banner

Otizmli çocuklara yönelik önemli karar




Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), otizm hastası çocuklara verilen eğitimin devlet tarafından karşılanan kısmının artırılması yönünde tavsiye kararı aldı.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre, M.A. tarafından Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı hakkında şikayette bulunuldu.

M.A, 3 yaşındaki atipik otizm hastası oğlunun yoğun kesintisiz davranışsal eğitim alması halinde gelişimsel yetersizliğinde azalma olacağını, bu eğitimin ise iyileştirme merkezlerinde başladığını ancak devletin bu merkezlerde ayda 8 saat alınan eğitimin parasını karşıladığını belirtti. 

 Ancak bu 8  saatlik eğitimin çocuğunun gelişimi için yeterli olmadığını ve bu eğitimi 16 saate çıkarmak istediğinde her ay 700 lira ödemesi gerektiğini ifade eden M.A. söz konusu eğitimin gelişmiş ülkelerde ayda 160 saate kadar verildiğini, devletin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde karşıladığı aylık 8 saatlik miktarı artırması yönünde gerekli mevzuat değişikliğinin yapılmasını talep etti.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü de konuya ilişkin savunmasında, kendilerine herhangi bir başvuru yapılmadığını, destek eğitim programlarının örgün eğitim programlarına destek amacıyla uygulandığını, çocuğun 3 yaşında olması nedeniyle ­haftada 30 saat okul öncesi eğitimine ilave olarak verilen eğitiminin 8 saatlik ücretinin karşılamasının yeterli olduğunu belirtti.

Savunmada ayrıca, MEB Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığından alınan verilere göre ülke genelinde söz konusu eğitimi alan birey sayısının 12 bin 597, kurum sayısının ise bin 195 olduğu kaydedildi. Devlet tarafından her birey için 2014'de KDV hariç aylık 8 saat bireysel eğitim için 409 lira, 4 saatlik grup eğitimi için 115 lira olmak üzere, toplam 524 lira ödeme yapıldığı ve mevcut uygulamanın yerinde olduğu bilgisi savunmada yer aldı.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, okul öncesi eğitim (erken çocukluk eğitimi) döneminde destek eğitim hizmeti almakta olan engelli çocuklar için devlet tarafından karşılanan aylık saat miktarlarının uluslararası standartlara uygun olarak makul oranda halen ödenen miktardan fazla artırılması için ilgili mevzuatta değişiklik yapılması hususunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına; "Mevzuat değişikliği teklifi" ne ilişkin tasarıyı gündeme alması hususunda takdir ve gereği için de Başbakanlık'a tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.