banner

Ailelerin ‘otizm’ farkındalığı artırılacak




Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan "Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı Taslağı" kapsamında verilen seminerlerde, ülkedeki otizm artışına dikkat çekilerek farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

Bakanlık tarafından, otizmli birey sayısının her geçen gün artması nedeniyle otizm tanısı almış bireylere sahip ailelere, bu bireylerin artan ihtiyaçlarına ve taleplerine yönelik politikaların geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. 

Geçen yıl hazırlanan "Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı Taslağı" ile ülkedeki otizmli bireye sahip aileler ve otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanıyor.

Otizmli bireyin ve ailenin yaşam kalitesini artırılması, ailelere destek verilmesi, sistemli ve nitelikli bakım hizmetlerinin sunulabilmesi için uygun politikaların geliştirilmesi hedefleniyor.

Bakanlıkca hazırlanan eylem planında, erken tanı merkezlerinin ve izleme programlarının, tanılama ve tarama ölçeklerinin, 0-3 yaş erken müdahale modelinin, aileler için erken tanı-tarama ölçeklerinin geliştirilmesi gibi konular üzerinde duruluyor.

Otizm farkındalık ve bilgilendirme seminerleri

"Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı Taslağı" kapsamında otizm farkındalık ve bilgilendirme seminerleri düzenleniyor.

Sakarya, Nevşehir, Bursa, Diyarbakır, Mardin, Van, Ordu, Mersin, İzmir, Muğla ve Gaziantep'de yıl sonuna kadar sürecek seminerlere, kamu kurumları, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile otizmli bireye sahip aileler, konusunda uzman akademisyenler katılacak.

Otizm spektrum bozukluğu konusunda farkındalık yaratılması amaçlanan seminerlerde, otizm spektrum bozukluklarının özellikleri, gelişimsel ve eğitsel değerlendirme, erken müdahale programları, özel eğitim okulu ve bütünleştirme uygulamaları, istihdam süreçleri, otizmli bireylerin hakları ve mevzuat, aile eğitimi, bilgilendirme ve danışmanlığı ile özel eğitim uygulamalarında destek teknolojileri gibi konular yer alacak.

Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm spektrum bozukluğu (OSB), özellikle sosyal ve iletişim becerilerinde önemli sorunlarla tanımlanan, sınırlı, tekrarlayıcı, kendini uyarıcı davranış örüntüleri içeren gelişimsel yetersizlik türlerinden biri olarak biliniyor. Nedenleri henüz tam olarak kanıtlanmamış olan OSB'nin görülme sıklığı her yıl artıyor. Özel eğitimin bu bireyler için en önemli ve en temel uygulama olduğu belirtiliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.