banner

Klasik müziği gençlere sevdirmeye çalışıyorlar




Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, "Kampüste Senfonik Akşamlar Projesi" kapsamında 6 yıldır hem öğrencilerle hem de klasik müzik tutkunlarıyla buluşuyor. Orkestra Şefi Gökmen, “Konserlerde, evrensel müzikle hiç buluşmamış gençlerimizin ne kadar büyük bir iştah, açlık içinde olduklarını görüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), "Kampüste Senfonik Akşamlar Projesi" kapsamında 6 yıldır verdiği konserlerle klasik müziği sevdirmeye çalışıyor.

Orkestra Şefi Rengim Gökmen, projeyle çok sesli evrensel müziğin Türkiye'de yaygınlaştırılması ve klasik müziğin daha fazla insan tarafından tanınıp sevilmesinin hedeflediğini söyledi.

Proje ile CSO'nun bugüne kadar gitmediği illere gittiğini ve buradaki üniversiteler aracılığıyla gençlere ve bölge halkına ulaştığını belirten Gökmen, bu yıl turne kapsamında 5 ili ziyaret edeceklerini ifade etti.

Gökmen, Tekirdağ ve Kırklareli'ndeki konserlerinin güzel geçtiğini, bundan sonra ise Edirne, Çanakkale ve Balıkesir'de de konser vereceklerini aktardı.

Proje kapsamında 30 ilde konser düzenlediklerini ve yaklaşık 40 bin izleyiciyle buluştuklarını anlatan Gökmen, "Kampüste Senfonik Akşamlar Projesi, CSO olarak yıllar önce gerçekleştirilen Anadolu Konserleri'nin daha yoğun bir şekilde, özellikle de gençlerimize ve üniversiteli öğrencilerimize yönelik olarak sürdürülebilmesi için başlatılan bir proje" diye konuştu.

Gökmen, müziğin, insanoğlunun uygarlık aşamasında ulaştığı en önemli noktalardan biri olduğunu vurguladı.

Ülkeler gerçek sanat müziği eserleriyle övünür

Gökmen, bir ulusun müzikal anlamda gelişmiş müzikler dinleyebilme yeteneğine sahip olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Müzikleri gelişmiş ve gelişmemiş müzikler olarak iki şekilde adlandırdığını belirten Gökmen, şöyle konuştu:

"Bu bakımdan her ülkede folklor, yerel müzikler, popüler müzikler, eğlence müzikleri olmasına karşın, buna bütün batı ülkeleri de dahil gerçek sanat müziği eserleriyle övünürler. Bizim de bu alanda üretilmiş birçok eserimiz var. Biz de konserlerimizde hem evrensel repertuvarlara girmiş eserleri hem de Türk bestecilerinin cumhuriyet döneminde evrensel teknikle, kendi ruhlarını yansıtarak yaratmış oldukları eserleri seslendiriyoruz."

Gökmen, konserlerin gençler için aydınlatıcı olduğunu düşündüğünü ifade ederek, "Konserlerde, evrensel müzikle hiç buluşmamış gençlerimizin ne kadar büyük bir iştah, açlık içinde olduklarını görüyoruz" dedi.

Proje kapsamında düzenlenen konserlerin çok yararlı olduğunu, CSO'nun 5 yıl içerisinde bu kapsamda gittiği bütün illerde büyük izler bıraktığını ve çok olumlu dönüşler aldıklarını aktaran Gökmen, "Konserler, özellikle üniversiteli gençlerimizden büyük ilgi gördü. Önümüzdeki yıllarda daha da etkinliklerimizi daha kapsamlı olarak sürdürmeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.