banner

Akıllı cihazlar yeni fikirler üretmeyi zayıflatıyor




Memoriad Türkiye Başkanı Duyar, cep telefonları ve akıllı cihazların hafızayı, yaratıcı düşünmeyi ve yeni fikirler üretmeyi zayıflattığını belirtti.

cep telefonuDünya Mental Sporlar Federasyonu (Memoriad) Türkiye Başkanı Melik Duyar, beyinde milyarlarca hücrenin, hücreler arasında da sinaps denen kanalların bulunduğunu, hafızanın güçlü kullanımında ise bu kanalların güçlü bağlar haline geldiğini  söyledi.

Bu bağların kuvvetinin hafızanın gücünü de gösterdiğini belirten Duyar, "Yani vücut kaslarının kullandıkça sağlamlaşması gibi, bu kanallar da kullandıkça güçlenir. Hafıza kullanılmadığında ise bu bağlar kopar ve hatırlayamama başlar" dedi.

Akıllı cep telefonları ve cihazların beynin giderek daha az kullanımına neden olduğuna işaret eden Duyar, "Bu cihazlar nedeniyle hafızayı daha az kullandığımız için de hatırlama performansımız da düşüyor" diye konuştu.

Hafızayı güçlü kılmanın çeşitli hastalıklara karşı bir korunma yöntemi olduğunu bildiren Duyar, şunları kaydetti:

"Bir kere hafızanızı güçlü tutarsanız alzheimer ve bunamadan korunursunuz. Beynin sağlıklı ve genç olması, kişinin bedeninin de sağlıklı ve genç olması anlamına gelir. Bunama ve alzheimer gibi hastalıklar çok daha erken yaşlarda görülmeye başlıyor. 30 yaşında alzheimer belirtileri olan gençlere rastlanıyor. Bunu beynin kullanılmamasına bağlıyorum. Kullanmıyorsanız beyninizi alzheimer yakalanmanız çok daha kolaydır.”

Duyar, hafızanın geliştirilmesi için şu önerilerde bulundu:

"Sudoku çözmelerini öneriyoruz. Özellikle kitap okumayı öneriyoruz. Televizyon ve video izlemek insan beynini körelten diğer faktörlerdir. Televizyon ve video beyni pasif tutar, sadece pasif olarak izleriz. Dans, yabancı dil, okuma, hafıza teknikleri sporları, cep telefonu rehberindeki numaraları ve plakaları akılda tutmaya çalışmak gibi basit yöntemler hafızayı güçlü kılar."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.