin uluslararası denizcilik organizasyonlarında itibar edilen bir ülke konumuna geldiğini anlatan Yıldırım, "Bunu arkadaşlarımızla başardık. Tersaneciliğimizi geliştirdik, tersane sayılarımızı artırdık, yat üretiminde marka haline geldik. Marina kapasitemizi çok artırdık, balıkçılıkla ilgili yatırım yaptık, balıkçı barınakları sayısını artırdık. İç sulardaki denizciliğimizin gelişmesi adına 4 katrilyona yakın destek verdik" dedi.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca da yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin yakın tarihine adını yazdırmış bir İTÜ'lüye fahri doktora vermenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Yıldırım'ın, mühendislik bilgisini, devletin farklı kademelerinde verdiği hizmetle birleştirdiğini, Cumhuriyet tarihinin en uzun süre görev yapan Ulaştırma Bakanı olmasının yanı sıra bu göreve 4 kez getirilen ilk bakan olduğunu anlatan Karaca, Yıldırım'ın, bugüne kadar Türkiye'deki 10 üniversite ile Berlin Teknik Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı aldığını hatırlattı. Karaca, "Ancak inanıyorum ki Bakan için bugün verilecek fahri doktora belgesi hepsinden ayrı bir önem taşıyor" diye konuştu.

İTÜ'lülerin geleceğe imza atmayı gelenek haline getirmiş bir ekol olduğunu anlatan Karaca, "İTÜ'nün temelinde Mühendishane-i Bahr-i Hümayun var. Denizcilik eğitiminin adı, markası olan üniversitemizin bu alanda yetiştirdiği bir değeri onurlandırması, tüm İTÜ için onurdur" dedi.

Üniversitenin Senatosu, Binali Yıldırım'a ulusal gemi inşaatı ve denizcilik sektörlerinin gelişimine, bu alanda çeşitli kademelerdeki çalışmalarıyla sektörün yurtiçi ve dışında saygınlık ve etkinliğinin artmasına yaptığı katkı dolayısıyla fahri doktora unvanı verilmesini kararlaştırdı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.