banner

Liselerde başörtüsü artık serbest




Başbakan Yardımcısı Arınç "MEB'e bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yer alan 'başı açık' ibaresi yürürlükten kaldırıldı" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin kılık kıyafetiyle ilgili düzenlemelerin yer aldığı yönetmeliğin değiştirildiğini belirterek, "Bu yönetmeliğin üçüncü, dördüncü maddelerinde bir değişiklik yapılarak, dördüncü maddesinin birinci fıkrasının 'e' bendinde yer alan 'baş açık ibaresi' ve aynı bendin son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır" dedi.

Arınç, Milli Eğitim Bakanlığının ortaöğretimle ilgili öğrencilerin kılık kıyafetine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı yönetmelikte de değişiklik yapıldığını bildirdi.

Bu değişikliği özellikle bazı kız öğrencilerin hasretle beklediğini bildiğini dile getiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son Bursa seyahatimde de okullarının açılışlarında öğrencilerle bir araya geldiğimizde onlar heyecanlı bir şekilde bu müjdeyi bekliyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapılması hakkında yönetmelik gözden geçirilmiş ve bu yönetmeliğin üçüncü, dördüncü maddelerinde bir değişiklik yapılarak, dördüncü maddesinin birinci fıkrasının 'e' bendinde yer alan 'baş açık ibaresi' ve aynı bendin son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır. Yarın veya bir sonraki gün yayımlanabilecektir. Bununla ortaöğretim kurumlarında başörtülü olarak eğitimine devam etmek isteyen kız öğrenciler için bir zaruret, 30 Eylül'den sonraki demokratikleşme paketimizde bazı hususlar yerine getirildiği için bugün böyle bir yönetmelik değişikliğin yapılmasına da zaruret görülmüştür. Öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretim hayatımızın için hayırlı olmasını diliyorum."

Uyuşturucuyla mücadele

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Uyuşturucuyla mücadele acil eylem planı üzerinde görüşmeler yapıldı. Görüşmeler sonunda eylem planı onaylandı. Plan üzerinde çalışmak üzere Uyuşturucuyla Mücadele Bakanlar Komitesi tertiplendi" dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında, açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlara ilişkin bilgi veren Arınç, şunları söyledi:

"Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı üzerinde görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler sonunda eylem planı onaylandı ve plan üzerinde çalışmak üzere Uyuşturucuyla Mücadele Bakanlar Komitesi tertiplendi. Bu komite benim başkanlığımda Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Ayşenur İslam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanımız Sayın Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı, Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanımız Necdet Ünüvar’dan müteşekkil."

Bakanlar komitesinin dün kararlaştırılan kendi başkanlığından önce temmuz ayından itibaren çalışmalarını yaptığını ve planı net bir şekle getirdiğini anlatan Arınç, dünkü toplantıda da Ünüvar'ın ve bakanların eylem planı içindeki kendilerine düşen görevleri hakkında bilgi verdiklerini ifade etti.

Uyuşturucunun sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda dünyanın sorunu olduğunu anımsatan Arınç, şöyle devam etti:

"Hatta bize bakılırsa Batı dünyasının daha büyük sorunudur. Elimde bazı istatistikler var. Bu istatistiklerde Türkiye’nin durumu evet üzücü olmakla birlikte rakamsal veriler itibarıyla diğerlerinden daha düşüktür. Ancak biz rakamsal verilere değil, toplum içerisindeki etkisi ve algısı bakımından büyük bir problem yaşadığımızı biliyoruz. Uyuşturucu büyük bir illettir ve Sayın Başbakanımızın tanımlamasıyla ‘Sosyal bir terör olarak' da görülebilir. Dolayısıyla uyuşturucuyla mücadeleyi kaynakları, kullanış biçimi ve insanlar üzerinde meydana getirdiği etkisi bakımından belki bir terörle mücadele olarak da nitelendirmek ve buna göre bazı çalışmalar yapmak doğru sayılabilir."

Hazırlanan eylem planının takviminin de belirlendiğini aktaran Arınç, kısa vade çalışmaların 2014 sonuna kadar yapılacağını, orta vade çalışmaların 2015-2018 arasında, uzun vade çalışmaların ise 2019-2023 arasında yapılacağını bildirdi.

Tüm çalışmalarını aşamalar içinde takvimlendirmek durumunda olduklarını dile getiren Arınç, şunları kaydetti:

"Bu yıl sonuna kadar benim başkanlığımda yapılacak çalışmalarla bütün sosyal tarafları da bir araya getirebilecek, içinde belki psikologların, pedagogların din adamlarının ama daha çok emniyetle ilgili olan, yurt dışından bir terminal noktası olarak Türkiye üzerinden dışarıya pazarlanan ve aynı zamanda doğal uyuşturucu dediğimiz birtakım morfin, eroin, kokain ve benzerleri gibi bir kısmının da sentetik olarak nitelendirebileceğimiz uyuşturucu çeşitlerinin dünyada nerelerden çıktıkları, ne yollarla Türkiye'ye geldikleri ve özellikle 15-24 yaşları üzerindeki gençlere ne şekilde ulaştırıldıkları ve bütün bunlara sosyal etkileri şurada gerçekleştirilecek görüşmeler sonunda netleştirilecektir."

Bakanlar Komitesinin şura çalışmalarını takiben bazı konular üzerinde ayrıca bir görevlendirmeyi de gerçekleştireceğini dile getiren Arınç, "Uyuşturucuyla sokak bazında mücadele, yani okullar ve çevreleri, kafeler kafeteryalar ve diğer konular üzerinde viran evlerde veya harap yerlerde uyuşturucuların daha çok kullanıldığı tespit edildiğine göre, bunların birtakım kişiler tarafından ucuz yöntemlerle de gençlik üzerinde tahribat içeren birtakım sonuçlar doğurduğunu bu yüzden sokak bazında mücadeleyi de emniyet işbirliğiyle ve diğer bütün paydaşlara da görevler yüklemek suretiyle bir denetim mekanizmasını getirmiş olacağız" dedi.

Eğitim kurumlarına yönelik de tedbirler aldıklarını söyleyen Arınç, şunları dile getirdi:

"Hedef gruplara yönelik farkındalık eğitimleri yapacağız, danışma birimleri kuracağız. Tedavi mekanizmalarının güçlendirilmesini göz önüne koyduk tam 4 saat sürdü bu konu üzerindeki çalışmamız. Tedavi sonrası rehabilitasyon mekanizmasını düzenledik. Bilimsel Danışma Kurulunu tespit ettik, uyuşturucu karar destek sistemini kurduk, mevzuat değişikliği önerileri var bunları Adalet Bakanlığımız ve ilgili bakanlıklar çalışacaklar, bir arada çalışacaklar çünkü sadece Adalet Bakanlığımızın mevzuat üzerinde değişiklik yapması yetmiyor bunun bağlantılarını da tespit etmek mecburiyetindeyiz. Koordinasyon ve işbirliğine önem vereceğiz. Medya, iletişim ve kamuoyunun bilgilendirilmesi, stratejik yol haritası süreçte başlatılan ve tamamlanan çalışmalar bütün bunlar gündemimize geldi."   

Uyuşturucuyla mücadelenin söz konusu eylem planıyla başladığının düşünülmemesini isteyen Arınç, "Bu çok eskiden bu yana uyuşturucuyla mücadele kurulları, kurumları hatta illerdeki örgütlenmelerin de var olduğunu biliyoruz. Ancak yeni konsept içerisinde daha yeni tedbirler almamız, uygulamayı gözden geçirmemiz, faydalı bulduklarımızı devam ettirmemiz ama etkisiz olduklarını düşündüklerimizden de vazgeçmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yani bugünkü eylem planının geçmişteki çalışmalarda önemli rolleri bulunan kurumların rollerini ve görevlerini tekrar gözden geçirmelerine yol açabilecek bir plan olarak kendilerine geldiğini anlatan Arınç, "Bunun üzerine karar kıldık. Şüphesiz şurada alacağımız kararlarda eylem planı üzerinde belki bazı rötuşlara ve ilavelere de yol açabilecektir" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.